Tüzükleri Aynı, Liderleri Aynı! İşte Çok Konuşulan PKK- PYD İlişkisi - Son Dakika
Güncel

Tüzükleri Aynı, Liderleri Aynı! İşte Çok Konuşulan PKK- PYD İlişkisi

Terör örgütü PKK ile PYD ve KCK arasındaki organik ilişki, üç yapının tüzüklerinden ve sözleşmelerinden açık bir şekilde anlaşılıyor. Üçünün de önderi Öcalan.

13.02.2016 08:09  Güncelleme: 11:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstihbarat birimlerinin tespitlerine göre, PKK kadrolarında yer alan bazı üst düzey isimlerin PYD içinde görev alması, bu birlikteliğin en önemli işareti olarak göze çarpıyor.

ABD'nin, PKK'nın Suriye kolu olarak bilinen PYD'ye desteğinin süreceğinin açıklanması, hem dış hem de iç siyasette yankı bulmaya devam ediyor.

Washington yönetiminin IŞİD'e karşı "başarı kazandığı" gerekçesiyle desteklediği PYD'yi, terör örgütü olarak görmediğini resmi olarak seslendirmesi Ankara'nın tepkisini çekerken, önümüzdeki sürecin sinyallerini vermesi açısından da önem içeriyor.

Suriye'de başlayan iç savaş sonrasında, ülkenin kuzeyinde ve Türkiye sınırına yakın bölgedeki Rojava çevresinde yapılanması bulunan PYD'de, PKK'lı kadroların görev yaptığı daha önce gündeme gelmişti. Ayrıca, TSK'nın hava operasyonları sonrasında güvensiz bölge haline gelen Kandil'in bazı bölgelerindeki kadroların, bu kışı daha güvenli olan Rojava'da geçirmesi de PKK-KCK-PYD birlikteliğinin diğer işareti.

ÖCALAN'IN AÇILIMLARI

Bu kapsamda, tartışmanın merkezini oluşturan PKK-KCK-PYD bağlantısını irdelemekte fayda var.

Şöyle ki; PKK lideri Abdullah Öcalan, 25 Aralık 2001'de avukatlarıyla yaptığı görüşmede, "Dört ülke için önermiştim. İran'da demokratik İslam esprisi ile olmalı. PKK, Irak'ta yaşamalı, Güney PKK biçiminde olabilir. Suriye'de Demokratik Birlik Partisi. Artık ayrıntıya girmeyeceğim. Çünkü bunları savunmamda ayrıntılı verdim. Ama esprisi şu: Her ülkenin demokratik birlik amaçlarına bağlı bir partileşme, ittifaklaşma, cepheleşme önerdim. Ülkelerin birliğinin demokratik aracı. Bunları biraz özümsemek gerekiyor" tanımlaması, PYD'nin oluşturulması için önemli bir köşe taşı olarak değerlendirilebilir.

Öcalan, İmralı'da 13 Ağustos 2003'te avukatlarıyla görüşmesinde ise şu tanımlamayı yaptı:

"...Savunmamda 'Suriye Kürtleri'nin Demokratik Partisi' diyordum. Demokratik Birlik Partisi'ni Suriye halkı için de öneriyorum. Bu parti sistemin demokratikleşmesinde öncü rolünü oynar. Suriye Kürtleri demokrasi sürecinde motor gücü oynayabilir. Suriye'nin fazla akılsızlık yapacağını sanmıyorum. Zayıf bir rejim. Beşar'ı fazla zorlamamak lazım. Ancak geri adım atmadan, demokratik çalışmaları derinleştirmek gerekir. Basın dahil çalışmaları başka bir formülle sürdürebilirler. Suriye Kürtleri demokrasi sürecinde motor gücü oynayabilir."

KARAR KADEK KONGRESİNDE

Keza, Nisan 2002'de gerçekleştirilen KADEK'in 1. Kongresi'nde, Türkiye'nin yanı sıra Irak, İran ve Suriye'de PKK'ya bağlı örgütlenmelerin kurulması kararı alındı. Kararda, "... bir Suriye Demokratik Birlik Hareketi'ni veya partisini ortaya çıkartarak, onu önümüzdeki dönemde hareketimizin örgütsel yapısı olarak görüp gerekli desteği vermelidir" tanımlamasına yer verildi. Böylelikle Öcalan'ın "Suriye'de Demokratik Birlik Partisi'nin kurulması" talimatı sonrasında PYD, 17 Ekim 2003'te Partiya Yekitiya Demoqratik adıyla kuruluşunu ilan etti.

Bu değerlendirme ve tanımlamaların yanı sıra PKK ve PYD tüzüğü ile KCK sözleşmesine bakmak üç oluşum arasındaki organik yapıyı kurmanın ipuçlarını verecektir.

PYD TÜZÜĞÜNDE HEDEFLER

PYD tüzüğünde partinin hedefi şu şekilde açıklanıyor: "Kürt sorununun Batı Kürdistan'da demokratik çözümü, demokratik özerkliğin sağlanması, demokratik ekoloji ve cinsiyet özgürlüğünün ve demokratik sosyalizmin sağlanması, bütün Kürdistan parçalarında demokratik kurtuluş mücadelesinin desteklenmesi ve Kürdistan Ulusal Birliği'nin Demokratik Konfedaralizm sistemi çerçevesinde çözüme kavuşturulması."

KCK sözleşmesinde bu durum "Kürdistan toplumunun cinsiyet özgürlüğüne ve ekolojiye dayalı demokratik örgütlülüğünü, demokratik konfedaralizm esaslarına göre yaratmak" olarak tanımlanıyor.

PKK Tüzüğünde ise "Demokratik, ekolojik ve cinsiyet özgürlükçü toplum paradigması ve demokratik sosyalizm çizgisi temelinde demokratik konfederal yapılanmayı inşa etmek, Kürt sorununun bulunduğu ülkelerde çözümü Özerk Demokratik Kürdistan temelinde gerçekleştirmek" tanımı yer alıyor.

ÖRGÜT YAPISI, ÖRGÜTLENME

Üç yapı içinde örgüt yapısı/örgütlenme ise şöyle tanımlanıyor:

PYD tüzüğü: "Abdullah Öcalan'ı "önder" kabul eder; PYD paradigmasında kadın temsiliyet kotası yüzde 40'tır. Kadın ve gençler parti içerisinde öncü rol oynar."

KCK sözleşmesi: "Kurucusu ve "Önder"i Abdullah Öcalan'dır. Her çalışma alanında yüzde 40 cins kotası gözetilir."

PKK tüzüğü: "Abdullah Öcalan'ı; yoldaşı ve düşüncelerini kendi çizgisi ve "Önderlik Kurumu" olarak kabul eder. Bütün üst yönetim organlarında kadın ve erkeğin en az yüzde 40 temsilini esas alan cins kotası uygulanır."

Yine, aynı yapılardaki "örgüt üyeliği/sistem yurttaşlığı" tanımlarının benzeşmesi dikkat çekicidir.

PYD tüzüğü: "18 yaşını dolduran kişi Önder Apo'nun demokratik uygarlık çizgisine, parti programına ve yönetmeliğine inanır ve yaşamına uygular."

KCK Sözleşmesi: "Kürdistan'da doğup yaşayan veya KCK sistemine bağlı olan herkes yurttaştır."

PKK tüzüğü: "Parti kadrosu (üyesi), kendini Apocu tarz, tempo ve üsluba ulaştırarak parti amaçları için yürüttüğü mücadele ile yoldaşlarına ve tüm topluma örnek olan kişidir."

PKK, KCK ve PYD'de üyelerin görev amaçları için şu parametreler yer alıyor:

SÖZDE CİNSİYET MÜCADELESİ

PYD tüzüğü: "Kürt halk önderi Öcalan'a bağlılığı şeref bilmeli ve onun özgürlüğü için mücadele edilmelidir. Demokratik Konfederalizm sisteminin oluşması için büyük çaba göstermelidir. Cinsiyet mücadelesi yürütülmeli ve kadının özgürlük çizgisine inanmalıdır."

KCK sözleşmesi: "KCK sistemine bağlılık esastır. Her KCK yurttaşı cinsiyet özgürlüğüne dayalı eşit yaşamı geliştirmekle sorumludur."

PKK tüzüğü: "Önder Apo'nun yaşamını ve özgürlüğünü benimsemek. Apo'cu çizgiyi özümsemek."

Üyelerin özelliklerinin tanımı şöyle:

PYD tüzüğü: "Kadın özgürlüğü ve demokratik uygarlık çizgisi konusunda inanç sahibi olmalı. Sevginin ve doğanın savunucusu olmalı."

KCK sözleşmesi: "Başta kadın olmak üzere, ezilen kimliklere pozitif ayrımcılık uygulanması ilkesiyle yaklaşım gösterir, aile içinde ve dışında kadın üzerindeki baskı, şiddet, sömürü ve aşağılamaya, kadın katliamına karşı mücadele içerisinde olur. Her yurttaş çevresini, genel doğa ve evreni, her canlı türünü kültürel ve tarihi zenginlikleri, koruma geliştirme, sorumluluğu ile yükümlüdür."

PKK tüzüğü: "Kadın kurtuluş ideolojisi temelinde toplumsal cinsiyetçiliğe karşı, özgürlükçü ve eşitlikçi bir yaşamı esas alır. Doğaya derin bir ekolojik bilinç temelinde tutkuyla yaklaşır. Doğa gibi tarih ve kültür değerlerini de varlığının bir parçası olarak görür."

PYD'DE GÖREV ALAN PKK'LI YÖNETİCİLER

PKK ile PYD arasındaki organik bağlantıyı açıklarken PYD içinde görev alan üst düzey PKK'lıların varlığını unutmamak gerekiyor.

İstihbarat birimlerinin tespitlerine göre, PYD'nin içinde PKK'nın tecrübeli kadrolarının yer aldığı aşikâr. Tespit edilenler arasında "Doktor Şervan" kod adını kullanan Mehmet Şerif Aslan 2006'da Kuzey Irak'taki Mahmur Kampı'na giderek PKK'nın kırsal alan kadrosuna katıldı. 2008'den bu yana PKK adına PYD içinde silahlı faaliyet gösteren Aslan'ın, PKK'nın HPG Ana Karargah Komutanlığı'nın Rojava birim sorumlusu olarak Serekani bölgesinde sorumlu düzeyde faaliyet gösterdiği ifade ediliyor.

Diğer bir isim "Dilovan" ve "Masiro" kod isimlerini kullanan Bedirhan Abo. 1991'de PKK'ya katılan Abo, Hakkari Yüksekova'nın Dize köyü nüfusuna kayıtlı. Abo'nun PKK'nın Rojava Askeri Kanat Genel Sorumlusu olarak silahlı faaliyeti belirlendi.

PKK'LI MERVE PYD'DE

PKK içinde Merve Melisa kod isimlerinin kullanan Fatma Demir de diğer iki isim gibi PYD saflarında. 1998'de PKK'ya katılan Demir'in, PYD'nin kadın savaşçılar sorumlusu olduğu biliniyor. Demir'in 2012'den itibaren Suruç'un hemen karşısındaki Aynel El Arab bölgesinde PYD'nin kadın kolları YPJ içinde "sorumlu" düzeyde faaliyet gösteriyor.

Sonuçta Öcalan'ın aklında olan Suriye'deki yapılanmanın PKK ve KCK yapılanmasıyla benzerliği oldukça fazla. Irak'ta PÇDK, İran'da PJAK, Türkiye'de KCK/TM'yle faaliyetlerini yürüten PKK'nın Suriye'de PYD öncülüğünde YPG ve TEV-DEM'le (Rojava Demokratik Toplum Hareketi) etkinliği artık yadsınamaz bir gerçek oldu. (Kaynak: Milliyet)

Tüzükleri Aynı, Liderleri Aynı! İşte Çok Konuşulan PKK- PYD İlişkisi

Son Dakika Güncel Tüzükleri Aynı, Liderleri Aynı! İşte Çok Konuşulan PKK- PYD İlişkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (37)

  • Mehmet: Pyd ışid i bitirecek bazilarida kahrından geberecek 20 3 Yanıtla
  • zaza palu.: Eeee size ne. Ne istiyorsunuz bu insanlardan. 100 senedir yetmedimi yaptiklariniz 18 5 Yanıtla
  • 2121: pyd gümbür gümbür geliyo kürt devleti kuracaklar o zaman savaş kacınılmaz 14 4 Yanıtla
  • BURSA MERKEZ : adamların kuralları ne güzel herşey birbiriyle uyumlu bunlara terörist demek bilgisizik ve ahmaklıktır bunlar ışıdten daha beter olan polis ve askerlerden daha vicdanlı daha merhametli en azından insanları yakmıyorlar tc nin yaptığı gibi 13 3 Yanıtla
  • şeffff: aslını inkar etmeyen haksızlığı kabul etmeyen tüm kürtler kardeştir kim olursa olsun.terörisler belli bu ülkede yakındada görecekler insanlar nasıl yakılıp yıkılıyor. 5 11 Yanıtla
  • MEYA FARQİN: İyi de bunlar zaten herkesçe bilinen gerçeklerdir...ısıtıp ısıtıp tekrar önümüze koymanın bi anlamı yok...abd yi ikna etme çabalarınız boşa gidiyor...pyd terör örgütü degildirrrr... 6 10 Yanıtla
  • Meya 21 silvan: Hey Allah belanı versin yalancı hemşehrim 3 4
  • MEYA FARQİN: Hay Allah senin belanı benim elimle versin...pyd nin adını terörizmle anmak seni rahatsız etmiyor mu? Yalamayı bırakta özüne dön...ikincisi dogru pyd ile pkk hem siyasette hem silahlı mücadelede aynı çizgideler...bunları bilmiyormuydun gerizekalı... 0 2
  • savaş adaleti: Evet bide esir aldiklari polis askerleri karsiliksiz ailelerine veriyorlar.. 1 0
  • Mehmet: Artık enayi kürt te yok savaşı nasıl kazanacak bu ülke 1 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Osmaniye'de 1950'lerden kalma traktörüyle çiftçilik yapan İhsan Yavuzarslan
    12:00 Osmaniye'de 1950'lerden kalma traktörüyle çiftçilik yapan İhsan Yavuzarslan

    Osmaniye'nin Sumbas ilçesinde çiftçilik yapan İhsan Yavuzarslan, 1950'lerde üretilen, hurda fiyatına satın alıp tamir ettiği traktörünü hem tarımda hem de günlük işlerinde kullanıyor. Yavuzarslan, traktörüne çok özen gösterdiğini ve satmayı düşünmediğini belirtiyor.

  • Türkiye, rüzgar enerjisinde Avrupa'nın lider ülkesi olacak
    12:00 Türkiye, rüzgar enerjisinde Avrupa'nın lider ülkesi olacak

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin rüzgar enerjisi alanında Avrupa'da en iddialı 5 ülkeden biri olduğunu belirterek, İzmir'in bu liderlik sürecinin Türkiye'de öncü şehri olacağını söyledi. Kacır, İzmir'e yapılan yatırımlar ve kurulan altyapılarla Türkiye'nin rüzgar enerjisinde lider ülke olacağını ve yerli türbinlerin kullanılmasını hedeflediklerini ifade etti.

  • Amasya Merzifon'da Otomobil ve Motosiklet Çarpıştı: 1 Yaralı
    12:00 Amasya Merzifon'da Otomobil ve Motosiklet Çarpıştı: 1 Yaralı

    Amasya'nın Merzifon ilçesinde, H.T. idaresindeki bir motosiklet ile T.Ö. yönetimindeki bir otomobil çarpıştı. Kazada motosiklet sürücüsü yaralandı ve 112 Acil Sağlık ekipleri tarafından Merzifon Kara Mustafa Paşa Devlet Hastanesine kaldırıldı.

  • Yalova'da Tersane İş Kazası: Kule Vinç Devrildi, Operatör Hayatını Kaybetti
    12:00 Yalova'da Tersane İş Kazası: Kule Vinç Devrildi, Operatör Hayatını Kaybetti

    Yalova'nın Altınova ilçesinde bulunan bir tersanede meydana gelen iş kazasında, kule vinç devrilerek operatör Ziya Yamaç'ın hayatını kaybetmesine neden oldu. Şiddetli rüzgarın etkisiyle devrilen vinç, onarım için bekleyen bir geminin üzerine düştü ve Yamaç'ın kabininde sıkışmasına yol açtı. Olay yerine AFAD, Altınova, Yalova ve Çiftlikköy belediyeleri itfaiye ekipleri sevk edildi. Uzun uğraşlar sonucunda Yamaç'ın cansız bedeni kurtarılarak Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna götürüldü.

  • MİT, PKK/KCK'nın kadın genel sorumlusunu etkisiz hale getirdi
    12:00 MİT, PKK/KCK'nın kadın genel sorumlusunu etkisiz hale getirdi

    Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), terör örgütü PKK/KCK'nın sözde 'gençlik topluluğu kadın genel sorumlusu' Rojda Bilen'i Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye'de etkisiz hale getirdi. Bilen, MİT'in operasyonuyla Süleymaniye'de etkisiz hale getirildi. Örgüte 2011 yılında katılan Bilen'in, Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesince 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan arandığı ve İçişleri Bakanlığı 'terör arananlar' listesinde mavi kategoride yer aldığı bildirildi.

  • Konya'da otomobilin otobüs durağına çarpması sonucu 4 kişi hayatını kaybetti
    11:59 Konya'da otomobilin otobüs durağına çarpması sonucu 4 kişi hayatını kaybetti

    Konya'da kontrolden çıkan bir otomobilin otobüs durağında bekleyen vatandaşlara çarpması sonucu meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybedenlerin sayısı 4'e yükseldi. Kazada ayrıca 5 kişi yaralandı ve yaralılardan birinin hayati tehlikesi bulunuyor. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • CHP Milletvekili Bingöl: Türkiye'nin tekstil sektörü kan ağlıyor
    11:57 CHP Milletvekili Bingöl: Türkiye'nin tekstil sektörü kan ağlıyor

    CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Türkiye ekonomisindeki yanlış ekonomi politikalarının tekstil sektörünü olumsuz etkilediğini belirterek, sektörün yarısının iflas noktasına geldiğini söyledi. Bingöl, sektör temsilcileriyle bir araya gelerek sorunları dinledi ve sektörün geleceği konusunda endişelerini dile getirdi. Maliyetlerin artması, kredi imkanlarının azalması ve dış rekabetin artması gibi faktörlerin sektörü zor durumda bıraktığını ifade eden Bingöl, gereken önlemlerin alınmaması halinde Türkiye'nin üretim potansiyelinin kaybedileceğini vurguladı.

  • Konya'da Otomobilin Otobüs Durağına Çarpması Sonucu 4 Kişi Hayatını Kaybetti
    11:56 Konya'da Otomobilin Otobüs Durağına Çarpması Sonucu 4 Kişi Hayatını Kaybetti

    Konya'da Bekir Taşkın'ın kontrolünü yitirdiği otomobilin otobüs durağına daldığı kazada 4 kişi hayatını kaybetti. Kazada 6 kişi otobüs durağında beklerken, araç içinde sürücüyle birlikte 3 kişi bulunuyordu. Yaralananlar hastaneye kaldırıldı ve sürücünün epilepsi hastası olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

  • Çanakkale'de Batan Botun Kaybolan Göçmenleri Arama Çalışmaları Devam Ediyor
    11:55 Çanakkale'de Batan Botun Kaybolan Göçmenleri Arama Çalışmaları Devam Ediyor

    Çanakkale'nin Eceabat ilçesi açıklarında, bulundukları lastik botun batması sonucu denizde kaybolan düzensiz göçmenleri arama çalışması 5. gününde devam ediyor. Arama kurtarma çalışmaları, jandarma, polis, sağlık, AFAD, Liman Başkanlığı ekiplerinin işbirliğinde sürdürülüyor. Bugüne kadar 2 kişi kurtarılırken, 22 kişinin cesedine ulaşıldı ve 1 kişi göçmen kaçakçılığı şüphesiyle tutuklandı.

  • Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz'ün ev ziyareti mitinge dönüştü
    11:55 Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz'ün ev ziyareti mitinge dönüştü

    Dikili Belediye Başkanı ve CHP Adayı Adil Kırgöz'ün ev ziyareti, yoğun ilgi nedeniyle mitinge dönüştü. Kırgöz, 'Az laf, çok iş üreterek Dikili'mize hizmet ettik, yeni dönemde de hizmetlerimiz devam edecek' dedi.


Advertisement