İtalya Başbakanı, Türkiye Ziyaretinin Önceliklerini Paylaştı - Son Dakika
Güncel

İtalya Başbakanı, Türkiye Ziyaretinin Önceliklerini Paylaştı

İtalya Başbakanı, Türkiye Ziyaretinin Önceliklerini Paylaştı

Türkiye'ye bugünden itibaren iki günlük ziyarete başlayan İtalya Başbakanı Matteo Renzi, mikroblog sitesi Twitter'dan bir mesaj paylaştı.

11.12.2014 13:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'ye bugünden itibaren iki günlük ziyarete başlayan İtalya Başbakanı Matteo Renzi, mikroblog sitesi Twitter'dan bir mesaj paylaştı. Ülke tarihinin en genç Başbakanı Matteo Renzi, sabah erken saatlerde paylaştığı mesajında, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşeceği Türkiye ziyaretine değindi.

Ülkede bir süredir tartışılan İstikrar Yasası'na ilişkin programını ön plana çıkaran 39 yaşındaki Renzi, "Bu sabah İstikrar Yasası, posta ve kararnameler konularında toplantılar var. Sonra Ankara ve İstanbul'a hareket. Öncelik, şirketlerimiz ve Libya'daki durum" diye yazdı.

İtalya'dan 1951 yılında ayrılarak, bağımsızlığını kazanan Libya, söz konusu ülkenin petrol ihtiyacının 4'te 1'ini karşılıyor. İki ülke arasında, özellikle enerji, altyapı ve savunma sanayi alanlarında önemli anlaşmalar söz konusu iken, İtalya, 2011 yılında Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin ardından ülkedeki istikrarın sağlanması ve yeniden ayağa kalkması için birçok yatırıma da imza attı.

AB'YE KATILIM MÜZAKERELERİ

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Türk mevkidaşı Davutoğlu'nun davetine icabetle Türkiye'ye bir resmi ziyaret gerçekleştiririyor. Renzi, Başbakan Davutoğlu ile ikili görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek. Görüşmelerde, halihazırda AB Dönem Başkanlığını yürütmekte olan İtalya ile ikili ilişkilerin yanı sıra, Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerine ilişkin hususlar ile Suriye ve Irak'taki durum başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası meselelerin ele alınmasının öngörüldüğü de paylaşılan bilgiler arasında. Ziyaretin ikinci gününde Davutoğlu ve Renzi, İstanbul'da düzenlenecek Türkiye-İtalya İş Forumu'na katılarak, işadamlarına hitap edecek.

İTALYA BASINI, ZİYARETİ EKONOMİK GEREKÇELERE DAYANDIRDI

İtalya basınında çıkan haberlerde, Renzi'nin Türkiye ziyaretinin odağında ekonomik konuların ön planda olduğu vurgulandı.

Başbakan Renzi'nin Türkiye temaslarındaki gündeminde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Güney Akım Projesi'ni rafa kaldırmasıyla bağlantılı, Avrupa'yı yakından ilgilendiren enerji meselesinin de olduğu belirtildi. Roma'daki La Sapienza Üniversitesi'nde görevli Doğu Tarihi Uzmanı Prof. Antonello Biagini de ziyaretin her iki taraf için avantajlı olacağı yorumunu yaptı. Biagini, bu vesileyle İtalya'nın, Akdeniz ve Ortadoğu'daki tarihi rolünü yeniden canlandırabileceğini vurguladı. Türkiye'nin ise, Avrupa'da kendine destek aradığını savunan Biagini, donma noktasına gelen müzakereler konusunda kanalları açması için İtalya'nın Türkiye'ye yardım edebileceğini belirtti. 2013 verilerine göre İtalya, Türkiye'nin dünya çapında 4'üncü büyük ticaret ortağı. İki ülke arasında ticaret hacmi geçen yıl, 19.6 milyar dolar olarak kaydedildi.

İtalya'dan Türkiye'ye başbakanlık seviyesindeki son ziyaret, Silvio Berlusconi tarafından 2009 yılında gerçekleştirilmişti. İki ülke arasında son üst düzey ziyareti ise, Ocak ayında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gerçekleştirmişti. İtalya'ya Türkiye'den başbakanlık seviyesindeki son ziyaret ise, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2012 yılında yapılmıştı. Söz konusu ziyaretin merkezinde hükümetlerarası zirve bulunuyordu. - Roma

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İtalya Başbakanı, Türkiye Ziyaretinin Önceliklerini Paylaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement