Kosova'da Savaş Suçları Özel Mahkemesinin Kurulmasına Yol Açacak Anayasal Değişiklikler Meclisten... - Son Dakika
Güncel

Kosova'da Savaş Suçları Özel Mahkemesinin Kurulmasına Yol Açacak Anayasal Değişiklikler Meclisten...

Kosova\'da Savaş Suçları Özel Mahkemesinin Kurulmasına Yol Açacak Anayasal Değişiklikler Meclisten...

Dha DIŞ HABER – Kosova Meclisi önünde protestolar sürerken Kosova Meclisi Genel Kurul oturumunda Savaş Suçları Özel Mahkemesinin kurulması yolunu açacak olan Anayasal değişiklikler konusu vardı.

27.06.2015 12:55

Dha DIŞ HABER –

Kosova Meclisi önünde protestolar sürerken Kosova Meclisi Genel Kurul oturumunda Savaş Suçları Özel Mahkemesinin kurulması yolunu açacak olan Anayasal değişiklikler konusu vardı. 9 saate yakın süren tartışmalar ve Başbakan yardımcısı Haşim Taçi'nin nihai konuşmasından sonra yapılan oylama sonucunda Anayasa değişikliği Meclis'ten geçmedi. Savaş Suçları Özel Mahkemenin kurulması için Kosova Meclisindeki 120 oydan 81 evet oyu gerekliydi. Kosova Meclisi 75 evet, 7 ret ve 2 çekimser oy ile Kosova Anayasa değişikliklerini onaylamadı. Böylece Savaş Suçları Özel Mahkemenin kurulaması konusu, Kosova Meclisinde 2'inci kez geçmedi. Bundan sonra artık Savaş Suçları Özel Mahkemesinin kurulması konusunun Kosova Meclisine gelip gelmeyeceği belli değil. Tahminlere göre, Kosova Savaş Suçları Özel Mahkemesi, BM tarafından kurulacak.

Kosova Meclisi Giriş Kapıları Önünde Mahkemenin Kurulmasına Karşı Protesto Düzenlendi

Kosova Meclisinde Savaş Suçları Özel Mahkemesinin kurulması için tartışmalar sürerken, Kosova'nın savaş gazileri dernekleri, muhalefet partilerinin sempatizanları ile bazı milletvekilleri, Kosova Meclisinde Savaş Suçları Özel Mahkemesi'nin kurulmasını engellemek amacıyla Kosova Meclisi giriş kapıları önünde protesto gösterisi düzenledi. UÇK bayraklarıyla protestoya katılanlar, Kosova Meclisi milletvekillerinden, uluslararası camianın baskısıyla kurulmaya zorlanan Savaş Suçları Özel Mahkemenin kurulması için ret oyu kullanmalarını istedi. Mahkemenin kurulmasını gündemine getiren Kosova Meclisi'nin önündeki protestoda konuşan, UÇK Dernekleri Genel sekreteri Faton Klinaku, Savaş Suçları Mahkemesi'nin, Kosova'nın kurtuluş savaşını hiçe saymaya yönelik olduğunu ve ülkeye zarar vereceğini belirterek, milletvekillerinden oylamaya katılmamalarını istedi. Klinaku,"1999 yılında Miloşeviç güçleri, sivil halka karşı soykırım işlemiş olsa da kimseden korkmamamız gerekiyor. Oyunu halktan alanlar Kosova'yı kötü bir duruma düşürmemek için oturup düşünsünler" dedi. Protesto sırasında zaman zaman protesto edenler UÇK sloganları atarak, savaş döneminde söyledikleri şarkıları söylediler. Meclisteki oylamayı tedirginlik içinde bekleyen protestocular, oylama sonucunun haberini aldıktan sonra, Meclis önünde sevinç gösterileriyle ayrıldılar.

Görüntü Dökümü

Kosova meclisi önünde protesto

Meclisteki genel kurul

Oylama sonucları

Genel kurul

Tartışmalardan sonra Haşim Taçi nihai konuşmada bulunuyor

(Haber-Kamera TURAN KASAP (KOSOVA –PRİŞTİNE ) – DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kosova'da Savaş Suçları Özel Mahkemesinin Kurulmasına Yol Açacak Anayasal Değişiklikler Meclisten... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement