Mevlüt Çavuşoğlu : İsrail ile İlişkilerimizin Normalleşmesi İçin Hamas Diye Bir Şart Yoktur - Son Dakika
Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu : İsrail ile İlişkilerimizin Normalleşmesi İçin Hamas Diye Bir Şart Yoktur

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile ortak basın toplantısı düzenledi.

22.06.2016 15:10

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, "İsrail ile ilişkilerimizin normalleşmesi için Hamas diye bir şart yoktur, olamaz da" diye konuştu.

İsrail ile ilişkilerin normalleşmesine yönelik haberlere ilişkin Bakan Çavuşoğlu, "Bizim şartlarımız son derece sarihtir. Bu şartlar yerine getirildiği zaman ilişkileri normalleştiririz, büyükelçilerimizi geri göndeririz ve adımları atarız. Gazze üzerindeki ambargoların kaldırılması gerekiyor. Burada yaşayan Filistinli kardeşlerimiz son derece zor şartlar altında yaşıyor. İnsani yardımların, kalkınma yardımlarının engelsiz bir şekilde Gazze ve Filistin'e ulaştırılması gerekiyor. Tüm bunları detaylı bir şekilde görüşüyoruz. Önümüzdeki ilk toplantıda anlaşmaya varılır mı, varılmaz mı, tabii bu, İsrail'in atacağı adıma bağlı. Hamas ile ilgili bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Bizim başından beri

Hamas ile temaslarımız gizli saklı değil. Hamas liderlerine telkinlerimiz de gizli saklı değil. Bir taraftan Ortadoğu barış sürecine katkı sağlamaya çalışıyoruz. İsrail ile ilişkilerimizin kopması nedeniyle bu katkıyı yeterince veremediğimizi biliyoruz. Ama Hamas olmadan kalıcı bir barışın olmadığını bugün İsrail de kabulleniyor. Bu konuyla ilgilenen herkes bunu kabul ediyor. Dolayısıyla bundan sonra da Hamas'a gerek El Fetih ile Filistin içinde birlik ve beraberliğin devam etmesi ve gerekse Ortadoğu barış sürecine katkı sağlamak bağlamında Hamas ile de temaslarımız devam edecektir. İlk temasa geçtiğimiz zaman tepki gösteren ülkeler bile bizim ne yapmak istediğimizi, İsrail dahil çok rahat bir şekilde anlamıştır. Dolayısıyla İsrail ile ilişkilerimizin normalleşmesi için Hamas diye bir şart yoktur, olamaz da" dedi.

ERTUĞRULOĞLU : 500 YIL DAHA MÜZAKERE ETMEYE NİYETLİ BİR RUM TARAFIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ

KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, "Artık Kıbrıs konusundaki müzakerelerin önü açık bir şekilde devam etmesinin sona erdirilmesi gereğine inanan birisiyim. Yıl sonuna kadar bir süreç, müzakerelere verilmesi gereken bir şanstır diye değerlendiriyorum. Ama Rum tarafının arzu ettiği gibi önü açık müzakere sürecine artık onay vermememiz gerektiğine inanan birisiyim. Rum tarafına kalırsa 50 yıldır müzakere ediyoruz, 500 yıl daha müzakere etmeye niyetli bir Rum tarafıyla karşı karşıyayız. Bunu bilerek, Kıbrıs konusunda anlaşma olasılığı gerçekten mümkün olacak mı olmayacak mı bu kapsamı o çerçevede değerlendirmemiz gerekir, gerçekçi olmamız gerekiyor" dedi.

"BEKLENTİMİZ RUM TARAFININ AKLINA BAŞINA TOPLAMASI VE DOĞRU VİZYONA GELMESİDİR"

Ertuğruloğlu, "Kıbrıs adasının bir Helen adası olmadığını görürler ve kabul ederler. Kıbrıs Türkünün adanın eşit sahibi olduğunu görürler ve kabul ederler ve Kıbrıs Türkünün boyundurukları altına alma milli çizgilerinden vazgeçerler. Bunu yaptıkları takdirde sene sonuna kadar bir anlaşma sağlamamız tabii ki mümkündür. Ama son yaşadığımız olaylar baktığımızda gerek Sayın Cumhurbaşkanımızın İstanbul'daki yemek davetinde gerek Anastasiadis'in tavrı gerekse son güncel yangın olayında Rum tarafının böyle bir konuda bile siyaset yapmak, siyasi avantaj sağlamaya yönelik yaklaşımı... Bunları izlediğimiz zaman olması gereken vizyona sahip olmadığını söylemek benim için en azından kolaydır. Beklentimiz Rum tarafının aklına başına toplaması ve doğru vizyona gelmesidir. O küçücük adada kendilerini adanın tek hakimi, Kıbrıs Türkünü de azınlık görme vizyonundan bir an önce kopmalarıdır. Bunu başardıkları takdirde bir anlaşma sağlanması son derece kolaydır. Bizlerin Rumları yönetme, idare etme politikamız yoktur, aynı şekilde Rumların da Kıbrıs Türkünü yönetme idare etme, boyunduruğu altına alma politikasından bir önce vazgeçmeleri gerekir" diye konuştu.

"HER KIBRIS TÜRK BİREYİ KIBRIS'TA ÇÖZÜM İSTİYOR"

Ertuğruloğlu, "Her Kıbrıs Türk bireyi Kıbrıs'ta çözüm istiyor. Sorunu gelin tarif etmeye çalışalım, hangi sorunu çözmeye çalışıyorsunuz? Rum tarafı ile bizim Kıbrıs sorununun tarifi üzerinde bir mutabakatımız bile yok. Rum tarafı da 'Kıbrıs sorununu çözelim' diyor, Kıbrıs Türk tarafı da 'Kıbrıs sorununu çözelim' diyor. 50 yıldır müzakere ediliyor, aynı konular defalarca müzakere ediliyor, yeni tartışılan bir şey yok. Niye bir anlaşmaya varamadık? Çünkü farklı sorunları çözmeye çalıyoruz. Kıbrıs Türkünün çözmeye çalıştığı Kıbrıs sorunu başkadır, Kıbrıs Rumunun çözmeye çalıştığı Kıbrıs sorunu başkadır. Sorunun tarifinde mutabakat yoksa çözümünde nasıl mutabakat sağlanacak" dedi.

"BİR ANLAŞMAYLA NOKTALANMASI BANA GÖRE PEK OLASI GÖRÜLMÜYOR"

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis'in "Doğalgaz gelirlerinin çözümün bedelinin ödemeye yönelik kullanılması" yönündeki açıklamalarına ilişkin Ertuğruloğlu, "Doğalgaz olanaklarının sanki sadece kendilerinin hakkıymış gibi kendilerinin sadece söz sahibi olduğu bir olaymış gibi Kıbrıs Türkünün bu konuda hiçbir sözünün olmadığı gibi bir yaklaşım sergilemeye devam ettikleri de realite. Bu hakimiyetçi zihniyet devam ettiği sürece zaten Kıbrıs'ta gerek doğalgaz gerekse Kıbrıs konusunun sağlıklı bir şekilde tarihi gerçeklerle, adadaki realitelerle uyumlu bir şekilde bir anlaşmayla noktalanması bana göre pek olası görülmüyor. Rum tarafı 'Kıbrıs Cumhuriyeti" diye tanındığı, Kıbrıs Türk halkının kimliği inkar edildiği, Kıbrıs Türk halkının egemenliği inkar edildiği sürece Kıbrıs'ta 50 yıldır yapılan müzakerelerde bir neticeye varılamadığı gibi bugün de varılması bana göre mümkün değil" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mevlüt Çavuşoğlu : İsrail ile İlişkilerimizin Normalleşmesi İçin Hamas Diye Bir Şart Yoktur - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement