Radyasyonlu Atıkların "Toprağa Gömüldüğü" İddiası - Son Dakika
Yerel

Radyasyonlu Atıkların "Toprağa Gömüldüğü" İddiası

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferdan Çiftçi, Gaziemir ilçesindeki faaliyeti sırasında radyasyonlu atıkları toprağa gömdüğü iddia edilen tesisle ilgili hiçbir kamu kurumunun çözüm adına adım...

27.02.2013 14:40

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferdan Çiftçi, Gaziemir ilçesindeki faaliyeti sırasında radyasyonlu atıkları toprağa gömdüğü iddia edilen tesisle ilgili hiçbir kamu kurumunun çözüm adına adım atmadığını öne sürdü.

Çiftçi, atıl durumdaki kurşun döküm fabrikasının radyasyonlu atıkları gömdüğü iddia edilen arazisi önünde yaptığı basın açıklamasında, konunun gündeme geldiği Aralık 2012'den bu yana resmi başvurulara rağmen süreçle ilgili tatmin edici bir gelişme yaşanmadığını, aksine "konunun soğutulduğunu" savundu.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) raporlarında, söz konusu atıkların içeriğinde nükleer reaksiyon sırasında kullanılan kontrol çubuklarının

(EU152-154-155) varlığının yer aldığına dikkati çeken Çiftçi, şöyle konuştu:

"İncelemelerde, malzemelerin ve cürufların Europium-152 ve EU-154 ile bulaşmış olduğu ve bu maddelerin nükleer reaktörlerde kullanıldığı anlaşılmıştır. Bu maddenin ülkemize nasıl girdiği ve radyoaktif malzeme bulaşmış atıkların külçe kurşun haline getirilerek nerelere satılmış olduğu belirsizdir. Yetkili TAEK de dahil hiçbir kamu kurumu bu konuda çözüm için herhangi bir adım atmamış, atıkların güvenli şekilde bertarafına ilişkin önlem aldırmamıştır."

Ferdan Çiftçi, arazinin satışa çıkarılacağı yönünde son günlerde çıkan haberlerin kaygılarını daha da arttırdığına işaret etti.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu yetkilileri, Gaziemir ilçesinde, şu anda atıl olan ve daha önce faaliyette bulunduğu süre içerisinde ürettiği kurşunun atıklarını "toprağa gömdüğü" iddia edilen fabrikanın arazisinde inceleme yapmıştı.

TAEK'ten yapılan açıklamada, fabrika sahası girişine radyasyon ölçüm istasyonu kurulduğu, yapılan ölçümlerde saha dışındaki alanın radyasyon seviyesinde bir anormallik gözlenmediği bildirilmişti. Yapılan ölçüm ve incelemeler sonucunda, ölçülen radyasyon seviyelerinin çevrede yaşayan halkın sağlığı için tehdit oluşturmadığının tespit edildiği belirtilmişti.

Muhabir: Emre Umurbilir/ Ramazan Ercan

Yayıncı: Nevbahar Kabaklı - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Radyasyonlu Atıkların 'Toprağa Gömüldüğü' İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement