Roma Anlaşması'nın 60. Yıl Dönümüne Doğru - Son Dakika
Güncel

Roma Anlaşması'nın 60. Yıl Dönümüne Doğru

ROMA (AA) – Avrupa Birliği (AB), kurucu anlaşması kabul edilen 1957 tarihli Roma Anlaşması'nın 60. yıl dönümünü, tarihi imzanın atıldığı İtalya'nın başkenti Roma'da kutlamaya hazırlanıyor.

24.03.2017 19:15

ROMA (AA) – Avrupa Birliği (AB), kurucu anlaşması kabul edilen 1957 tarihli Roma Anlaşması'nın 60. yıl dönümünü, tarihi imzanın atıldığı İtalya'nın başkenti Roma'da kutlamaya hazırlanıyor.

AB liderleri ve 27 üye ülkenin devlet ve hükümet başkanları, yarın 60 yıl önce AB'nin temellerinin atıldığı Roma'daki Campidoglio Tepesi'ndeki Conservatori Sarayı'nın Orazi ve Curiazi Salonu'nda buluşacak. Tarihi zirveye, geçen haziran ayındaki referandumla birlikten ayrılma kararı (Brexit) alan İngiltere'nin Başbakanı Theresa May katılmayacak.

Dünya barışına katkısı sebebiyle 2012 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmesine karşın, son yıllarda mali borç krizi, göçmen krizi, terör saldırıları ve Brexit dolayısıyla fazlasıyla sarsılan Birlik, yarınki zirvede kuruluş maksadını hatırlayarak, yüzleştiği krizler için çıkış arayacak.

Roma'daki zirve, sadece bu krizlerin değil özellikle Brexit sonrası AB'nin büyük ve kurucu güçleri Almanya, Fransa ve İtalya'nın kendi aralarında yakınlaşmayı artıracak "çok vitesli Avrupa modeline" yönelme çabaları ve buna Polonya başta olmak üzere Doğu Avrupa ülkelerinin itirazı gölgesinde gerçekleşecek.

Üye ülkelerin, yarın bu atmosferde 60. yıl dolayısıyla açıklanacak Roma Bildirgesi'ne imza koyması bekleniyor. Bildirgenin, AB üyeleri arasında bazı konulardaki görüş ayrılıklarına rağmen birliğin önemine ve bugüne kadar elde ettiği başarılara vurgu yapması öngörülüyor.

Papa, AB liderlerini kabul edecek

AB liderleri ve üye 27 ülkenin devlet veya hükümet başkanları, dünden itibaren Roma'ya gelmeye başladı.

Liderler, zirve dolayısıyla geldikleri Roma'da, bu akşam komşu ülke Vatikan'a da kritik bir ziyaret gerçekleştirerek, Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus tarafından kabul edilecek.

Zirve dolayısıyla 7 eylem yapılacak

Roma, tarihi zirveye ev sahipliği yapmanın yanı sıra eylemlere de sahne olacak. Buna göre başkentte 2'si AB yanlısı, 4'ü ise AB karşıtı gösteri yapılacak. Kent genelindeki gösterilere toplamda Avrupa genelinden olmak üzere 30 bin kadar eylemcinin katılması bekleniyor.

Bu eylemlere ek olarak, Akdeniz'deki göçmen facialarına AB liderlerinin dikkatini çekmek üzere Roma'nın merkezinden geçen Tiber Nehri üzerinde de göçmen botlarının yer alacağı bir eylem gerçekleştirilecek.

İtalya İçişleri Bakanı Marco Minniti de önceki günkü Londra saldırısı dolayısıyla terörle mücadele kurulunu toplarken, burada Roma zirvesi öncesi güvenlik önlemlerini gözden geçirdi. İtalyan basınına yansıyan bilgilerde, Bakan Minniti'nin hiçbir kortejde şiddet ve taşkınlığa izin vermeyeceklerinin altını çizdiği kaydedildi.

Roma'da olağanüstü güvenlik önlemleri

Zirveye ev sahipliği yapacak başkentte güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı.

Roma'da zirve için daha önce 3 bin güvenlik görevlisinin görev yapacağı açıklanırken bu sayı, Londra'daki son terör saldırısından sonra tekrar gözden geçirildi ve 5 bine yükseltildi. Zirvenin yapılacağı tarihi kent merkezinde belediye binasının olduğu yer ile cumhurbaşkanlığı sarayının olduğu semti de içine alan yerler, iki ayrı güvenli bölge ilan edildi. Söz konusu bölgelere 100 yeni ek güvenlik kamerası konuldu.

Zirve günü bu bölgelere giriş-çıkışların polis kontrolünden geçilerek yapılacağı ifade edilirken, tarihi kent merkezine herhangi bir araçla saldırı ihtimaline karşı kamyon, kamyonet girişine izin verilmeyeceği bildirildi.

Önlemler kapsamında, zirve bölgesine yakın Kolezyum, Barberini ve İspanyol Merdivenleri'ndeki metro istasyonlarının da ulaşıma kapatılacağı kaydedildi.

İtalyan sivil havacılık kurumu ENAC da başkent Roma'nın hava sahasını zirve sona erene kadar uçuşlara kapattı. Alınan karar doğrultusunda kent merkezi üzerinde herhangi bir insansız hava aracına da izin verilmeyeceği belirtildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Roma Anlaşması'nın 60. Yıl Dönümüne Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement