Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi

Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi

ŞİÖ Başkanlar Konseyi 14. Zirvesi'ne katılacak ülke liderleri Duşanbe'ye geldi Rusya Devlet Başkanı Putin, Çin Devlet Başkanı Cinping ile görüştü Zirvenin temel programı yarın başlayacak.

11.09.2014 17:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Başkanlar Konseyi 14. Zirvesi'ne katılacak ülke liderleri Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'ye geldi.

Duşanbe'de 11-12 Eylül'de gerçekleştirilecek zirveye katılacak, üye ülkeler ile gözlemci ülkelerin Devlet Başkanları, bakanlar ve uluslararası bölgesel örgütlerin temsilcileri  Duşanbe Havaalanı'nda karşılandı.

Putin'den ikili temaslar

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi. Görüşmede enerji, havacılık alanları başta olmak üzere  Rusya ve Çin arasındaki ilişkilerin değerlendirildiği belirtildi. Putin'in ayrıca Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov'la da görüştüğü kaydedildi.

Putin'in zirve kapsamında, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ve Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ile ikili görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor.

Zirvenin temel programı yarın başlayacak. Önce ŞİÖ üyesi ülkelerin liderlerinin bir araya gelecek. Rusya, Çin, Tacikistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan Devlet Başkanlarının katılacağı toplantıda, ülkeler arasında işbirliği belgeleri imzalanacağı, Tacikistan ŞİÖ Dönem Başkanlığını Rusya'ya devredecek.

Liderler ayrıca, örgüte yeni üye ülkelerin katılımını değerlendirecek. Gözlemci ülkeler İran, Hindistan, Pakistan ve Moğolistan'ın ŞİÖ'ye katılmasına yeşil ışık yakılabileceği belirtiliyor.

ŞİÖ üyeleri daha sonra gözlemci statüsündeki Afganistan, Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan temsilcileriyle bir toplantı gerçekleştirecek.

Duşanbe'de güvenlik güçleri zirve için geniş güvenlik önlemleri alırken, ana yollar araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Polis, zirvenin gerçekleştirileceği sarayın çevresinde adeta kuş uçurtmuyor.

Şangay İşbirliği Örgütü'nün amacı

NATO'ya ve özellikle de Amerika'ya karşı kurulduğu ileri sürülen Doğu'nun bu büyük örgütünün kuruluş amacının ülkeler arası askeri, ekonomik ve kültürel işbirliğini sağlamak, özellikle güvenlik konusunda ortaklıklar geliştirmek olduğu belirtiliyor.

Dünya petrol üretim ve kullanım pazarının yarısından fazlasını elinde bulunduran ülkelerin üye olduğu, Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan'ın gözlemci sıfatıyla yer aldığı örgütün, ABD'ye karşı etkili bir kutup teşkil ettiği ifade ediliyor.

Türkiye "diyalog ortağı"

Pekin'de 2012'de yapılan toplantıda Türkiye ŞİÖ'ye "diyalog ortağı" olarak kabul edildi. Böylece Türkiye, Srilanka ve Belarus'la örgütün 3. diyalog ortağı oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen yıl Rusya'nın St. Petersburg kentinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede, Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü'ne katılmak  istediğini dile getirmişti. - Duşanbe

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement