TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, "Zekeriya Öz'ü savcı olarak görüyorduk, ancak onun militan olduğunu anladığımızda her şey değişti.

27.04.2016 18:10

AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, "Zekeriya Öz'ü savcı olarak görüyorduk, ancak onun militan olduğunu anladığımızda her şey değişti. Fakat siz Ergenekon davasında militan olarak görüyordunuz, şimdi dost oldunuz." dedi.

HDP, Danışma Kurulu toplanamadığı için Ergenekon Davası sürecinde yaşanan mağduriyetlere yönelik araştırma önergesinin bugün görüşülmesini, grup önerisi olarak TBMM Genel Kurulu gündemine getirdi.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, kararın Yargıtay tarafından bozulduğunu, dosyanın yerel mahkemeye gönderileceğini, yerel mahkemenin karar vereceğini söyledi.

Ergenekon Davası'nın görülen bir dava olduğuna işaret eden Tunç, Anayasa'nın 138. maddesine göre, görülen davayla ilgili TBMM'de soru sorulamayacağını, görüşme yapılamayacağını anımsattı. Tunç, dava kesinleşmediği için önergenin, Anayasanın 138. maddesi gereğince gündeme alınmaması gerektiğini ifade etti.

Tunç, Türkiye'nin, çok yakın tarihe kadar askeri darbe ve vesayetin konuşulduğu bir ülke olduğunu kaydederek, "Ergenekon Davası devam ederken sanıkların uzun tutukluluk süreleri gündeme gelmiştir. Bunu çözen, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkını getiren AK Parti iktidarıdır. HSYK yapısını değiştirmeseydik, bugün Ergenekon Davasında bırakın bozmayı, onama için talimat bekleyen hakimleri görecektiniz." diye konuştu.

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, sataşma gerekçesiyle söz alarak, Tunç'a, "Fiili genel başkanınız, Cumhurbaşkanı, 'Bu davanın savcısıyım' dedi mi, demedi mi? Samimi değilsiniz, el bombaları gecekonduda çıktığında, 'daha neler olacak' dediniz. Bu tezgahı siz daha önce kurmuşsunuz. Sonuna kadar da takipçisi oldunuz." karşılığını verdi.

MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal, davanın isminin Ergenokon olmasının, askerleri, darbe teşebbüsü adı altında yargılarken PKK'lı teröristleri, itirafçıları gizli tanık olarak çıkarmanın en büyük hata olduğunu söyledi.

-"Kendilerini kamufle ederek soluğu yurtdışında aldılar"

AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu da öneri aleyhindeki konuşmasında, Ergenekon Davası süreciyle başlatılan "devlet içine çöreklenme" yürüyüşünün bugün farklı boyut kazandığını dile getirdi. Çavuşoğlu, bu davayı kirli amaçları için devleti dizayn etme aracına dönüştüren aktörlerin, savcıların, hakimlerin, kendilerini kamufle edip, soluğu yurtdışında aldığını vurgulayarak, hükümetin, bu düzenbazlara karşı kıyasıya mücadele verdiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, savcı Zekeriya Öz'ün, "Tehdit edildim" sözleri üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Öz, uzun yıllar devlet hizmeti görmüş, devlete hizmet vermiş birisi. Yalan söylemesine gerek yok. Sayın Başbakan bizi tatmin eden bir açıklama yapmadığı sürece, Öz'ün açıklamalarına itibar edeceğiz." dediğini aktardı.

AK Parti'li Çavuşoğlu, "Bu ne şimdi? O zaman siz Ergenekon'a da itibar ettiniz. Biz kendisini savcı olarak görüyorduk, ancak onun militan olduğunu anladığımızda her şey değişti. Fakat siz Ergenekon Davasında militan olarak görüyordunuz şimdi dost oldunuz. Kılıçdaroğlu'nun güzellemesi karşısında Öz, 'Konuş dürüst lider' diyor. Siz nasıl bir partisiniz? Siz çeşitli grupların bir araya geldiği platformsunuz." değerlendirmesinde bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, sataşma gerekçesiyle söz alarak, "Erdoğan kandırılmış olabilir, sizler nasıl kandırıldınız? Bir kişi kandırılabilir ama topyekun siyasi hareket nasıl kandırıldı? Kandırıldığınızı 17-25 Aralık sabahında mı öğrendiniz?" diye sordu.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, AK Parti grubuna yönelik en son söylenecek şeyin "kıvırmak" olduğunu ifade ederek, 27 Nisan'da AK Parti Grubunun "kıvırmak" bir yana dimdik ayakta durduğunu, tek bir fire vermediğini belirtti. Turan, bir başka grubun ise "Hakimlere, askere bravo. Hak etmiş" dediğini vurgulayarak, AK Parti'nin geçmişte darbelerin neresindeyse bugün de orada olduğunu dile getirdi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise "Kıvırtmanın dik alasını sizler yapıyorsunuz" dedi.

-"Abdesti yeniden alın"

Öneri lehinde söz alan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Yargıtayın gerekçeli kararını göstererek, mahkeme heyetinin, TBMM'den çıkan yasalarla hukuku katlettiğini iddia etti.

Balbay, Ergenekon Davasının bütün yasalarının bu Genel Kurul salonundan çıktığını belirterek, "Erdoğan, 'abdestimizden, namazımızdan şüphemiz yok' dedi. Yargıtayın bu kararı, abdestinizi bozdu. Bundan sonra o abdestle namaz kılamazsınız. Bu gerekçeyi okuyun, gelin bu abdesti yeniden alın. Bu dava, asrın davası. Hukukun nasıl katledildiğinin, hukuk dışı uygumaların nasıl hukukun içine katılacağının örnekleri var." dedi.

Konuşmaların ardından HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement