TBMM Genel Kurulu'nun Olağanüstü Toplantısı - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu'nun Olağanüstü Toplantısı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Sizin 'gerilla' dediğiniz aslında katil, alçak, PKK teröristleridir" dedi.

29.07.2015 20:27

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Sizin 'gerilla' dediğiniz aslında katil, alçak, PKK teröristleridir" dedi.

CHP'nin, terörle ilgili araştırma önergesinin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerde sataşmalarla ilgili de söz alındı.

Arınç, HDP grubu adına konuşan Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir'in, hükümete yönelik söylemleri nedeniyle söz aldığını belirterek, bunların gerçek dışı olduğunu belirtti.

Baydemir'i geçmişten tanıdığını, onunla defalarca görüştüğünü, Çözüm Süreci, akan kanın durması, çatışmaların bitmesi konusundaki iyi ve samimi dileklerine katıldığını ifade eden Arınç, şöyle devam etti:

"Ancak onun grup adına bugün konuşması büyük bir talihsizliktir. Aslında konuşmayı her iki Eş Başkan'ın da yapması gerekirdi. Eğer kadın milletvekili ve Eş Başkan burada konuşmuş olsaydı muhtemelen, 'Biz sırtımızı PKK'ya, PYD'ye, PEJAK'a yasladık' diyebilecekti. Eğer erkek Sayın Eş Başkan konuşmuş olsaydı o da mutlaka, 'Silahlanın, kendi öz savunmalarınızı kurun, bu hükümetle hesabınızı görün' diyecekti."

Arınç, sözlerine HDP'lilerin sıralara vurarak tepki göstermesi üzerine "Hiç telaşlanmayın, dinlemesini bilin. Biz sizi dinledik, büyük bir sabırla dinledik" karşılığını verdi.

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde aynı evde kalan iki polisin gece yarısı enselerinden vurularak şehit edildiğini hatırlatan Arınç, bu saldırıyı terör örgütü PKK'nın yayımladığı bildiriyle üstlendiğini belirtti.

Söz konusu bildiriyi okuyan Arınç, dün de Malazgirt İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Arslan Kulaksız'ın alçakça katledildiğini anımsattı. Bu sırada HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın ayağa kalkarak tepki göstermesi üzerine Arınç, "Hanımefendi sus. Bir kadın olarak sus" karşılığını verdi.

Söz konusu terör saldırısına ilişkin PKK'nın yayın organında yer alan haberi okuyan Arınç,  şöyle konuştu:

"Sizin 'gerilla' dediğiniz aslında aslında katil, alçak, PKK teröristleridir. Siz istiyorsunuz ki PKK silahlı örgüt olarak her istediğini yapsın, herkesi vursun ama aynı zamanda Çözüm Süreci olsun. Siz de aynı kanaattesiniz. Biz aynı kanaatte değiliz. Terörle, teröristle mücadele edeceğiz, masum Kürt halkını kucaklayacağız ve bu sorunu bitirmek için elimizden geleni de yapacağız."

- HDP Grup Başkanvekili Baluken

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise parti olarak bugünkü görüşmelerden hicap ve hayal kırıklığı duyduklarını söyledi.

"Dışarıda devreden çıkan rasyonel aklın maalesef Meclis'te devreden çıktığını üzüntüyle buradan ifade etmek istiyorum" diyen Baluken, Meclis'ten rasyonel tartışmaların yapılması ve ülkede akan kanı durduracak çözüm önerilerini somutlaştırılmasına yönelik beklentilerin olduğunu bildirdi.

Baluken, "Ama maalesef burada siyasi partiler birbirine laf yetiştirmek ve demogoji üzerine tartışmalar yapmanın peşine düştüğü için elimizden hiçbir somut kazanım olmadan bütün toplumumuzu, halkımızı hayal kırıklığına uğratarak Genel Kurul'u bitireceğiz. Bu son derece büyük bir talihsizliktir" ifadelerini kullandı.

İdris Baluken, tüm milletvekillerinden CHP'nin araştırma önergesine destek vermelerini istedi.

HDP'li Baydemir

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir de milletvekillerinin sataşmalarının kendisi için bir kıymetinin olmadığını söyledi.

Meclis'in 78 milyonun kaderini, yakın geleceğini belirleyecek bir hayati meseleyi görüştüğünü ifade eden Baydemir, "Savaş dediğimiz illet, siyaset sorunlara çözüm bulmadığında, siyaset mekanizması, kurumu hayatı korumadığında, aslında barışı yönetemediğinde insanların hayatı üzerinde adeta kumar oynanıyor" diye konuştu.

Baydemir'in, süresi bitmesine rağmen konuşmaya devam etmesine AK Partililer sıraların kapaklarına vurarak tepki gösterdi. Yerinden kalkarak kürsüye yönelen AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk tarafından engellendi. Bu sırada Başbakan Yardımcısı Arınç'ın da AK Parti sıralarına eliyle sakin olmaları işareti yaptığı görüldü.

Baydemir'in konuşmasını tamamlayıp kürsüden ayrılmasının ardından, HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ayağa kalkarak, Arınç'ın, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'a yönelik sözlerinden dolayı özür dilemesini istedi.

CHP Grup Başkanvekili Gök

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise önerge sahibi olarak söz alıp, terör saldırılarında hayatını kaybedenlere rahmet diledi.

Meclis acaba terör karşısında ne diyecek, nasıl duracak, nasıl bir davranış sergileyecek diye herkesin kendilerini izlediğini ifade eden Gök, "Konuşmaları izliyorum, tam da terörizmin amacına hizmet eden, terörizmin halkımız içinde yaratacağı güvensizlik, kaos ortamını yok edici konuşmalar yapılması yerine tam da bunun aksi konuşmaların yapılmasından da büyük üzüntü duyduğumu belirtmek isterim" diye konuştu.

"Terör karşısında, bugün Meclis'te bulunan bütün partiler birlik olmayacak da terörü lanetlemeyecek de ona karşı bir duruş sergilemeyecek de ne zaman biz beraber olacağız" diye soran Gök, bugün konuştukları terör meselesinin can alıcı noktasının, on üç yıldır iktidarda bulunan AK Parti iktidarının yarattığı iç ve dış politikadaki tahribat olduğunu savundu.

Gök, 4 yıldır, yanlış Ortadoğu politikası nedeniyle silahların bir gün Türkiye'ye döneceğini söylediklerini belirterek, DAEŞ tehlikesine karşı siyasi iktidarı hep uyardıklarını kaydetti.

DAEŞ tehlikesinin sadece sınırın öteki tarafında değil yurdun her yerinde olduğunu savunan Gök, "Tehlike büyüktür ve vahimdir. Bu konuyu araştırmak için komisyon kurmayacağız da ne yapacağız? Birazdan samimiyet testinizi göreceğiz hepinizin" diye konuştu.

Türkiye'nin en önemli sorunu olarak nitelendirdikleri "Kürt sorunu"nun çözümünden yana olduklarını vurgulayan Gök, "Demokrasi içinde, şeffaflık içinde, meşruiyet içerisinde bunu çözmenin adresi TBMM'dir. Size biz krediyi veriyoruz dediğimiz zaman, siz bizim kredimizi elinizin tersiyle ittiniz. Şimdi kalkıp da bunu suçlamaya hakkınız yoktur" ifadesini kullandı.

Gök, söz konusu sorunun Meclis'te çözülmesinden yana olduklarını dile getirerek, "CHP olarak terörün her türlüsüne karşıyız. Kıvırtmadan, isim vererek IŞİD'in terörüne de karşıyız PKK'nın terörüne de karşıyız" dedi.

Birlik olmayı terörün panzehiri olarak nitelendiren Gök, şunları kaydetti:

"Bizi izleyen sevgili yurttaşlarım, biliyorum bugün hepiniz bizi derin bir üzüntüyle izlediniz ama sabırlı olun, biz CHP olarak büyük bir sorumlulukla hareket ediyoruz. 'Meclis'i niye topladınız' diyorsunuz, terör karşısında toplanmayacağız da masum insanların ölümüne engel olmak için toplanmayacağız da ne zaman toplanacağız?  Biz sorumluluğumuzu biliyoruz, biz bu tarihi sorumlulukta herkesi, bütün partileri birbirlerine karşı olan nezaketlerini koruyarak, üsluplarını koruyarak ortak bir dayanışmaya davet ediyoruz. Niçin biz bunu yapıyoruz? Çünkü biz CHP'yiz. Niçin bunu yapıyoruz? Çünkü biz Mustafa Kemal Atatürk'ün partisiyiz. Niçin biz bunu yapıyoruz? Çünkü bizim birinci ilkemiz yurtta barış, dünyada barıştır, onun için yapıyoruz."

Önergenin kabul edilmemesinin ardından TBMM Başkanvekili Şafak Pavey, birleşimi 1 Ekim 2015 Perşembe günü toplanmak üzere kapattı.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu'nun Olağanüstü Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement