Bağımsız Bakanlar Yemin Etmek Üzere Kürsüye Çıktı, TBMM Karıştı - Son Dakika
Güncel

Bağımsız Bakanlar Yemin Etmek Üzere Kürsüye Çıktı, TBMM Karıştı

Tatilde olan TBMM Genel Kurulu, bazı yeni bakanların yemin töreni, tezkere ve RTÜK üyelik seçimi için olağanüstü toplandı. Vekiller, bakanların yemin etmesine itiraz etti, ortalık karıştı.

03.09.2015 13:39  Güncelleme: 17:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında olağanüstü toplandı. Bağımsız bakanların yemin edeceği ve Suriye tezkeresinin görüşüleceği oturumun açılışında gergin anlar yaşandı. Bağımsız bakanların 'bağımsız' olmadıkları gerekçesiyle yemin etmemeleri oylandı. CHP, MHP ve HDP ilk kez aynı oyu kullandı ve 'hayır' dedi. Çıkan tartışma sonrası elektronik oylama ve tekrar açık oylama yapıldı. Oylamaların ardından bağımsız bakanların yemin etmesi kararı çıktı.

Bağımsız bakanların yemin krizi üçüncü oylamada 233 hayır oyuna karşı 245 evet oyu ile aşıldı. Oylama sonunda bağımsız bakanlar yemin etti. Yemin sırasında CHP'li Musa Çam, bağımsız Adalet Bakanı Kenan İpek'e "Adaletin nerede" dedi. AKP'li ve CHP'li vekillerin birbirinin üzerine yürümesi ve Genel Kurul Salonu'nda tansiyonun yükselmesi üzerine oturuma 10 dakika ara verildi.

Ara sonrası diğer bağımsız bakanlar da kürsüye çıkarak yeminlerini tamamladı.

KRİZ ÇIKTI

TBMM Genel Kurulu'nda seçim hükümetinin bağımsız üyelerinin yemin etmesi beklenirken, muhalefet partilerinin üçünün de AK Parti karşısında bu üyelerin bağımsız olmadığı yönünde oy kullanması krize neden oldu.

Suriye ve Irak tezkereleri için olağanüstü toplanan TBMM'de ilk olarak geçici seçim hükümeti üyelerinin yemin etmesi gündeme alındı.

3 PARTİ İLK KEZ ORTAK OY KULLANDI

CHP'nin açtığı usul tartışmasının ardından Genel Kurul oturumunu yöneten TBMM Başkan Vekili Koray Aydın, bakanların yemin etmesini talep etti. Ancak CHP bakanların yemin edemeyeceğini savunarak bunun oylanmasını istedi. Yapılan oylamada ise AK Parti'nin karşısında sayısal çoğunluğu olan CHP, MHP ve HDP bakanların yemin etmemesi yönünde oy kullandı.

Aydın, oylamanın ardından partilerin grup başvekilleri ile bir araya gelerek, krizi çözmeye çalışırken, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Bu hükümetin Anayasanın 114 ve 116 maddelerine göre teşekkül etmediği bu oylama ile TBMM Genel Kurulu'nda tescillenmiştir. Cumhurbaşkanın yeni bir Bakanlar Kurulu listesi göndermesi gerekir" dedi.

KORAY AYDIN'DAN ELEKTRONİK OYLAMA KARARI

Verilen aranın ardından Koray Aydın, içeride katip üyeler arasında görüş ayrılığı yaşandığını belirterek oymayı elektronik olarak tekrarlayacağını açıkladı. AK Partili miletvekilleri bu duruma itiraz etse de elektronik oylamaya geçildi.

NEDEN OYLAMA YAPILDI

TBMM dışından atanan bir kişinin yemin edebilmesi için TBMM başkanının kendisini kürsüye davet etmesi gerekiyor. MHP'li TBMM Başkan Vekili Koray Aydın toplantının en başında böyle bir yetkisi olduğuna, inanmadığını söyledi. Bunun ardından başlayan usul tartışması ve ardından gelen açık oylamada da CHP-MHP ve HDP'nin oylarıyla meclis başkanının böyle bir yetkisi olmadığı yönünde karar çıktı.

Ancak el kaldırılarak yapılan oylamanın sonucu konusunda başkanlık divanı katip üyeleri arasında anlaşmazlık çıktı. Bunun üzerine meclis başkanvekili Koray Aydın aynı oylamayı sayımda bir anlaşmazlık olmaması için elektronik sistemde yapılmasına karar verdi.

556 OY ÇIKTI

Yapılan elektronik oylamanın ardından 556 oy çıktığı açıklandı. 550 üyeli Meclis'te 556 oy çıkması üzerine TBMM Başkan Vekili Koray Aydın partilerin grup başkan vekilleriyle toplantı yapmak için oturuma ara verdi. Oyların fazla çıkmasının, milletvekillerinin hem elektronik yolla hem de pusula yoluyla oy kullanmalarından kaynaklandığı öğrenildi.

TEKRAR AÇIK OYLAMA

Verilen aranın ardından TBMM'de tekrar açık oylama yapıldı. Milletvekilleri el kaldırarak oylamaya katıldı. Bu sırada ilginç anlar yaşandı. Koray Aydın "Ayaktaki arkadaşlar sık durmayın. Boşluklara doğru ilerleyin. Ayakta durmayın oturun" şeklinde milletvekillerini uyardı.

YEMİN KARARI

Art arda yaşanan oylamaların ardından bağımsız milletvekillerinin yemin etmesi yönünde sonuç çıktı.

TBMM KARIŞTI

Yemin kararının ardından bağımsız bakanlar kürsüye gelerek yemin etmeye başladı. Bu sırada CHP'li Musa Çam'ın bağımsız Adalet Bakanı Kenan İpek'e "adaletin nerede" dediği duyuldu. AK Partili ve CHP'li vekillerin birbirinin üzerine yürümesi, ve Genel Kurul Salonu'nda tansiyonun yükselmesi üzerine oturuma 10 dakika ara verildi. Ara sonrası tüm bağımsız bakanlar kürsüye çıkarak yeminlerini etti.

OKTAY VURAL: SEÇİM HÜKÜMETİ KURULAMAMIŞTIR

Oktay Vural, TBMM'deki oylamayla ilgili olarak, "Hukuki bir sonucu olmaz ama siyasi bir sonucu vardır. Bu kişilerin bakanlık yapmalarını engelleyen bir durum yok ancak meclis faaliyetlerine katılmalarını engelleyen bir durum var. TBMM çatısı altında bunu siyasi anlamı anayasaya uygun bir seçim hükümeti kurulamamıştır. Bu oylamayla bu ortaya çıkmıştır." dedi.

- OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIDAN NOTLAR -

Meclis Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında olağanüstü toplandı. Gündeme geçmeden önce duygu ve düşüncelerini ifade eden Aydın, "Hemen her gün yüreklerimizi dağlayan şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum" dedi. Aydın, "Bugün milletimizin gözü kulağı buradadır, gazi Meclis'in kurucu iradesi buradadır, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının ruhaniyetleri buradadır. 95 yıllık parlamento tarihimizin bize kazandırdığı engin tecrübelerle bütün sorunların üstesinden geleceğimize olan inancım tamdır." diye konuştu.

VEKİLLERE "DİKKAT EDİN" ÇAĞRISI

Aydın, Genel Kurul'da konuşma yapacak milletvekillerine söz ve üsluplarına dikkat etmeleri yönünde çağrı yaptı. Yunus Emre'nin "Söz ola kese savaşı, söz ola kestire başı" sözünü hatırlatan Aydın, şairin yıllar öncesinden seslendiği gibi kırıcı ve incitici dil kullanmak yerine daha yerinde bir dil kullanmalarını tavsiye etti.

GENEL KURUL'DA GERGİN ANLAR

Aydın'ın açılış konuşmasının ardından Genel Kurul gündemine geçildi. Geçici hükümette yer alan bağımsız 11 bakanın yemin törenine geçilmesi öncesinde CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 11 bakanın arasında bazılarının "sözde bağımsız" olduğu dolayısıyla yemin etmesinin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle usul tartışması başlattı. Özel, "Eğer bu yemini edeceksek önce sayın bakanların çıkıp hepimizin huzurlarında 'Adalet ve Kalkınma Partili değiliz' diye yemin etmelerini bekliyoruz" dedi.

Bunun üzerine Genel Kurul'da AK Partili milletvekilleri ile CHP'li milletvekilleri arasında usul tartışması yaşandı. Usul tartışması talep ederek kürsüye gelen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, koalisyon görüşmeleri sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na hükümet kurma görevini vermemesini sert bir dille eleştirdi.

Daha sonra kürsüye gelen AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Doğan Kubat, eski Başbakanlardan Nihat Erim'in 12 Mart 1971 Muhtırası'nın ardından CHP'den istifa ederek hükümet kurmasını örnek verdi. Ardından sataşma gerekçesiyle tekrar söz alarak kürsüye gelen CHP'li Özgür Özel, Nihat Erim'in o günlerde yaptığının yanlış olduğunu belirterek, AK Parti'ye yönelik eleştirilerine devam etti. Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ise darbecilikle suçladı.

"AYNAYA BAKSAYDI KİMİN DARBELERLE İKTİDARA GELDİĞİNİ ÇOK NET GÖRECEKTİ"

Daha sonra kürsüye gelen AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da, "Bir aynaya baksaydı kimin darbelerle iktidara geldiğini çok net görecekti" dedi.

Üçüncü kez kürsüye gelen Özgür Özel ise, "Hadi biraz ortam yumuşasın, Hababam Sınıfı'na bakalım. Hababam Sınıfı'nda herkes var, Türkler var, Kürtler var, solcular var, ülkücüler var. Orada bir tek siz yoksunuz. Çünkü 80 öncesinde çekildi o film. 12 Eylül darbesinin ürünleri orada olamaz" diye konuştu.

"MECLİS'İN TOPLANMASI UTANÇ VERİCİ"

Ardından HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken söz aldı. Meclis'in tezkere için toplanmasını eleştiren Baluken, "Ülkenin dört bir tarafından oluk oluk kanın aktığı dönemde Meclis'in savaş tezkeresini görüşmek üzere olağanüstü toplanması utanç verici" dedi.

Çözüm süreci ve koalisyon süreci üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı da eleştiren Baluken, "Seçim kabinesi 7 Haziran'da oluşan halk iradesinin boşa çıkarılmasının bir sonucudur. Çözüm süreci masasını deviren Cumhurbaşkanı koalisyon sürecine de müdahale etmiştir. Anayasada sarayın yolunu bilmeyenlere hükümet kurma görevi verilmez diye bir yerde yazmıyor" ifadelerini kullandı.

CHP, MHP VE HDP BİRLİKTE HAREKET ETTİ

AK Partili vekiller, Genel Kurul gündeminde yer alan 11 bakanın yemin işlemine geçilmesi konusunda TBMM Başkanvekili Koray Aydın'a ısrarlarını sürdürdü. Ardından MHP adına söz alarak kürsüye gelen MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da CHP'li Özgür Özel'e, "Bu konuda zaten yapılacak oylama neticesinde usulle ilgili bir kanaat Meclis'te oluştuğu zaman yapacağınız işlem nedir? Nasıl bir işlemde devam edeceğiz?" diye sordu. Bunun üzerine Özel, "Bakanlar yemin etmeyecek, gerçekten tarafsız bakanlar yemin edecek" karşılığını verdi.

Tartışmaların sürmesi üzerine TBMM Başkanvekili Koray Aydın, Genel Kurul'da tutumu konusunda, "Israrınızı sürdürürseniz oylama yaptıracağım" diyerek açık oylama yaptı.

CHP, MHP VE HDP'li milletvekilleri, TBMM Başkanvekili Koray Aydın'ın tutumu konusunda birleşerek, olumsuz oy kullandı. Bunun üzerine muhalefetten alkış sesleri yükseldi. Aydın ise, "Sayın milletvekilleri katip üyeler arasında bir anlaşmazlık var, 10 dakika ara veriyorum, grup başkanvekillerini arkaya davet ediyorum" dedi. Ardından Genel Kurul'a 10 dakika ara verildi.



İHSAN ÖZKES GENEL KURUL'DA TEK BAŞINA

Öte yandan 7 Haziran seçimlerinde CHP'den İstanbul Milletvekili olarak Meclis'e giren ve daha sonra partisinden istifa eden İhsan Özkes'in Meclis sıralarında tek başına oturması dikkat çekti.

YEMİNDEN SONRA TEZKERE

Yemin krizinin aşılmasından sonra 21 Ağustos'ta Meclis'e gönderilen, Suriye ve Irak'a sınır ötesi harekat yapma yetkisi veren Başbakanlık tezkeresinin görüşmelerine geçilecek.
Geçen yıl yapılan görüşmelerde tezkereye "hayır" diyen CHP, artan terör olayları ve tezkerenin gerekçesine IŞİD terör örgütüyle ilgili vurgu yapılması nedeniyle bu kez olumlu yönde oy kullanacak.

MHP de tezkereye daha öncekilerde olduğu gibi yine evet oyu vereceğini açıkladı.

İKİ BAKAN "HAYIR" DİYECEK

HDP hem tezkerenin bir önceki hükümet tarafından gönderilmesine tepki gösteriyor hem de sınırötesi operasyon düzenlenmesine karşı. Bu nedenle kabinede yer alan 2 HDP'li bakan "hayır" oyu kullanacak.

Bağımsız Bakanlar Yemin Etmek Üzere Kürsüye Çıktı, TBMM Karıştı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bağımsız Bakanlar Yemin Etmek Üzere Kürsüye Çıktı, TBMM Karıştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (29)

  • tek laf: sorumlusu akp 28 34 Yanıtla
  • ERBAA: UYANIK OL EY ANADOLU HALKI.... NEDEN HERKES AKP VE RECEP TAYİP ERDOĞAN A SALDİRİYOR..ÇÜNKÜ VATANİMİZ İÇİN GÜZEL İŞLER YAPİYORDA ONDAN..KENDİ TANKİMİZ,HELİKOPTERİMİZ,SAVAŞ GEMİMİZ,İHA LAR,UYDULAR....HEP KENDİMİZ YAPIYORUZ...BAŞ ORTUSUNU UNUTMA,KORKMADAN CAMİYE GİDEBİLİYORUZ...İMF YE BORCU BU HÜKÜMET BİTİRDİ.DİK DURAN TÜRKİYE VAR ARTIK... BU İÇ VE DIŞ DUSMANLARİN ZORUNA GİDİYOR....İNADİNA AKP...VATANINI, BAYRAĞINI, DİNİ SEVEN ....AKP YE GELİR... 23 29 Yanıtla
  • mus lu 49: Made in CHP isleri gucleri ortaligi karistirmak it chp hdp yaziklar olsun aldiginiz paralara 35 17 Yanıtla
  • ayrancılar: vatanını seven akp ye oy atar sevmeyende her zaman böyle ülkeyi karışıklık içinde bırakır 20 25 Yanıtla
  • amed.: 4 siyasi parti tezkere icin toplaniyorda neden acaba baris icin toplanmiyor neden sehitler uzerinde siyaset yapiyorlar.saraydaki kisinin cani cehenneme halk bunun hesabini 1kasimda elbet verecek.yasasin baris... 18 16 Yanıtla
  • TSKlı: Bu muhalefet sonrada meclis çalışmıyor der adiler her şeye muhalefetler... Anayasa ortada . 20 14 Yanıtla
  • Governance: chp-hdp satilmish hainler cetesi askerleri de pkk hepinizin kökünü kurutacagizzz sizi yer yüzünden silmek bizim görevimiz 13 19 Yanıtla
  • Tantana: AKP : OSLO PKK pazarlık AKP : HABUR Terörist karşılama AKP : HDPKK Dolmabahçe mutabakatı AKP : Çözüm süreci ( ihanet süreci) AKP : BOP eşbaşkanlığı Açın eşbaşkanı oldukları BOP projesinin haritasını inceleyin yukardaki görüşmeleri dikkate alıp bugün gelinen noktaya bakın 1 kasım da elinizi vicdanınıza götürün o haritaya tekrar bakın oy verneden önce sonra oyunuzu kullanın 9 21 Yanıtla
  • VatanımTürkiyem: Lan siz neyin derdindesiniz ülkemiz barut fıçısı olmuş siz hala yemin kirizi çıkarıyorsunuz 23 5 Yanıtla
  • SİLVANa: akp nin istediği 400 millet vekeli değil 400 şehid aceba şehiytlerinizin sayısı kaça yükseldi bu günde 4 ekleyin eksik varsa tamamlıyalım 8 16 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Tayland'da define avcısı göçük altında hayatını kaybetti
    13:07 Tayland'da define avcısı göçük altında hayatını kaybetti

    Tayland'ın Prachup Kiri Khan eyaletinde bulunan eski bir altın madeninde define avcıları kazı yaparken meydana gelen toprak kayması sonucu bir kişi göçük altında kalarak hayatını kaybetti. Kurtarma ekipleri yaklaşık 5 saat süren çalışmanın ardından define avcısının cansız bedenine ulaştı. Olayın ardından maden ocağının çevresi kapatıldı ve kurtulan define avcıları ifadeleri alınmak üzere karakola sevk edildi.

  • Zeytinburnu'ndaki İş Merkezinde Çıkan Yangın Söndürüldü
    13:05 Zeytinburnu'ndaki İş Merkezinde Çıkan Yangın Söndürüldü

    İstanbul Zeytinburnu'nda bulunan 12 katlı bir iş merkezinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Maltepe Mahallesi'ndeki bir ilaç firmasında çıkan yangın nedeniyle iş yerinde hasar oluştu. Yangın sırasında hafif yaralanan bir kişi ise hastaneye kaldırıldı.

  • Gaziantep İslahiye'deki Atatürk Stadyumu tribünlerinin yıkımına başlandı
    13:03 Gaziantep İslahiye'deki Atatürk Stadyumu tribünlerinin yıkımına başlandı

    Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören Atatürk Stadyumu'nun 1500 kişilik tribünlerinin yıkımı için çalışmalara başlandı. İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural, yıkım kararının teknik ekiplerin incelemeleri sonucunda alındığını belirtti ve yeni tribünlerin en kısa sürede tamamlanacağını söyledi.

  • Adıyaman'da deprem sonrası sigortalı çalışan sayısı arttı
    13:03 Adıyaman'da deprem sonrası sigortalı çalışan sayısı arttı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Adıyaman'da deprem öncesi 73 bin olan sigortalı çalışan sayısının depremde 34 bine düştüğünü, şimdi ise 82 bine yükseldiğini kaydetti. Bakan Işıkhan, depremden en çok etkilenen illerden birisi olan Adıyaman'da yaraların hızla sarıldığını ve kentin ayağa kalktığını vurguladı.

  • Muş'un Malazgirt ilçesinde traktör ile otomobil çarpıştı
    13:01 Muş'un Malazgirt ilçesinde traktör ile otomobil çarpıştı

    Muş'un Malazgirt ilçesinde traktör ile otomobilin çarpışması sonucu maddi hasar meydana geldi.

  • Gazze Şeridi'nde Filistinliler Temiz Su İçin Uzun Kuyruklar Oluşturuyor
    13:00 Gazze Şeridi'nde Filistinliler Temiz Su İçin Uzun Kuyruklar Oluşturuyor

    Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde yaşayan Filistinliler, temiz suya ulaşabilmek için uzun kuyruklar oluşturuyor. Su sıkıntısı nedeniyle insanlar, günlük ihtiyaçlarını karşılamak için saatlerce beklemek zorunda kalıyor.

  • Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde kar yağışı nedeniyle eğitime ara verildi
    12:59 Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde kar yağışı nedeniyle eğitime ara verildi

    Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde etkili olan kar nedeniyle bugün eğitime ara verildi. İlçede kar kalınlığı yüksek kesimlerde 20 santimetreye ulaştı ve trafikte aksamalar yaşandı. Engelli ve hamile kamu görevlileri de aynı gün idari izinli sayılacak.


Advertisement