Turizmcilerin "Tek Pazar" Endişesi - Son Dakika
Yerel

Turizmcilerin "Tek Pazar" Endişesi

Turizmcilerin "Tek Pazar" Endişesi

Antalya'ya gelen turist sayısı her geçen gün artış gösterse de turistin yarıdan fazlasının Rusya ve Almanya'dan gelmesi sektörde kaygı yaratıyor.

30.09.2014 11:18  Güncelleme: 11:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Antalya'ya turistlerin yarıdan fazlasının Rusya ve Almanya'dan gelmesi, sektörde endişeye neden oluyor.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, yumurtaların tek sepette olmasının ciddi bir sıkıntı olduğunu, pazarın çeşitlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Turizm sektörünün ana pazarlarından Rusya Federasyonu'na AB ve ABD'nin yapılan yaptırımların devam etmesinin Rus ekonomisini olumsuz etkileyeceğini anlatan Kızıldağ, bir diğer ana pazar Almanya'nın daralan ekonomisinin Türk turizmi açısından da ciddi bir sıkıntı olduğunu kaydetti.

Söz konusu ülkelerin ekonomilerindeki gelişmelerin Türk turizmini olumsuz etkileyebileceği vurgulayan Kızıldağ, şöyle konuştu:

"İki ana pazardaki durgunluk bizi etkileyebilir. Bu sene bitti sayılır, sezonun bitmesine birkaç ay kaldı fakat Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginlik, ABD ve Avrupa ülkelerinin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar devam ederse önümüzdeki yıl sektör ciddi sıkıntıya girebilir. Yani 2015'te tehlikeli bir virajın etkisindeyiz."

2014'ün parlayan yıldızı İran

Kızıldağ, 2014'ün yeni pazar anlamında parlayan yıldızının İran olduğunu kaydederek, İsrail'den de yılın ilk aylarında ciddi beklenti bulunduğunu fakat şu anda pazarın durma noktasına geldiğini söyledi.

Yeni pazarlar için hamleler yapılması gerektiğine işaret eden Kızıldağ, "En önemlisi Ortadoğu pazarı, BAE, Suudi Arabistan, Ürdün ve Hindistan pazarını geliştirmek çin uğraşmalıyız" dedi.

Yeni pazarlardaki en önemli sorunlardan birinin uçak olduğunu ifade eden Kızıldağ, özellikle başkentlerden, kalabalık ve zengin şehirlerden Antalya'ya direkt uçuş düzenlenmesi gerektiğini bildirdi. Kızıldağ, "Direkt uçuramadığınız bir destinasyondan turist artışı olmaz. THY'nin o bölgelerden yolcu taşımasını teşvik etmek gerekiyor" diye konuştu.

AKTOB Başkanı Hacısüleyman

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman da mevcut fakat zayıf kalan pazarlara odaklanmak, pazarı 3-5 ülkeye değil, 15-20 ülkeye oturtmak gerektiğini söyledi.

Gelişmekte olan pazarlar içerisinde ilk sırada İran olduğunu kaydeden Hacısüleyman, "İran'da seyahat etmeyi özlemiş ciddi bir nüfus olduğunu düşünüyoruz. Önemli olan o kesimi harekete geçirmek, bunda da dış politika çok önemli" diye konuştu.

İstanbul'un dünyanın en önemli cazibe merkezlerinden biri olduğunu fakat yeterince iyi pazarlanamadığını ifade eden Hacısüleyman, "Dünyanın belki hiçbir şehrinde İstanbul'daki kadar çok cazibe merkezi yok, keşke daha iyi pazarlansa" dedi.

İki turistten biri Rus veya Alman

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, ocak-ağustos döneminde Antalya'ya gelen yaklaşık 8,8 milyon turistin yüzde 33,1'ini Rusya Federasyonu, yüzde 22,18'ini de Almanya'dan gelen ziyaretçiler oluşturdu.

Antalya'ya gelen turistin yüzde 55,2'sini Rus ve Alman vatandaşları oluştururken, ocak-ağustos dönemini kapsayan 8 aylık dönemde kente Rusya'dan 2 milyon 788 bin 46, Almanya'dan 1 milyon 873 bin 720 kişi geldi.

Rusya ve Almanya'dan sonra kente en fazla ziyaretçinin geldiği ülke Hollanda oldu. Yılın 8 ayında Hollanda'dan 403 bin 604 kişi Antalya'ya gelirken, bu ülkeyi 319 bin 526 kişi ile İngiltere, 268 bin 656 kişi ile İsveç, 233 bin 136 kişi ile Ukrayna, 232 bin 37 kişi ile Kazakistan, 205 bin 739 kişi ile de Belçika takip etti. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Turizmcilerin 'Tek Pazar' Endişesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement