Türk Satrancının Yeni "Büyükusta"sı Batuhan Daştan - Son Dakika
Güncel

Türk Satrancının Yeni "Büyükusta"sı Batuhan Daştan

Türk Satrancının Yeni "Büyükusta"sı Batuhan Daştan

Satranç sporundan başarı haberleri gelmeye devam ediyor.

02.09.2016 13:44  Güncelleme: 14:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Yaş Grupları Şampiyonası'nda gelen altın ve gümüş madalyadan sonra Türkiye satranç camiası yeni bir "Büyükusta"ya daha sahip olmanın coşkusunu yaşıyor. Bir satranç sporcusunun sahip olabileceği en yüksek onur olan 'Büyükusta' (GM) unvanına bu yıl 18 yaşındaki Vahap Şanal'dan sonra 19 yaşındaki tıp öğrencisi Batuhan Daştan da erişti. Uluslararası İstanbul Açık Satranç Turnuvası'nda yarışan Türk sporcu Batuhan Daştan, turnuvada sergilediği üstün performansı ile 'Büyükusta' oldu.

"Türk satrancı bir yıl içinde ikinci kez 'Dünya Büyükusta Listesi'ne adını yazdırmayı başardı" diyen Türkiye Satranç Federasyonu(TSF) Başkanı Gülkız Tulay, "Türk satranç camiası olarak her geçen gün yeni başarılara imza atıyoruz. 'Dünya Büyükusta Listesi'nde artık on Türk Büyükusta var. 18 yaşındaki Vahap Şanal, 19 yaşındaki Batuhan Daştan Büyükusta unvanları ile diğer sporcularımızın gelecek hedeflerini büyüttüler. Bu güzel gelişmeler, Türk satranç sporunun gelecek büyük başarılarının da müjdecisi aynı zamanda. Kadın ve Erkek Satranç Milli Takımlarımızın Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de 42. Dünya Satranç Olimpiyatı'nda mücadele ettiği bu günlerde, Türk satrancının Batuhan Daştan ile yakaladığı başarı gururu verici ve motive edici oldu." dedi.

Batuhan Daştan, Türkiye Satranç Federasyonu'nun (TSF) desteği ile düzenlenen "3'üncü Uluslararası İstanbul Açık Satranç Turnuvası"nın beşinci turunda Ukraynalı rakibi GM Eldar Gasanov'u yenerek Büyükusta unvanına ulaştı. Türkiye satranç tarihinde bu unvana erişen 10'uncu sporcu olan Daştan, Türk Büyükustaları Alexander Ipatov, Dragan Solak, Mustafa Yılmaz, Emre Can, Suat Atalık, Barış Esen, Cemil Aghamaliyev, Kıvanç Haznedaroğlu, Vahap Şanal'dan sonra Türk Satranç tarihine 10'uncu Büyükusta olarak adını yazdırdı.

"HEDEFİM DÜNYA BÜYÜKUSTA SIRALAMASINDA İLK YÜZDE YER ALMAK"

Çok güçlü satranç ustalarına FIDE tarafından verilen 'Büyükusta' unvanına erişen 19 yaşındaki tıp fakültesi öğrencisi Batuhan Daştan, hedefinin 2600 puana ulaşarak 'Dünya Büyükusta' ilk yüz sıralamasının içinde yer almak olduğunu açıkladı. Türkiye'nin 10'uncu Büyükustası olan Daştan, ilkokul birinci sınıftan itibaren satrancın hayatındaki yerinin artarak büyüdüğünü vurgulayarak şunları söyledi:

"GM olacağımı bildiğim maçlara çıkarken aşırı stresli oluyorum. Maç esnasında duygularımı kontrol etmekte zorlandığımı itiraf etmem gerek. Daha önceki iki maçım ve son oynadığım maçta kazanma arzusuyla daha agresif oynadım. Bu da her zamankinden daha fazla risk almama neden oldu. Satranç hayatımda ve elde ettiğim başarıya giden yolda bana daima destek olan aileme, hocalarıma ve TSF yönetimine çok teşekkür ediyorum."

"TÜRK HALKINA BÜYÜK BAŞARILAR YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası'nda kazanılan Avrupa şampiyonluğu ve Avrupa ikinciliğinden sonra bir genç satranç sporcusunun daha Büyükusta olarak 'Dünya Büyükusta Listesi'nde yer almasının Türk sporu açısından önemine dikkat çeken TSF Başkanı Tulay, duygularını şöyle aktardı:

"İstanbul'da düzenlenen "3'üncü Uluslararası İstanbul Açık Satranç Turnuvası"nda Batuhan Daştan gösterdiği performansla Türk satranç tarihine ve Türk spor tarihine adını yazdırdı. GM normlarını tamamladığı ve 2500 Elo'yu geçtiği için GM unvanını kazanan sporcumuzun başarı isteği Federasyonumuzun desteğiyle bir araya gelince Türk Satrancı bir Büyükusta daha kazandı. Türkiye'nin en genç Büyükustası Vahap Şanal'ın başarısının ardından 'yeni Büyükustalarımız geliyor' demiştim. Sporcularımız beni yanıltmadı ve Türkiye satrançta Büyükusta sayısında çift haneli rakamlara ulaştı. Türk satrancı Avrupa'da ve dünyada zirvede yer almaya, Türk milletine büyük başarılar yaşatmaya devam edecektir. Ülke olarak satranç tarihimiz ve başarılarımız çok eskiye dayanmıyor. Bu yüzden Federasyonumuza çok iş düşüyor. Ama Batuhan gibi birçok sporcumuz büyük bir istekle çalışıyor ve GM olmak istiyor. Federasyon olarak sporcularımızın gelişimlerini yakından gözlemliyor ve destek veriyoruz. Dünya satranç Büyükustaları arasında daha fazla Türk satranççısının yer alması federasyon olarak öncelikli hedefimiz arasında. Türk satrancına büyük bir mutluluk yaşatan Batuhan'ı canı gönülden kutluyorum."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türk Satrancının Yeni 'Büyükusta'sı Batuhan Daştan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çavdarhisar Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Yılı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    08:28 Çavdarhisar Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Yılı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Çavdarhisar ilçesinde Köylere Hizmet Götürme Birliği, 2024 yılı olağan meclis toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Kaymakam Abdullah Gedik başkanlığında İl Genel Meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı. Toplantıda, 2024 yılında yapılması planlanan köylerin altyapı çalışmaları hakkında bilgilendirmeler yapıldı ve köylerin diğer ihtiyaçlarının da bütçe imkanları dahilinde karşılanacağı belirtildi.

  • Kütahya'da Motosikletli Polis Timlerince bir kişinin üzerinde kurusıkı tabanca, fişek ve uyuşturucu madde ele geçirildi
    08:27 Kütahya'da Motosikletli Polis Timlerince bir kişinin üzerinde kurusıkı tabanca, fişek ve uyuşturucu madde ele geçirildi

    Kütahya'nın Fatih Mahallesi'nde Motosikletli Polis Timleri tarafından yapılan çalışmalarda, O.A. isimli şahsın üst aramasında 1,57 gram esrar, 1 adet kurusıkı tabanca ve 6 adet fişek bulundu. Gözaltına alınan şahıs Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne teslim edildi.

  • AB Konseyi Başkanı Charles Michel: Türkiye ile olumlu ilişkiler kurmak istiyoruz
    08:20 AB Konseyi Başkanı Charles Michel: Türkiye ile olumlu ilişkiler kurmak istiyoruz

    AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Türkiye ile olumlu bir ilişki kurmak istediklerini ve aşamalı, orantılı ve geri dönebilir bir yaklaşım temelinde çalışmak istediklerini belirtti. Michel ayrıca AB liderlerinin İran'a yönelik yeni yaptırımlar uygulama konusunda anlaştığını ve Ukrayna'ya destek konusunda hemfikir olduklarını ifade etti.

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangın kontrol altında
    08:16 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangın kontrol altında

    İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik fabrikasına da sıçradı. Yangın, 3 saatlik çalışmaların ardından kontrol altına alındı. Her iki fabrikada da soğutma çalışmaları devam ediyor.

  • İzmir Çiğli'de Metal Kaplama ve Plastik Fabrikasında Yangın Kontrol Altına Alındı
    08:16 İzmir Çiğli'de Metal Kaplama ve Plastik Fabrikasında Yangın Kontrol Altına Alındı

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik fabrikasına da sıçradı. Yangın, yaklaşık 3 saatlik çalışmaların ardından kontrol altına alındı. Her iki fabrikada da soğutma çalışmaları devam ediyor. Can kaybı ve yaralanma yaşanmadı.

  • İzmir Çiğli'deki fabrikada çıkan yangın kontrol altına alındı
    07:59 İzmir Çiğli'deki fabrikada çıkan yangın kontrol altına alındı

    İzmir'in Çiğli ilçesinde bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki metal kaplama ve plastik fabrikasında çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin 3 saatlik çalışması sonucunda kontrol altına alındı. Yangın sırasında bölgeye sağlık, polis ve çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Fabrikalardaki soğutma çalışmaları ise devam ediyor.

  • Tokat Belediyesi Depremlerin Ardından Vatandaşlara Çorba Dağıttı
    07:58 Tokat Belediyesi Depremlerin Ardından Vatandaşlara Çorba Dağıttı

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 ve 4,1 şiddetindeki depremlerin ardından Tokat Belediyesi, sabah saatlerinde vatandaşlara çorba dağıttı. Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, depremin ardından Vali Numan Hatipoğlu ile toplantı yaptıklarını ve kriz masasının oluşturulduğunu belirtti. Sabah saatlerinden itibaren ise 2 mobil ikram aracıyla vatandaşlara çorba ve ekmek dağıtıldı.

  • Milas'ta orman yangını
    07:52 Milas'ta orman yangını

    Muğla'nın Milas ilçesinde gece saatlerinde otluk ve makilik alanda başlayan yangın ormana sıçradı. İtfaiye ekiplerinin yoğun müdahalesi ile yangın kontrol altına alındı.

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:43 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.


Advertisement