Türkiye ile Şili Arasındaki Diplomatik İlişkilerin 90. Yıldönümü - Son Dakika
Politika

Türkiye ile Şili Arasındaki Diplomatik İlişkilerin 90. Yıldönümü

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanımız, başbakan olduğu dönemde, 2006 yılında Latin Amerika açılımı başlatmıştı.

02.02.2016 03:47

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanımız, başbakan olduğu dönemde, 2006 yılında Latin Amerika açılımı başlatmıştı. O tarihten itibaren bütün Latin Amerika ülkeleriyle çok ciddi ilişkiler geliştirme çabası içinde olduk" dedi.

"Türkiye Cumhuriyeti ile Şili Cumhuriyeti Arasında Diplomatik İlişkilerin Kuruluşunun 90. Yıldönümü" dolayısıyla başkent Santiago'daki Casabiedra Fuar Merkezi'nde kültür şöleni düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yer almadığı programa, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile işadamları ve diğer davetliler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Türkiye ile Şili'nin diplomatik ilişkilerinin 90. yıldönümünün kutlandığını belirtti. Şili'nin Türkiye Cumhuriyeti'ni tanıyan ilk Latin Amerika ülkesi olduğuna dikkat çeken Akdoğan, aynı zamanda Türkiye'nin ilk serbest ticaret anlaşması yaptığı ilk Latin Amerika ülkesinin yine Şili olduğunu dile getirdi.

Akdoğan, "Şili ile 90 yıllık bir diplomatik ilişki tarihimiz var ama özellikle iki ülke arasındaki gelişmelerin son dönemde olduğunu söyleyebiliriz. Sayın Cumhurbaşkanımız, başbakan olduğu dönemde, 2006 yılında Latin Amerika açılımı başlatmıştı. O tarihten itibaren bütün Latin Amerika ülkeleriyle çok ciddi ilişkiler geliştirme çabası içinde olduk ve Şili, Peru, Ekvador ülkelerini kapsayan bu gezi ile de bu ilişkileri daha da geliştirmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.

"Aramızdaki çok büyük bir mesafe var, uçakla 18 saatte gelebildik ama baktığımızda Şili ile Türkiye birbiriyle ilgili olan bir ülkedir" ifadesini kullanan Akdoğan, şöyle devam etti:

"Yani birbiriyle ilgili olmak fiziki yakınlıkla alakalı bir şey değildir, duygusal yakınlıkla alakalı bir şeydir. Şili'de deprem oldu 2010 yılında, ilk dostluk elini uzatan ülkelerden bir tanesi Türkiye oldu. Türkiye gerçekten Şili'nin acısını paylaştı ve ilk günlerde hemen buraya Türk uçakları indi. Bugün Türkiye'nin bulunduğu bölgede büyük sorun var, Suriye, Filistin, Irak meselesi gibi. Bütün bu bölgesel konularda da Şili'nin Türkiye'nin yanında olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bizim için artık 'uzak' diye bir kavram yok. Biz devlet olarak ve milleti olarak bu kavramı lügatımızdan çıkardık ve dünyanın her yerine elimizi uzatıyoruz. Afganistan'da deprem olur oraya ilk Türk sivil toplum örgütleri ulaşır, Afrika'nın dört bir tarafına ilk Türk vakıfları, dernekleri yardım elini uzatır, bizim Latin Amerika'ya kadar Türk işadamlarımız gelir, ticaret yapar. Bundan sonra da bu ilişkilerimizi çok boyutlu olarak devam ettirmekte kararlıyız. Türkiye, bölgede dizileriyle biliniyor ama bundan sonra diğer faaliyetleriyle de bilinecektir. Bunlar dostluk köprüleridir aramızda."

Terörle mücadelenin aralıksız devam ettiği Türkiye'de şehitlerin olduğunu belirten Akdoğan, "Onlara da cenab-ı haktan rahmet diliyoruz. Onları rahmetle minnetle yad ediyoruz. Emanetlerine sonuna kadar sahip çıkacağımızı ifade ediyoruz ve terörle mücadelenin sonuna kadar devam edeceğini vurgulamak istiyorum" dedi.

Türkiye'nin Santiago Büyükelçisi Naciye Gökçen Kaya ise "Cumhurbaşkanımızın ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilere büyük ivme kazandıracağına inanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız ve değerli hanımefendileri Şili'ye yaptıkları bu tarihi ziyaretinde bize önemli bir hediye getirmişler, Türkiye'den önemli sanatçılar ve folklör ekibi getirmişlerdir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından ünlü besteci ve piyanist Tuluyhan Uğurlu, "Güneş Ülke Anadolu" adlı eserini sergiledi. Ardından Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Topluluğu, Burdur, Gaziantep ve Trabzon yöresine ait halk oyunu gösterisi sundu.

Programda ayrıca kanun virtüözü ve bestekar Göksel Baktagir, müzik dinletisi sundu. - SANTİAGO

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Türkiye ile Şili Arasındaki Diplomatik İlişkilerin 90. Yıldönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement