Uluslararası Kadın Sempozyumu ve Sanat Çalıştayı" Giresun'da Başladı - Son Dakika
Yerel

Uluslararası Kadın Sempozyumu ve Sanat Çalıştayı" Giresun'da Başladı

GÜ tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen etkinlik, 29 ülkeden 70 akademisyenin katılımıyla başladı GÜ Rektörü Prof. Dr. Attar: "Tarihsel, ekonomik ve siyasi temelleri dikkate alınmadan değerlendirilemeyecek olan kadın erkek eşitsizliği, modern dünyanın en büyük sorunlarından biridir" Azerbaycan Milli.

08.05.2014 13:35

Giresun Üniversitesi (GÜ) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Kadın Sempozyumu ve Sanat Çalıştayı, 29 ülkeden 70 akademisyenin katılımıyla başladı.

İki gün sürecek çalıştayın GÜ Güre Yerleşkesindeki konferans salonunda yapılan açılışında konuşan GÜ Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, en gelişmişinden gelişmemişine kadar birçok ülkede kadın hakları ihlalinden söz etmenin mümkün olduğunu söyledi.

Kadınların, "erkeklerle eşit olmayan varlıklar" olarak doğmadığını vurgulayan Attar, şöyle konuştu:

"Tarihsel, ekonomik ve siyasi temelleri dikkate alınmadan değerlendirilemeyecek olan kadın erkek eşitsizliği, modern dünyanın en büyük sorunlarından biridir. Kadın erkek eşitsizliğinin temelinde biyolojik varlığımıza dayandırılan, doğal ve değişmez kabul edilen cinsiyet kalıpları yatmaktadır. Kadınlar erkeklerle eşit olmayan varlıklar olarak doğmamışlar, cinsiyetlerine yüklenen rol kalıpları yüzünden eşitsiz kılınmışlardır. Kadın ve erkekler arasındaki biyolojik farklılıklar kadınlar açısından siyasal, sosyal, ekonomik, hukuki birçok eşitsizlik yaratmış ve kadına uygulanan şiddeti meşrulaştırmıştır. Bu eşitsizlik, kadınlık ve erkeklik kalıplarının, sosyalleşme sürecinin her boyutunda yeniden üretilmesiyle sürdürülüp pekiştirilmiştir."

Attar, kadın ve erkek eşitsizliğinin sadece hukuki tedbirlerin alınmasıyla çözülebilecek bir mesele olmadığına işaret ederek, "Toplumda mevcut diğer eşitsizliklerden ayrı veya farklı olarak ele alabileceğimiz bir mesele de değildir. Kadın erkek eşitsizliği bütün toplumsal kurumlara ve süreçlere sirayet etmiş ekonomik, siyasi, ahlaki bir mesele, hepsinden önemlisi bir zihniyet meselesidir" ifadelerini kullandı.

Giresun'dan Bakınca Dünyada Kadın

Attar'ın açılış konuşmasının ardından "Giresun'dan Bakınca Dünyada Kadın" başlıklı panel düzenlendi.

Oturum başkanlığını Prof. Dr. Aygün Attar'ın yaptığı panelde 24 ülkeden akademisyen, gazeteci ve ressam, ülkelerindeki kadın erkek durumuna ilişkin sunum gerçekleştirdi.

Panele konuşmacı olarak katılan Azerbaycan Milli Meclis Üyesi Doç. Dr. Ganire Paşayeva, kadın erkek eşitsizliğinin dünyada sorun haline geldiğini dile getirdi.

Kadınların daha güvenli toplumlarda yaşamlarını devam ettirmeleri için birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyulduğunu aktaran Paşayeva, şunları kaydetti:

"Bakın ben bugün buradayım ama bugün kendi ülkemde binlerce kadın ağlıyor. Neden? Çünkü bugün 8 Mayıs, Ermenistan tarafından Azerbaycan'ın Şuşa bölgesinin işgal edilmesi günüdür. İşte o gün on binlerce kadın kendi öz evinden göç etmek zorunda kalmıştır. Üzerinden 22 yıl geçmiş ama evine dönemiyor. Bir kadının en temel hakkı kendi evinde yaşamaktır. Buradaki hanımlara da söylüyorum, ne kadar hanım bu konuda bilgili ve sesini yükseltiyor. O yüzden biz nerede, kim tarafından yapıldığına bakmaksızın insana şiddete, kadına şiddete birlik ve beraberlik içerisinde itiraz edeceğiz. Eğer böyle bir itirazı daha güçlü yaparsak güzel bir dünya kurabiliriz."

Çalıştayın açılışına Giresun Valisi Hasan Karahan, Belediye Başkanı Kerim Aksu ile çok sayıda davetli ve öğrenciler katıldı. - Giresun

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Uluslararası Kadın Sempozyumu ve Sanat Çalıştayı' Giresun'da Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement