Umutlarını Yeni Yıla Ertelediler - Son Dakika
Yerel

Umutlarını Yeni Yıla Ertelediler

Umutlarını Yeni Yıla Ertelediler

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, yeni yıla yine buruk giriyor Suriyeli Kadi: "Yeni yılda tüm dünya ülkelerinin vicdanlarının uyanmasını temenni ediyoruz" Suriyeli Biksrau: "Tüm zamanımız Suriye'den gelecek güzel haberleri beklemekle geçiyor"

25.12.2014 11:09

MÜSLÜM ETGÜ - İZZET MAZI - Türkiye'deki kamp ve konteyner kentlerde barınan Suriyeli sığınmacılar, yeni yıla vatanlarından uzakta girmenin üzüntüsünü yaşıyor.

Ülkelerinde süren iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınarak Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mardin, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman, Adana ve Malatya'daki geçici barınma merkezlerinde yaşayan yaklaşık 224 bin Suriyeli, Türkiye'nin kendilerine sunduğu imkanlarla yaşıyor.

Yaklaşık 30 bin Suriyelinin yaşadığı Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesindeki Süleyman Şah Konaklama Tesisleri'nde barınan Suriyelilerin yeni yıldan tek beklentileri ise doğdukları topraklara dönerek huzurlu, sağlıklı ve kardeşçe yaşayabilmek.

Suriyeli Abdurrezzak Kadi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni yılda tüm dünya ülkelerinin vicdanlarının uyanmasını temenni ettiklerini söyledi.

Suriye'de halkını katlederek vatanlarından göç etmesine sebep olan zalim yönetimin gitmesini istediklerini dile getiren Kadi, "Yeni yılda vatanımıza sağ salim kavuşmayı istiyoruz. Müslüman olduğumuz için hep ümidimizi koruyor ve vatanımıza döneceğimize inanıyoruz. Yeni yılda Allah'tan tek isteğimiz bizi bu zalimlerden kurtarmasıdır" dedi.

Nedim Aslan da yeni yıldan beklentilerinin doğup büyüdükleri ülkelerine dönmek olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin kendilerine kucak açarak, her türlü ihtiyaçlarını karşıladığını vurgulayan Aslan, yeni yılın tüm İslam alemi, Türkiye ve Suriye'ye barış, huzur ve mutluluk getirmesini temenni etti.

Abdullah Abit ise yaklaşık 4 yıldır Türkiye'de yaşadığını ve yeni yılda ülkelerinde işlerin yoluna girmesini umut ettiklerini belirtti.

Suriye'deki savaş sonrası Arap ülkelerinden görmedikleri yardım ve ilgiyi Türkiye'nin kendilerine gösterdiğine işaret eden Abit, şunları kaydetti:

"Türkiye'ye zaten yeteri kadar yük olduk. Yeni yıldan beklentimiz inşallah vatanımıza, evimize döneriz. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm Türk halkı ve yetkililerine teşekkür ediyoruz. Tükenmiş ve mağdur edilmiş bir toplum olarak Erdoğan'ın güvenli bölge çalışmalarını takdirle takip ediyoruz. Umarım bu çalışmalar yeni yılda gerçekleşir. Suriye'de evimiz, iş yerlerimiz yakıldı, yıkıldı ama buna rağmen yeni yılda bu savaşın bitmesini ve vatanımıza dönmeyi umut ediyoruz."

Yeni yıla hüzünlü giriyorlar

Kilis'teki konteyner kentlerde yaşamlarını sürdüren Suriyeliler ise ülkelerinden uzakta olmaları nedeniyle yeni yıla hüzünlü giriyor.

Yaklaşık 4 yıldır devam eden iç savaş nedeniyle ülkelerini terk ederek, komşu ülkelere sığınan milyonlarca Suriyeli yeni yıla ülkelerinden uzakta girmenin acısını yaşıyor.

Türkiye'de hükümet tarafından oluşturulan kamplarda ve kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde barınan Suriyeliler, vatan hasretiyle geçen günlerine ağlıyor.

Bir yılı daha ülkelerinden uzakta geçirmenin üzüntüsünü yaşayan sığınmacılar, Türkiye'nin yardımları sayesinde ayakta durmaya çalışıyor.

Kilis'teki Öncüpınar konteyner kentte yaşayan sığınmacılar, savaşın uzamasından dolayı endişelerini dile getiriyor.

Suriyeli Yasin Feyzo, bir yılı daha ülkelerinden ayrı kalmanın üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek, savaşın bir an önce bitmesini ve ülkelerine dönmenin hayalini kurduklarını söyledi.

Türkiye'ye geldikleri günden bu yana kendilerine çok iyi davranıldığını belirten Feyzo, "Bizi vatandaşlarından hiç ayırt etmediler. Kendi ülkemizde yaşıyor gibiyiz ama aklımız hep memleketimizde. İnşallah bir an önce savaş biter biz de memleketimize döneriz" diye konuştu.

Hint Vahhut da yaklaşık 4 yıl önce geldikleri Türkiye'de her türlü ihtiyaçlarının karşılandığını ancak yine de vatan hasretiyle yanıp tutuştuklarını ifade etti.

Türkiye'ye geldiğinde 6 yaşında olan Hiyyem Feyzo ise 4 yıldır vatan hasreti çektiğini anlattı.

Misrin Biksrau da ailesinin yarısının ülkesinde kaldığını, tüm zamanlarının Suriye'den gelecek güzel haberleri bekleyerek geçtiğini kaydetti.

Biksrau, yeni yılda her şeyin daha güzel olmasını diledi. - Kilis

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Umutlarını Yeni Yıla Ertelediler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement