Şekerbank Açıkekran Contemporary İstanbul'da - Son Dakika
Kültür Sanat

Şekerbank Açıkekran Contemporary İstanbul'da

Şekerbank Açıkekran Contemporary İstanbul\'da

Şekerbank Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi, Contemporary Istanbul'da sanat izleyicisiyle buluşuyor.

21.11.2012 10:24

Şekerbank Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi, Türkiye'nin en geniş kapsamlı çağdaş sanat etkinliği Contemporary Istanbul'da sanat izleyicisiyle buluşuyor. 22-25 Kasım tarihleri arasında Contemporary İstanbul'un IKM811 no'lu standında Refik Anadol'un video enstalasyonuna yer verecek olan Açıkekran; Ali Akay küratörlüğünde izleyiciyi farklı bir deneyime davet ediyor.

Şekerbank Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi bu yıl Contemporary İstanbul'da yerli ve yabancı misafirleri, Refik Anadol'un mekan ve ışık arasında birlikte var olan diyalektiğe dokunduğu video enstalasyonu "NDE" ile büyülemeye hazırlanıyor.

Işık; NDE'nin tam merkezinde yer alırken sergilendiği mekanı sonsuzlaştırıp, başkalaştırıyor. Anadol bu çalışmasında mekanın şiirselliğini ele alıp mekan içinde tekinsiz bir alan oluşturuyor. Dengesizliği ortaya koyan ve baş döndürücü bir şekilde işleyen görüntüyle ışık, bir noktadan çeşitli noktalara doğru çoğalarak mekana sıkışıyor, aydınlatıyor; mekanı mekansızlaştıran bir uzama sokuyor. Sanatçı içinde bulunduğu mekânın dört bir tarafını kendi yarattığı bu bambaşka uzamda yeniden algılaması için izleyiciyi davet ediyor. Sonuçta izleyici mekanın fiziksel sınırlarını unutarak ışığın peşinden sürükleniyor.

Çalışmada, mekanın dik açılı köşelerine doğru genişleyen ve kartezyen bir düşüncenin açılarıyla ilerleyen ışıksal oyun kendi yolunu çiziyor. Işık huzmeleri ilerledikçe büyüyor, genişliyor; düşsel değerler yaratıyor. Evreni bir ev içi şiirselliğiyle ele alıyor. İç mekan içinde dolaşan ışık köşelerde açılar yaratıyor, kırılmalarla ilerliyor. İç mekanın insanın düşlerinin, yaratıcılığının ilk alanı olduğu tezlerine yaklaşıyor.

Şekerbank Açık Ekran Yeni Medya Sanatları Galerisi, çağdaş sanatının parlak isimlerinden olan Refik Anadol'un seyirciye hem iç hem de dış mekanı yeniden tanımlama imkan veren bu çalışması ile Contemporary İstanbul'un iddialı çalışmaları arasında yer alacak.

Refik Anadol

Eser ismi: NDE

Yılı : 2012

Tür : Audio/Visual Installation

Dokumantasyon : 2'30'' HD 1920x1080 16:9 Quictime Video

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Şekerbank Açıkekran Contemporary İstanbul'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement