Koç ile Mazda Nişanı Bozdu - Son Dakika
Otomobil

Koç ile Mazda Nişanı Bozdu

Koç ile Mazda Nişanı Bozdu

Akşam Gazetesi Otomotiv Editörü Halil Okşit'in Bu Haftaki Köşe Yazısı

18.10.2010 09:08

Koç'un Mazda Türkiye distribütörlüğünü alma görüşmeleri ikinci defa olumsuz sonuçlandı. Yaklaşık 4 yıl önce de Koç Grubu, Mazda ile Türkiye distribütörlüğü için masaya oturmuş, ama anlaşamamıştı.

Türkiye otomotiv pazarında son dönem beklentilerinden biri de Japon otomobil üreticisi Mazda'nın Türkiye distribütörlüğünün Koç Grubu tarafından devralınmasıydı. Aylar süren görüşme maratonu bir kez daha olumsuz sonuçlandı.

GÖRÜŞMELER 10 AY SÜRDÜ

Aslında Koç Holding ile Mazda arasındaki yakınlaşma 3 yıl önceye dayanıyor. Mazda, 3 yıl önce 23 yıldır Türkiye distribütörlüğünü yürüten Mermerler Grubu ile çalışmaya son verme kararı almıştı. Bu kararı henüz uygulamaya koymadan yeni adaylarla görüşmelere başlayan Mazda, son düzlüğe Koç Grubu ile girmişti. Koç Grubu ile aylar süren pazarlıklar olumsuzlukla sonuçlanmış ve Mazda 2008 sonunda Türkiye'de kendi şirketiyle varolma kararı almıştı. 2009 yılı haziran başında Bora Koçak ile genel müdür olarak el sıkışmıştı.

Yeni şirket ve yeni yönetimle satışlarını kısa sürede katlayan Mazda Türkiye, satışlarını yıllar sonra 3 bin adetlere çıkardı.

Ama 2010 başında şirket önce muhasebe müdürünü ardıdan genel müdürü kaybetti. istifanın arkasında Koçak'a Çelik Motor Genel Müdürlüğü teklifinin gelmesi olduğu açıklandı. Ama belki de Koçak, Mazda'nın yeni dönem planlarının kokusunu almıştı.

Genel müdürün ayrılmasının ardından Mazda ile Koç arasında ikinci tur distribütörlük görüşmeleri başlamıştı.

iMZA AŞAMASıNA GELiNMiŞTi

Görüşmelerin mayıs ayında çok iyi bir noktaya geldiği ve neredeyse imza atılacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Ama son anda bir pürüz çıktı ve oldu gözüyle bakılan anlaşma askıya alındı. Nisan sonunda Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Çimen, görüşmeleri doğrulamış, 'Henüz kesin bir şey yok. imza atılmadı, imza aşamasındayız' bilgisini fısıldamıştı.

Son olarak aldığımız bilgilere göre Koç ile Mazda arasındaki görüşmelerin ikinci kez olumsuz sonuçlanmasının ardında yatan nedenin Mermerler Grubu ile yaşanan mahkemelik durum olduğu öne sürülüyor. Koç Grubu, Mermerler Grubu'nun eskiden doğan haklarına yönelik açtığı hukuki davaların sonuçlandırılmasını istemiş. Mazda, bunun hukuki bir süreç olduğunu belirtip, mahkeme sonucunun beklenmesini isteyince de, görüşmeler kesilmiş ve Koç Holding Mazda distribütörü olmaktan bir kez daha geri çekilmiş.

SONER GEDiK'iN KiRACıSı

Mazda Türkiye, Doğan Holding Finans Direktörü Soner Gedik'in kişisel malı olan istanbul Şişli'deki lüks Astoria Residence'ın 8. katındaki merkez ofisinde aylığı 25 bin dolar kira ve 5 yıllık sözleşme ile faaliyet gösteriyor.

GiDERiM DEDi, SATıŞ KAYBETTi

Mazda Türkiye, 2009 yılında satışlarını 3 bin adetin üzerinde çıkardı. Mermerler ile yaşanan sorunlar yüzünden yıllardır otomobil satamayan bir marka geri döndüğünü gösteriyordu. Distribütörlük görüşmeleriyle geçen bu yılın 9 ayında ise Mazda satışları 1800 adette kaldı. Pazarın büyüdüğü, diğer markaların pazardaki satış artışlarıyla dünya listelerine girdiği bir dönemde, Mazda'nın yeni modellerine rağmen yerinde sayması da ayrı bir talihsizliği oldu.

Halil OKŞiT

Kaynak: OtomobilGazetesi.com

Son Dakika Otomobil Koç ile Mazda Nişanı Bozdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement