AK Parti Grup Başkanvekili Canikli Açıklaması - Son Dakika
Politika

AK Parti Grup Başkanvekili Canikli Açıklaması

AK Parti Grup Başkanvekili Canikli Açıklaması

"Demokratikleşme paketinde yasal düzenlemeyi gerektiren hususları, Meclis'e geldiğinde gecikmeden, en kısa sürede yasalaştırırız. Bunu Meclis'ten geçirir, en kısa sürede bu görevi yerine getiririz" "Muhalefetin gerginlik çıkaran, hatta çoğu zaman Meclis çalışmalarını da engellemeye yönelik tavrı, Meclis'in görevini yapmaya hiçbir zaman engel olmamıştır, olamayacaktır"

27.09.2013 11:27

KUBİLAY ÇELİK - AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, demokratikleşme paketinde yasal düzenlemeyi gerektiren konuları, Meclis'e geldiğinde gecikmeden, en kısa sürede yasalaştıracaklarını bildirdi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Canikli, yeni yasama döneminde, yerel seçimler ve Cumhurbaşkanı seçimi gibi iki önemli seçim gerçekleşeceğini anımsattı.

Bu nedenle Meclis'e de belli bir gerginlik yansıyabileceğini belirten Canikli, "Çünkü seçim dönemleri yaklaşırken siyasetin kimyası da değişiyor maalesef. Zaten gergin geçen bir dönem var. İnşallah muhalefet bu gerçeği görür ve esas yapması gereken politikaya döner. Eleştiren ama daha sakin olan muhalefet. Gerçekleri ortaya koyabilen, kabul edebilen ve kendi projelerini de görücüye çıkaran politikayı benimseyen bir muhalefet" dedi.

Canikli, AK Parti Grubu olarak, yaklaşan seçim atmosferinde, Meclis'te kaliteli içeriğe sahip tartışmaların yaşandığı bir zemin oluşması için çaba sarf etmeyi sürdüreceklerini dile getirdi.

Nurettin Canikli, yeni yasama döneminde Meclis'in gündeminde bazı tasarılar olduğunu, ancak seçim tarihine kadar bunların tamamının değil bir kısmının görüşülebileceğini ifade etti. Canikli, Meclis'in gündeminin oluşturulmasında hükümetin politikasının önemli olduğunu kaydetti.

İlk olarak, Ekim ayı ortalarından itibaren bütçe görüşmelerinin başlayacağını belirten Canikli, bunun çok önemli olduğunu söyledi. Bütçe görüşmelerinin hükümetin bir yıllık çalışmalarının tartışıldığı, muhasebesinin yapıldığı ve hesap verilen bir zemin olduğunu vurgulayan Canikli, "Aslında muhalefetin de ekonomi, maliye, para politikalarını ortaya koyabilecekleri çok iyi bir zemin. Yani, 'Biz iktidara geldiğimizde böyle uygulamalar yapacağız' diyebilecekleri bir zemin. Ama biz bunu muhalefetten hiç görmedik. Yine sadece eleştiriyor, başka bir şey yapmıyorlar" diye konuştu.

-"En kısa sürede bu görevi yerine getiririz"

Canikli, demokratikleşme paketine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklayacağı paketin en azından bir bölümünün yasal düzenleme gerektiren hususlar içerebileceğini belirten Canikli, "Onlarla ilgili düzenlemeleri Meclis'e geldiğinde görüşeceğiz. Ama bunun takvimini henüz tam olarak bilemiyoruz. Açıklamadan sonra takvim de netleşir. Demokratikleşme paketinde yasal düzenlemeyi gerektiren hususları, Meclis'e geldiğinde gecikmeden, en kısa sürede yasalaştırırız. Bunu Meclis'ten geçirir, en kısa sürede bu görevi yerine getiririz" dedi.

Demokratikleşme paketine ilişkin eleştirileri de değerlendiren Canikli, muhalefetin, paketin içeriği açıklanmadan eleştirilere başladığını söyledi. Canikli, "Bütün yönleriyle amaç nedir ne yapılacak önce bunlar paylaşılsın sonra incele, değerlendirmeni yap, sonra söyleyeceğini söyle. Bu durum bile muhalefetin ne kadar ön yargı içinde olduğunu gösteriyor. Sadece eleştirmek için eleştiriyorlar" diye konuştu.

Yeni yasama döneminin önemli gündem maddelerinden birinin de Suriye Tezkeresi olduğunu belirten Canikli, görüşmelerin tartışmalı geçip geçmeyeceği yönündeki soruya şu yanıtı verdi:

"Zaten hepsi tartışmalı geçiyor. Normal kanunlar bile tartışmalı geçiyor. Geçen dönemdeki üsluplarına, tavırlarına aynen devam ederlerse her şey gerginlik kaynağı olabilir. Yani konu ne olursa olsun kendi bildiklerini söylüyorlar.

Ama önemli değil. Gergin de geçse sonuç itibariyle TBMM görevini yapar. Yani muhalefetin bu tavrı, bu gerginlik çıkaran, hatta çoğu zaman Meclis çalışmalarını da engellemeye yönelik bu tavrı, Meclis'in görevini yapmaya hiçbir zaman engel olmamıştır, olamayacaktır. Belki uzar, tartışmalar olur, belki üç günde çıkacak yasayı beş günde çıkarırız. Belki gece çalışırız, sabahlara kadar çalışırız. Ama sonuç itibariyle çıkarılması gereken bugüne kadar tüm yasalar çıkarılmıştır." - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti Grup Başkanvekili Canikli Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement