Anadolu Kartalı'na İlk Kez Muharip Gemiler de Katıldı - Son Dakika
Politika

Anadolu Kartalı'na İlk Kez Muharip Gemiler de Katıldı

Anadolu Kartalı\'na İlk Kez Muharip Gemiler de Katıldı

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ ve kuvvet komutanları da Konya'da Mehmet Kayhan YILDIZ- ümit KOZAN- Özgür SARI/KONYA, (DHA) KONYA'daki 3'üncü Ana Jet üs Komutanlığı'nda gerçekleşen Anadolu Kartalı 2010/1 Tatbikatı'na ilk kez Deniz Kuvvetleri'nden, Akdeniz'de konuşlu 4 muharip gemi de katılıyor.

28.04.2010 19:39

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ ve kuvvet komutanları da Konya'da

Mehmet Kayhan YILDIZ- ümit KOZAN- Özgür SARI/KONYA, (DHA)

KONYA'daki 3'üncü Ana Jet üs Komutanlığı'nda gerçekleşen Anadolu Kartalı 2010/1 Tatbikatı'na ilk kez Deniz Kuvvetleri'nden, Akdeniz'de konuşlu 4 muharip gemi de katılıyor. 19 Nisan tarihinde başlayıp 30 Nisan'da sona erecek tatbikatın 'Seçkin Gözlemci Günü'ne Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanları da katıldı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, kuvvet komutanlarıyla birlikte, bugün akşam saatlerinde yapılacak tatbikat öncesinde Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi Komutanlığı'nın da konuşlandığı 3'üncü Ana Jet üs Komutanlığı'nda incelemede bulundu. Genelkurmay Başkanı Başbuğ ve kuvvet komutanları, Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi Komutanlığı'nın önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Orgeneral Başbuğ'un, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait üniformasını giymesi dikkat çekti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, daha sonra brinfing salonuna geçerek, tatbikat hakkında verilen brifingi dinledi.

GERçEK MüHİMMAT KULLANILIYOR

Anadolu Kartalı Tatbikatı hakkında brifing veren Hava Pilot Kurmay Yarbay Necdet Tunç Sözen, tatbikatta gerçek mühimmatların kullandığını belirtti. Yarbay Sözen, "2001 yılından itibaren Anadolu Kartalı Merkezi'nde 25 eğitim gerçekleştirildi. Eğitimlerde 1800 uçak, 16 bin sorti yaptı. Eğitimlerde de 21 bin personel görev aldı. Bu tatbikatta hakiki mühimmat icrasını gerçekleştireceğiz" dedi.

Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi Komutanlığı'nda geçen yıl 4 eğitim faaliyeti gerçekleştirildiğini, 2010 yılında biri milli, ikisi uluslararası olmak üzere toplam 3 faaliyetin planlandığını anlatan Yarbay Sözen, 7- 18 Haziran 2010 tarihleri arasındaki uluslararası eğitim kapsamında Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın 100'üncü kuruluş yıldönümü dolayısıyla özel etkinlikler planlandığını belirtti. Yarbay Sözen, diğer uluslararası eğitim faaliyetinin ise 11- 22 Ekim 2010 tarihleri arasında yapılacağını vurguladı.

İLK KEZ DENİZ KUVVETLERİ DE KATILIYOR

Daha önceki yıllarda hava ve kara unsurlarının katıldığı Anadolu Kartalı Tatbikatı'na bu yıl Deniz Kuvvetleri de iştirak etti. Yarbay Sözen, "Tatbikatın Deniz Kuvvetleri ile bağlantısında link sistemi ve ACMİ (Hava Muharebesi Gösterim Sistemi) sistemini kullanıyoruz. Geminin koordinatını ACMİ üzerinden görünmesini sağlıyoruz. Aynı zamanda link sisteminden de faydalanılıyor. Eğitim tatbikatımızda hem Deniz Kuvvetleri'nin müşterek birleşik taktik haraket planlarına uygun faaliyetlerini gözetleme ve kendi uçaklarımızın onlara karşı taarruz tatbiklerini izleme imkanımız oluyor. Senaryo uçakların gemi tespiti ile başlayıp, doğru gemiyi tespit edip etmediği ve hedefleri vurup vurmayacağı belirleniyor" diye konuştu.

63 UçAK KATILDI

Anadolu Kartalı Tatbikatı ile ilgili brifingin ardından uçak kalkışları gerçekleştirildi. Kara Kuvvetleri Komutanlğğı'ndan hava savunma sistemleri, Deniz Kuvvetleri Komutanlğı'ndan 4 muharip gemi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan ise 50 adet F-16, 8 adet F-4, 2 adet F-5 ve 3 adet de kargo ve yakıt ikmal uçağı olmak üzere toplam 63 uçak katıldı. F-16 uçaklarının kalkışları sırasında pilotlar basın mensuplarına selam vererek uçaklarını haraket ettirdi.

ANADOLU KARTALI'NIN AMACI

Anadolu Kartalı- 2010/1 Eğitimi'nin maksadı. Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı unsurlarının gece ve gündüz müşterek harikat yapma imkan ve kabiliyetlerini geliştirmek ve kuvvetler arası karşılıklı desteği arttırmak. Gerçeğe yakın harekat ortamında basitten zora doğru giden jenerik bir senaryo dahilinde taktik ve stratejik hedeflere karşı gece ve gündüz hava harakatı ağırlıklı görevleri planlama ve icrasını sağlayarak katılımcıların eğitim seviyelerini yükseltmek. Yeni taktik ve tekniklerini denenmesine imkan sağlamaktır. Anadolu Kartalı-2010/1 Eğitimi'nin icrasında basitten zora doğru giden jenerik bir senaryo dahilinde hava harikatı ağırlıklı olarak icra ediliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Anadolu Kartalı'na İlk Kez Muharip Gemiler de Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement