Hindistan, Kanadalı Sih liderin öldürülmesi iddialarını reddetti - Son Dakika
Politika
BBC

Hindistan, Kanadalı Sih liderin öldürülmesi iddialarını reddetti

Hindistan, Kanadalı Sih liderin öldürülmesi iddialarını reddetti

Hindistan, Kanadalı Sih lider Hardeep Singh Nijjar'ın öldürülmesinde rolü olduğu yönündeki iddiaları reddetti. Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun bu iddiaları dile getirmesinin ardından Hindistan Dışişleri Bakanlığı, bu iddiaları tamamen reddettiklerini ve hukukun üstünlüğüne bağlı bir demokratik devlet olduklarını belirtti. Hindistan, Kanada'yı Halistanlı teröristleri ve aşırılıkçıları korumakla suçladı ve Hindistan karşıtı unsurlara karşı hızlı ve etkili yasal işlem uygulamaya çağırdı. Kanada Başbakanı Trudeau ise cinayetin faillerinden hesap sormakta kararlı olduklarını vurguladı.

19.09.2023 11:25

Hindistan, Kanadalı Sih lider Hardeep Singh Nijjar’ın öldürülmesinde rolü olduğu yönündeki iddiaları reddetti. Kanada Başbakanı Justin Trudeau Pazartesi günü, Sih liderin öldürülmesinin arkasında Hindistan hükümetinin olabileceğini söylemişti.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı, Trudeau'nun "saçma" ve siyasi amaçlı olarak nitelendirdiği iddialarını "tamamen reddettiklerini" söyledi. "Biz hukukun üstünlüğüne güçlü bir şekilde bağlı olan demokratik bir devletiz" dedi.

Kanada'yı, Hindistan'ın güvenliğini tehdit eden "Halistanlı teröristleri ve aşırılıkçıları" korumakla suçladı. Kanada'yı, topraklarındaki Hindistan karşıtı unsurlara, hızlı ve etkili yasal işlem uygulamaya çağırdı.

Halistan, Hindistan'da Sihlerin yaşadığı bir bölge.

Nijjar, 18 Haziran’da Kanada’da Vancouver'ın yaklaşık 30 kilometre doğusundaki Surrey kentinde bir Sih tapınağı dışında, maskeli iki silahlı kişi tarafından aracında vurularak öldürüldü.

Justin Trudeau Pazartesi günü, Kanada istihbaratının, Nijjar’ın öldürülmesiyle Hindistan devleti arasında "güvenilir" bir bağlantı tespit ettiğini duyurdu.

Trudeau, son G20 Zirvesi'nde Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yle görüşmesinde bu konuyu gündeme getirdiğini açıkladı.

Trudeau dün Kanada Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, "Yabancı bir hükümetin Kanada topraklarında bir Kanada vatandaşının öldürülmesine karışması egemenliğimizin kabul edilemez ihlalidir. Bu; özgür, açık ve demokratik toplumların kendilerini yönlendirdiği temel kurallara da aykırıdır" dedi.

Kanada Başbakanı, cinayetin faillerinden hesap sormakta kararlı olduğunu vurguladı.

Hindistan daha önce de Nijjar'ın ölümüyle bağlantısı olmadığını savunmuştu.

Trudeau'nun sözleri sonrası Hindistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "İddialar saçma ve maksatlı" denildi.

ABD'den yapılan açıklamada ise Kanada'nın iddialarının "çok kaygı verici" olduğu belirtildi, faillerin adalet önünde hesap vermelerinin hayati önem taşıdığı vurgulandı.

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Jolie, Trudeau'nun konuşması sonrası, üst düzey bir Hint diplomatı sınır dışı ettiklerini açıkladı.

Jolie, adını açıklamadığı diplomatın, Hindistan Dış İstihbarat Servisi'nin araştırma ve analiz departmanında görevli olduğunu söyledi.

Kanada daha önce de Hindistan'la serbest ticaret anlaşması müzakerelerini askıya almış; Hindistan'dan G20 Zirvesi sonrası yapılan açıklamada, Trudeau ile görüşmesinde Modi'nin Kanada'yı, "aşırılık yanlısı kesimlerin Hindistan karşıtı faaliyetlerinin önlenmesi" için yeterince çaba göstermemekle suçladığı belirtilmişti.

Hindistan'ın, Sih ayrılıkçı Halistan Hareketi'nin Kanada'daki faaliyetlerinden rahatsız olduğu biliniyor.

Hardeep Singh Nijjar da Kanada'daki önde gelen Sih liderlerdendi ve Hindistan'ın Pencap bölgesinde Sihlerin Halistan adıyla bağımsız bir devlet kurmalarını destekliyordu.

Hindistan daha önce Hardeep Singh Nijjar'ı ayrılıkçı militan bir grubu yöneten "terörist" olarak nitelendirmiş, Nijjar'ın destekçileri suçlamaları "asılsız" olarak nitelendirerek reddetmişti.

Kanada, Hindistan'ın Pencap eyaleti dışında, en fazla Sih nüfusa sahip ülke. Kanada'da Hindistan kökenli en az 1,4 milyon kişinin yaşadığı sanılıyor.

Kaynak: BBC

Son Dakika Politika Hindistan, Kanadalı Sih liderin öldürülmesi iddialarını reddetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

BBC

Advertisement