Sultanhanı Kervansarayı Canlı Müze Olacak - Son Dakika
Politika

Sultanhanı Kervansarayı Canlı Müze Olacak

Sultanhanı Kervansarayı canlı müze olacak Aksaray'da 1229 yılında I. Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılan ve 800 yıllık tarihiyle dimdik ayakta duran Sultanhanı Kervansarayı canlı müze olacakAKSARAY - Aksaray'da 1229 yılında I.

24.01.2018 14:09

Sultanhanı Kervansarayı canlı müze olacak

Aksaray'da 1229 yılında I. Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılan ve 800 yıllık tarihiyle dimdik ayakta duran Sultanhanı Kervansarayı canlı müze olacak

AKSARAY - Aksaray'da 1229 yılında I. Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılan ve 800 yıllık tarihiyle dimdik ayakta duran Sultanhanı Kervansarayı canlı müze olacak.

2014 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası yedek listesine alınan ve yılda ortalama 500 bin yabancı turistin ziyaret ettiği Sultanhanı Kervansarayı, 'canlı müze' haline getirilecek. Sultanhanı İlçe Belediye Başkanı Fahri Solak, "Kervansarayda o günün şartlarında ne varsa onları yapıp, Sultanhanı'nı canlı bir müze haline getireceğiz. Bu da Türkiye'de ilk olacak" dedi.

Sultanhanı'nın 1229 yılında oluşturulduğunu belirten Sultanhanı İlçe Belediye Başkanı Fahri Solak, "Sultanhanı bilindiği gibi Alaeddin Keykubat'ın Anadolu'ya attığı en büyük imzadır. En ayakta kalan, 1229 yılında adını da Sultanhanı almış. Sultan Alaeddin Keykubat aynı zamanda bunu yazlık köşkü yaptırmış. Ordusuyla bir geliyor buraya ve her iki kapısı da mermer olan tek kervansaray Sultanhanımız. Biz göreve geldik 4 yıl önce. Kendimiz halı restoreteri olduğumuz için ilk önce Sultanhanı restore edilmesi için çalışmalarda bulunduk. Tabi ilk önce bunun avan projesinin Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan onaylanması için mücadelemizi yaptık. Daha sonra restorasyon projesini ve şu anda 2017 yılında kervansarayımızın üstünün yüzde 90'ının kurşunlattık. Şu anda akıntıyı engelledik. 2018'in sonunda inşallah Sultanhanı'nı orijinaline uygun şekilde restore edip daha sonra da canlı müze yapmayı düşünüyoruz. Şu anda planlamamız öyle. Kuruldan da onayını öyle aldık. Kendimizde turizmci olmamız hasebiyle tabi bir müzeye gittiğiniz zaman bir objenin başında en fazla 1 dakikanız geçiyor. Ama bir şey işlenirken, yani bir çarık, bir halı dokunurken bunun başında en az 15 dakikamızı harcıyoruz. Sultanhanı yılda 500 bin turist alıyoruz. Fakat Sultanhanı'na gelen turistler sadece yarım saat 45 dakika burada zaman harcıyor. Biz bunu, arkadaşlarımız, ekibimiz ile düşündük ve böyle bir canlı müze yapılması halinde Sultanhanı'nı 7 gün 24 saat hizmet veren bir kervansaray, orijinaline uygun, eski dönemde nasıl yaşanmışsa o dönemdeki yaşantıları burada uygulamayı düşünüyoruz canlı olarak" ifadesini kullandı.

Başkan Solak, "Sultanhanı beldesi yeni ilçe oldu. Tabi bütçemiz de o kadar el verişli değil. Bu konuda da bize en büyük desteği veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığına çok teşekkür ederim. Gerçekten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarihinde ilk defa bir Selçuklu Kervansarayı'nı restore ettiriyor. Bu konuda da Sayın bakanımıza, genel müdürlerimize, daire başkanlarımıza gerçekten çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Sultanhanı Kervansarayı Canlı Müze Olacak
Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Sultanhanı Kervansarayı Canlı Müze Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement