Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kongresi - Son Dakika
Sağlık

Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kongresi

Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kongresi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alataş: "Hizmetlerin koordinasyonu ve ahenkli verilmesi çok önemli. Ekipler birbiriyle uyumlu çalışırsa sonuç çok daha güzel olacak ama henüz bunu sağlamış durumda değiliz" EVSAD Genel Başkanı Koç: "Evde bakım ve sağlık hizmetleri tek bir nuramara.

21.12.2013 16:52

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gazi Alataş, evde bakım hizmetlerin koordinasyonu ve ahenkli verilmesinin çok önemli olduğunu belirterek, "Ekipler birbiriyle uyumlu çalışırsa sonuç çok daha güzel olacak ama henüz bunu sağlamış durumda değiliz" dedi.

3. Uluslararası Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kongresinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Alataş, evde bakım hizmetlerinin bütüncül yaklaşımla verilmesi ve alt tiplerinin oluşturulması gerektiğini belirtti.

Alataş, "Hizmetlerin koordinasyonu ve ahenkli verilmesi çok önemli. Ekipler birbiriyle uyumlu çalışırsa sonuç çok daha güzel olacak ama henüz bunu sağlamış durumda değiliz.  Gerek hizmeti verenlerin gerek alanların bu bilince sahip olması gerekir" dedi.

Bakıma muhtaç kişilere aileleri tarafından bakılmasının ülke tarihi ve kültüründe bulunduğunu ancak bunun bugüne uygun hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Alataş, şunları kaydetti:

"Evde bakım hizmetlerinin 40-50 yıllık geçmişi olduğu Batıda bile hala model arayışı var. Onlar bile değişim dönüşüm arayışı içindeler. Biz bu işe yeni başladık, hızlı ilerledik. Önümüzdeki birkaç yıl içinde bize has yeni bir model oluşturup sahada uygulamaya başlayacağız. Avrupa'daki modeli kopyalayamayız. Sosyal hizmetlerde Avrupa'da olmayan artılara sahibiz. Aile faktörü çok önemli. Bizde aileler bu yükü ciddi bir şekilde alıyor, bu çok ciddi bir avantaj. Kuracağınız sistem ailenin kendi büyüğüne ya da hastasına baktığı andaki şefkati oluşturamaz. Biz de bu model üzerine yeni bir model oluşturmayı amaçlıyoruz. Bize has bir model olacak."

Evde verilen sağlık hizmetinin SUT'a dahil olduğunu ancak bakım hizmetinin bakanlığın kaynaklarıyla yapıldığını anlatan Alataş, "SUT'a dahil olması için bakım sigortası modelinin de geliştirilmesi gerekir. Ama Türkiye'de bu olmadığı için SUT'a dahil edilmiş durumda değil" diye konuştu.

Alataş, bir soru üzerine ailesinde bakıma muhtaç kişi olan ve kriterleri uyanlara asgari ücret tutarında ödeme yaptıklarını, 425 bin kişiye bu ödemenin yapıldığını bildirdi.

Bir başka soru üzerine de Alataş, evde sağlık hizmetinde bir kişinin kendi ihtiyacıyla ilgili bu hizmeti yürüten birimlere talepte bulunduğunu, bunun değişmesi gerektiğini belirterek, "Artık bu değişmelidir. Bu kişinin ihtiyacının belirlenip buna göre düzenleme yapılması lazım. Uzmanların bu kişiye nasıl destek verebiliriz, şu rehabitilasyon prgramına da alınması gerekebilir demesi lazım" ifadesini kullandı.

Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Derneği (EVSAD) Başkanı Orhan Koç da kongrenin ana temasının evde bakım hizmetinin koordinasyonunun sağlanması olduğunu bildirdi.

Bu konuda ülkede sıkıntılar olduğunu ifade eden Koç, bunun sağlanmasıyla evde bakım hizmetinin kalitesinin artacağını söyledi.

İyi bir evde sağlık hizmeti verildiği takdirde organ nakli bekleyen bir hastanın bile bu operasyonunun geciktirilebileceğini ifade eden Koç, "Evde sağlıkta en önemli nokta önlenebilir komplikasyonların bile ortadan kaldırılabilmesidir. Örneğin organ nakli gibi daha özellikli hizmet bekleyenler için de neler yapılabileceği üzerinde duruyoruz" diye konuştu.

EVSAD Başkanı Orhan Koç, "Evde bakım ve sağlık hizmetleri tek bir nuramara altına alınmalı, erişim ve koordinasyon bu numaradan olmalıdır" dedi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement