Genç kadın kalıtsal böbrek rahatsızlığına direniyor - Son Dakika
Sağlık

Genç kadın kalıtsal böbrek rahatsızlığına direniyor

Genç kadın kalıtsal böbrek rahatsızlığına direniyor

METİN BOLAT - Konya'da üç yakınını kalıtsal olan polikistik böbrek rahatsızlığından kaybeden kadın, annesi ve iki kardeşi gibi aynı hastalıkla mücadele ediyor.

09.11.2013 12:24

METİN BOLAT - Konya'da üç yakınını kalıtsal olan polikistik böbrek rahatsızlığından kaybeden kadın, annesi ve iki kardeşi gibi aynı hastalıkla mücadele ediyor.

Zehra Martin'i (43), böbrek nakli bekleyen yüzlerce hastadan sadece birisi... Üç yıldır haftanın 3 günü 4'er saat annesi gibi diyalize bağlanan kadının, iki kardeşinin de polikistik böbrek rahatsızlığı bulunuyor.

Üç yakını böbrek yetmezliği nedeniyle yaşamını yitiren Martin, uygun böbreğin bulunup nakledileceği günü umutla bekliyor.

- Annesi diyalize bağlanınca korkmaya başladı

Zehra Martin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalığı taşıdığını, ilk günden bu yana bildiğini söyledi.

Kasıklarında ağrı başlayınca doktora gittiğini ve yapılan kan tahlillerinde diyalize bağlanması gerektiğini öğrendiğini dile getiren Martin, şunları ifade etti:

''Annem diyalize bağlandıktan sonra ben de korkmaya başladım. Açıkçası öncesinde diyalize bağlanacağımı hiç düşünmemiştim. Böbrek rahatsızlığı, tansiyonumu yükselttiği için damarlarımın yıprandığı ortaya çıktı. Katater takacak damar bulunamadı. Zor günler geçirdim. Bu yüzden üç yılda 20 ameliyat oldum. Uygun böbreğin bulunup nakledilmesini bekliyorum. Maalesef, diyaliz yaşamımın bir parçası haline geldi. Su içmeyi çok özledim. Nakil yapıldıktan sonra doyasıya su içmek istiyorum.''

- Kalıtsal hastalıklar içinde en sık rastlananı

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, polikistik böbrek hastalığının, kalıtsal böbrek rahatsızlıkları içinde en sık görülen türünden olduğuna vurgu yaptı.

Böbrek rahatsızlığında aile öyküsü olanların mutlaka doktara başvurması gerektiğine işaret eden Erikoğlu, ''Hastalığı taşıyanların bazılarında ilk başlarda hiçbir şikayet olmayabilir. Hastanın yaşı ilerledikçe şikayet ve ve bulguların ortaya çıkma riski artar. Anne ya da baba bu hastalığı taşıyorsa, çocuklarında da görülebilir. Kanlı idrara, böbrek ağrısına, tansiyon yüksekliğine dikkat edilmelidir. Uzun dönem tansiyon yüksekliği bu rahatsızlıklarda rol oynayabilir'' diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Genç kadın kalıtsal böbrek rahatsızlığına direniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement