79 Maç ve 66 Sabıkalı = Bochum Davası - Son Dakika
Spor

79 Maç ve 66 Sabıkalı = Bochum Davası

79 Maç ve 66 Sabıkalı = Bochum Davası

Avrupa Polis Örgütü'nün dünyayı sarsan şike dosyası Türkiye gündemine bomba gibi düştü.

05.02.2013 16:30  Güncelleme: 16:49

Avrupa Polis Örgütü EUROPOL'ün 680 maçta şike tespit edildiği ve bunun 79 maçının Türkiye'ye ait olduğunu açıklaması Türkiye'nin gündemine adeta bomba gibi düştü? ve açıklanan raporda 79 karşılaşmayla Türkiye'nin Avrupa'da ilk sırada yer alması medyamızın 1 numaralı gündem maddesi haline geldi. Peki "Buyük Şok!", "Skandal!" başlıklarıyla duyurulan EUROPOL'ün bahsettiği bu 79 maç hangileriydi? Acaba Interpool'ün yaptığı oturumda bahsedilen şike yaptıklarını tespit edilen sabıkalı 66 Türk kimlerdi? Acaba Türkiye yeniden bir 3 Temmuz vakasıyla mı karşı karşıya kalmıştı?

Şu iki gün içinde ortaya çıkan algıya göre yeni bir FELAKET KAPIMIZDA! "79 şüpheli maç ve 66 sabıkalı Türk" haberinin yansıtılmasına bakarsanız; bu yeni bir bulgu, yeni bir bilgi yani yeni bir gelişme?

Ama işin aslı hiç de öyle gözükmüyor?

Tam aksine bu şok haber daha çok "bayat!" gibi duruyor.

Öyle ki? EUROPOL yaptığı "Türkiye'de 79 şüpheli maç tespit edildi" açıklamasıyla; 2009 yılında patlak veren Bochum ve Sarıyer Cumhuriyet Savcılığını'nın ortaya çıkarttığı, yargılaması önce Beyoğlu 3. Ağır Ceza ve şimdi de İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etmekte olan davaya konu şüpheli maç sayısı aynı yani "79"!

Bu demek oluyor ki EUROPOL, aslında tüm Türkiye'nin çok iyi bildiği, bizim meşhur Bochum ve Sarıyer dosyasına konu olan şüpheli maçlardan bahsediyor.

Yeni bir şeyden yeni bir bulgudan değil?

Bu da 2008 ile 2010 yılları arasında oynanan karşılaşmalar.

TFF YARGI ORGANLARI CEZA DAHİ VERDİ...

Kaldı ki o karşılaşmalarla ilgili dönemin Türkiye Futbol Federasyonu yargı organları da PFDK'sıyla Tahkim Kurulu ile "kişilere" gerekli cezai yaptırımları uyguladı.

PFDK, 8.6.2011 günü yaptığı toplantıda tam 66 kişiyle ilgili disiplin cezalarını açıkladı. İki gündür de bir 66 şüpheliden bahsediliyor. Bundan da kasıt bu "bayat haber" olsa gerek!

PFDK'nin ilgili kişiler hakkında verdiği cezalar burada, tıklayın...

EUROPOL, "Türkiye'de 79 şüpheli maç tesbit edildi" diyor.

Biz de medya olarak üzerine atlıyoruz.

Biz de diyoruz ki; 2010 yılında Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı iddianamesinde de; "Bochum Emniyeti ve İstanbul Mali Şube'nin incelemeleri sonucunda 79 adet şüpheli maç tespit edilmişti" demişti zaten.

Biz bunu biliyoruz? Bu yeni bilmediğimiz bir şey değil.

Hatta o 2008 ile 2010 yıllarına ait bahse konu olan 79 maçın iddianamedeki açılımı da şöyleydi:

"? Bochum Emniyetinin yaptığı inceleme, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şuçlarla Şübe Mdürlüğünün yaptığı incelemeler sonunda 79 adet şüpheli maç tesbit edildiği, iddia kapsamında bulunan bir adeta Almanya ve Türkiye ortak tespitli, 39 adeta Almanya tespitli, 9 adeta Türkiye tespitli olmak üzre toplam 49 futbol maçı soruşturma kapsamında olup, 30 adet Almanya ve Türkiye tespitli maç ise iddia kapsamında bulunmadığından soruşturma konusu yapılmamıştır?"

Kaldı ki, Türkiye polisiyle, mahkemeleriyle, federasyonuyla bu konuda gösterdiği üstün gayretten dolayı hem FIFA hem de UEFA yetkililerinin yer aldığı konuyla ilgili Nyon'da gerçekleşen bir toplantıda "hassasiyetlerinden" dolayı özel takdir almıştı. Ama ne yazık ki, federasyonuyla, genel mahkemesiyle ilgili 79 maçla ilgili gerekenin yapıldığı bir ortamda Türkiye'nin adının 3 yıl gibi bir aradan sonra yeniden bu şekilde anılıyor olması hiç de hoş değil. EUROPOL, 79 maç ve 66 şüpheli Türk ile ilgili bu şekilde bir açılım yapmalıydı. Belki bizim de atladığımız "yeni bir şey" vardır. EUROPOL'un tekrar 3 yıl sonra gündeme getirdiği Türkiye'de yargılaması İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sürmekte olan, meşhur "Bochum davası" Türk yargısı tarafından farklı farklı şekillerde ele alınmakta. Öyle ki, bu dava kapsamında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Ekonomik Suçlar Bürosu'nun hazırladığı İddianame kapsamında 8 kişi ile ilgili ayrıca "Suç örgütünün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçtan kaynaklanan malvarlığı değerini aklama" suçundan 6 şubat 2013 günü İstanbul Asliye Ceza Mahkemesinde yeni bir dava görülmeye başlanacak.

Kısacası YENİ BİR FELAKET (!) gibi önümüze konan 79 şüpheli maç ve 66 sabıkalı Türk haberi, bize Bochum'dan başka bir şeyi hatırlatmıyor!

HABER - YORUM: Tahir KUM

Kaynak: Sporx.com

Son Dakika Spor 79 Maç ve 66 Sabıkalı = Bochum Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement