Dan Brown Yazdı, Yerebatan Sarnıcı'na Ziyaretçi Yağdı - Son Dakika
Teknoloji

Dan Brown Yazdı, Yerebatan Sarnıcı'na Ziyaretçi Yağdı

Dan Brown Yazdı, Yerebatan Sarnıcı\'na Ziyaretçi Yağdı

Yerebatan Sarnıcı'ndaki Medusa gizemini korurkan yeni bir efsane ortaya çıktı. Tarihi mekanda şans getirdiğine inanılan mavi balık, yıllar sonra ilk kez...

23.10.2013 20:30

- Dan Brown'un son romanı 'Cehennem'de adı geçen mekanlardan "Yerebatan Sarnıcı" ziyaretçi akınına uğradı. Dünyanın dört bir yanından gelen turistler, soluğu Ayasofya'nın yanındaki Yerebatan Sarnıcı'nda aldı. Yarımada'nın ortasındaki en romantik tarihi mekan, herkesi dış dünyadan kopardı, ürperti ve merak içerisinde ziyaretçileri içine çekti. Medusa başlarının gizemi ise yıllarca çözülemedi. "2 Medusa başı neden orada?" sorusu cevapsız kaldı. Medusa ile ilgili birçok efsane, bu sarnıcı daha da gizemli kıldı. Bir rivayete göre, Roma heykeltraşlık sanatının şaheser örneklerinden Medusa, yeraltı dünyasının dişi canavarı olan üç Gorgo'dan biriydi ve kendisine bakanları taşa çevirme gücüne sahipti. Bu amaçla özel yerleri kötülüklerden koruduğuna inanılırdı. Yunan mitolojisine göre ise Medusa, Zeus'un oğlu Perseus'a olan aşkı sonucu saçları yılan şekline girmişti ve baktığı herkesi taşa çeviriyordu.

'Mavi'nin gizemi sardı

Perseus, Medusa'ya büyü yapıldığını sanarak başını kesmişti, başı düşmana göstererek birçok savaş kazanmıştı. TAKVİM ise Medusa'nın gizemini araştırmak için tarihi mekana gittiğinde farklı bir efsaneyle karşılaştı. TAKVİM'in objektifine yıllardır görülmediği iddia edilen mavi balık takıldı. Onu gören kişilere şans getirdiğine inanılan mavi balık, ziyaretçileri heyecanlandırdı. Herkes, dileklerinin gerçekleşmesi için suya para attı. Gözler ise tarihçilere çevrildi. Araştırmacılar, mavi balık efsanesinin gerçek olup olmadığını değerlendirdi.

Uzmanlar konuştu

Doç. Dr. S. Faruk Göncüoğlu

Mavi balığın şans getirdiği inancı tamamen gerçek dışıdır. Tarihin çeşitli dönemlerinde halk arasında bu tür efsaneler günümüze kadar gelmiştir. Ancak tarihi araştıran gerçek bilim insanları, bu tür söylentilere itibar etmez.

Araştırmacı Sedat Varolgil

Bu tür efsaneler halkı psikolojik olarak rahatlatır. Ancak bilimsel hiçbir dayanağı yoktur. Mitolojik hikayeler tarihi mekanlara olan ilgiyi artırır. Ayrıca tarihi zenginliklerin korunmasına ön ayak olur. Bilim ne derse desin insanlar efsanelere itibar ederler.

Yerebatan'ın kimlik kartı

Yeri: İstanbul Sultanahmet

Yapılışı: MS 542 yılında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından yaptırıldı.

Amacı: Şehrin su ihtiyacını karşılamak

Uzunluğu: 138 metre

Genişliği: 64.6 metre

Sütun sayısı: 336 mermer sütun

Mevlüt Yüksel/Takvim

Teknokulis : http://www.teknokulis.com

Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Dan Brown Yazdı, Yerebatan Sarnıcı'na Ziyaretçi Yağdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement