Oculus Rift ve Gopro ile Sanal Ameliyat - Son Dakika
Teknoloji

Oculus Rift ve Gopro ile Sanal Ameliyat

Oculus Rift ve Gopro ile Sanal Ameliyat

Sanal gerçeklik uygulamaları oyun dünyasının dışında çıktıkça çok ilginç kullanım yerleri oluşuyor, ameliyat odaları da bunlardan biri.Ameliyatlar her ne kadar cerrah ve hasta arasında özel bir işlem olsa bile, bu alanda cerrahların ve doktorların hala alabilecekleri, her türlü yardıma ihtiyaçları var. Ameliyat denilince iki teknoloji ileri çıkıyor, biri robot cerrahlar, ikincisi ise uzaktan ameliyatlar.

19.08.2014 10:39

Sanal gerçeklik uygulamaları oyun dünyasının dışında çıktıkça çok ilginç kullanım yerleri oluşuyor, ameliyat odaları da bunlardan biri.

Ameliyatlar her ne kadar cerrah ve hasta arasında özel bir işlem olsa bile, bu alanda cerrahların ve doktorların hala alabilecekleri, her türlü yardıma ihtiyaçları var. Ameliyat denilince iki teknoloji ileri çıkıyor, biri robot cerrahlar, ikincisi ise uzaktan ameliyatlar. İşte bunlara şimdi sanal ameliyat eğitimi de ekleniyor.

Cerrah olmak isteyen öğrencilerin ve doktorların eğitimi çok önemli ama kendileri birebir ameliyat yapmaya başlamadan, sadece derslerde ve kadavralarda gördükleri her zaman yeterli olmayabiliyor. Her ne kadar ameliyat ortamında sanal gerçeklik teknolojilerinin kullanılması fikri yeni olmasa bile, bir türlü olması gerektiği gibi yaygın şekilde kullanılır hale gelemedi. İşte şimdi Moveo Foundation'ın yaptığı bir deneme bu yolu açabilir.

Moveo'dan Remi Rousseou ve Paris Descartes Üniversitesi'nden Dr.Thomas Gregory beraber bir proje gerçekleştirmişler. Avrupa Georges Pompidou Hastanesi'nde yapılan bir ameliyat sırasında, Dr.Gregory kafasına özel bir kamera takmış. İki portatif GoPro kameranın stereo modunda senkron çalışması sonucu, cerrahın gördüğü her şey anında 3D tekniği ile kayda alınmış. Bu 3D video daha sonra Oculus Rift sanal gerçeklik gözlüğü ile izlenebilir formata dönüştürülmüş.

Sonuçta meydana gelen uygulama, eğitim almakta olan öğrenciler ve cerrah adayları için çok kişisel ve başarılı bir deneyim olmuş. Bir cerrahın gözlerinden operasyonu görmek, cerrah eğitimi açısından bulunmaz bir fırsat. Bu ve benzer yenilikçi uygulamalar, ameliyat teknolojilerinin çok daha kolay ve pratik şekilde gelişmesini sağlayabilir.

Aşağıdaki videoda Oculus Rift ve GoPro ile yapılan sanal ameliyat uygulamasını görebilirsiniz. Fakat önceden uyaralım, midesi ameliyat görüntülerini kaldırmayanlar dikkatli olsunlar.

The post Oculus Rift ve GoPro ile Sanal Ameliyat appeared first on Silikon Vadisi TV.

Kaynak: SilikonVadisi.tv

Son Dakika Teknoloji Oculus Rift ve Gopro ile Sanal Ameliyat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement