Robotlar İnsanlarla İletişim Kurabilecek - Son Dakika
Teknoloji

Robotlar İnsanlarla İletişim Kurabilecek

Robotlar İnsanlarla İletişim Kurabilecek

Yaklaşık bir kaç seneye kalmadan robotların insan hayatındaki yeri vazgeçilmez olacak.

15.09.2012 18:00

Yusuf Tansu Büyüktalaş - - Aberdeen Üniversitesi'nde araştırmalar yapan bilim adamlarının araştırmalarına göre, iki veya üç seneye kalmadan robotlar yapay zekayı kullanarak insanlar ile iletişime geçebilecek. Hali hazırda insanoğlu ile bir arada olan robot ve yapay zeka olgularının iletişim kabiliyeti önümüzdeki senelerde daha da anlamlı bir hale gelecek.

Aberdeen Üniversitesi'nin geliştirdiği Ana Dil İşleme adlı yazılım sayesinde robotların iletişim yeteneği kuvvet kazanacak. Bu yazılım, uzay bilimleri, savunma, enerji ve havacılık sektörlerinde faaliyet gösterecek. Okyanus diplerinde veya diğer gezegenlerde araştırma, demir yolu onarımları, nükleer santrallerin bakımları gibi tehlike arz eden çalışmaların insansız yürütülebileceği ve daha fonksiyonel iletişim sağlanabileceğini öne süren yazılım, birçok markanın dikkatini şimdiden çekmiş vaziyette.

Üniversitenin Doğa ve Bilgisayar Bilimleri bölümünden Dr. Wamberto Vasconcelos'un tanımlarına göre bu sistem ilerleyen senelerde çok daha verimlilik gösterecek. Wamberto'ya göre, robotlar ve onların yapay zekaları halen güvenilir değil. "Bazen komut dışı ya da hesapta olmayan davranışlar sergilenebiliyor. Biz, bu yapılara yeni bir zeka, yeni bir iletişim kabiliyeti kazandıracağız. Böylece robotların ve yapay zekaların arkasında bulunan insanların güvenleri artacak" açıklamalarında bulundu.

Yusuf Tansu Büyüktalaş - Teknokulis : http://www.teknokulis.com

Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Robotlar İnsanlarla İletişim Kurabilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement