WAITRO Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Forumu Kocaeli'de başladı - Son Dakika
Teknoloji

WAITRO Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Forumu Kocaeli'de başladı

WAITRO Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Forumu Kocaeli\'de başladı

Dünya Endüstriyel ve Teknolojik Araştırma Kuruluşları Birliği (WAITRO) tarafından düzenlenen Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Forumu, Kocaeli'de başladı. Forumda, bölgedeki gelecekte yaşanabilecek gıda, iklim, su ve enerji krizlerinin önlenmesi için bilim ve teknolojinin önemi vurgulandı. WAITRO Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, bölgenin iklim değişikliği, gıda, su ve enerji sorunlarının en fazla yaşanacağı bölgelerden biri olduğunu belirterek, gelecekte bu sorunların daha da artacağını ifade etti. Forumda, su arz güvenliği konusunda ortak çözümler bulunması için yol haritası belirleneceği aktarıldı.

25.09.2023 17:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya Endüstriyel ve Teknolojik Araştırma Kuruluşları Birliğinin (WAITRO) düzenlediği "Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) Bölgesel Forumu" Kocaeli'de başladı.

WAITRO üyesi Cezayir, Filistin, İran, Katar, Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün, Almanya, Çin, Danimarka ve İspanya'dan kurum ve kuruluşlar ile BM Teknoloji Bankası, BM Sınai Kalkınma Teşkilatı, İslam Kalkınma Bankası ve Türkiye Su Enstitüsünün temsilcileri, WAITRO ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın yönetiminde, TÜBİTAK Gebze Kampüsü'nde bir araya geldi.

Prof. Dr. Mandal, burada yaptığı konuşmada, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde gelecekte yaşanabilecek gıda, iklim, su ve enerji krizlerini önleyebilmek için bölgesel toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Sorunların çözülmesinde bilim ve teknolojinin anahtar kelimeler olacağını vurgulayan Mandal, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Avrupa ve diğer coğrafyalardaki üyeleriyle ele alacakları önemli gündemlerinin bulunduğunu belirtti.

WAITRO Başkanı Mandal, bugüne kadar yapılanları değil de daha çok gelecekte neler yapılabileceğini konuşacaklarına değinerek, "Ne yazık ki bu bölge, iklim değişikliği başta olmak üzere gıda, su ve enerjide ciddi sorunların en fazla yaşanacağı bölgelerin başında geliyor. Libya'daki afete maalesef şahit olduk, 11 binden fazla insan hayatını kaybetti. Ne yazık ki gelecekte bunlardan daha fazla göreceğiz. Bu bölge de bu felaketlerden en çok etkilenen bölge olacak. Ülkemiz de ne yazık ki en fazla etkilenen bu coğrafyada. O nedenle sadece bugünü değil geleceği de konuşuyoruz." diye konuştu.

WAITRO gibi uluslararası organizasyonların varlığının ve etkisinin önemine dikkati çeken Prof. Dr. Mandal, forumda mevcut durumun ve geleceğin masaya yatırıldığını anlatarak, "Özellikle Orta Doğu ve Kuzey Afrika için. Yarın da su özelinde konuşacağız. 'Bu bölgedeki su arz güvenliğiyle ilgili neler yapabiliriz' başlığında. Günün sonunda buradan ayrılırken ortaya yol haritası konulacak." dedi.

Kasım ayında WAITRO yönetim kurulu toplantısı gerçekleştireceklerini aktaran Mandal, "Bu kez bütün bölgeler, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Asya ve Afrika'daki bölgesel ve kıtasal olarak sorunlara ortak çözüm bulmada etkinliğimiz olacak." ifadesini kullandı.

Forum, yarın düzenlenecek oturumla sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Teknoloji WAITRO Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Forumu Kocaeli'de başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement