İlerleyen Yaşlarda Sünnet Çocuğu Ruhsal Sıkıntıya Sokabilir" - Son Dakika
Yaşam

İlerleyen Yaşlarda Sünnet Çocuğu Ruhsal Sıkıntıya Sokabilir"

İlerleyen Yaşlarda Sünnet Çocuğu Ruhsal Sıkıntıya Sokabilir"

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Erim Erdem, sünnetin birçok yararının bulunduğunu ifade ederek, "Sünnet için ideal zaman doğumdan sonraki ilk 2 haftadır.

05.05.2014 10:03

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Erim Erdem, sünnetin birçok yararının bulunduğunu ifade ederek, "Sünnet için ideal zaman doğumdan sonraki ilk 2 haftadır. Unutulmamalıdır ki ileri dönemlerdeki lokal anestezi çocuğun ağrısını bir süre için ortadan kaldırsa da sünnet nedeniyle çocuğun yaşayacağı büyük ruhsal sıkıntıya etkisi olmayacaktır" dedi.

Sünnet ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Erim Erdem, sünnetin penisin uç kısmını çevreleyen dairesel deri parçasının kesilerek alınması işlemi olduğunu söyledi. Temel olarak dini ve kültürel gerekçelerle yapılan sünnetin M.Ö. 6 binli yıllardan beri Mezopotamya'da uygulandığını kaydeden Erdem, "Ancak sünnetin yaygınlaşması tek tanrılı büyük dinlerden Yahudilik ve takiben İslam ile gerçekleşmiştir. Günümüzde sünnetin tıbbi gerekliliği çok tartışılan konulardandır. Amerika Pediatristler Birliği'nin (AAP) yeni doğan bebeklerde sünnet için aldığı kararlar bakış açısındaki değişimi de yansıtmaktadır. 1975 yılında 'Sünnetin yapılmasını destekleyebilecek hiçbir tıbbi veri yoktur' diyen topluluk, 1989 yılında görüşlerinde 'Sünnetin tıbbi açıdan faydaları da olduğu, sünnetin yapılıp yapılmamasına aile ile birlikte karar verilmesi gerektiği' şeklinde bir değişiklik yapmıştır. Bütün bu görüşlerin dini ve sosyal açıdan sünnetin düzenli olarak uygulanmakta olmadığı bir ülkeden olması göz önünde bulundurulmalıdır" diye konuştu.

SÜNNETİN YARARLARI

Sünnetin yararlarından da bahseden Erdem, "Yeni doğan döneminde sünnet olan çocuklarda ilk 5 yaş içerisinde idrar yolu enfeksiyonu geçirme olasılığı belirgin olarak düşüktür. Temizlik kurallarına uyulması ve ilişki sırasında gerekli önlemlerin alınması koşuluyla sünnetli ve sünnetsiz erkeklerde cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından belirgin farklılık olmasa da bu koşulların yeterli olarak yerine getirilmediği durumlarda sünnetsiz erkeklerin AİDS'e yakalanma riski 4 kez daha fazladır. Penis kanseri sünnetli erkeklerde görülme olasılığı çok düşüktür.Sünnet derisinin ileri derecede daralarak işemeyi engellemesi, sünnet derisi enfeksiyonu risklerini ortadan kaldırması sağlanabilir" şeklinde konuştu.

Her ne kadar sık yapılmakta olsa da tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi sünnet işlemi sırasında ya da sonrasında çeşitli komplikasyonların meydana gelebileceğine dikkat çeken Erdem, "Komplikasyonların önlenmesinde temel koşullar sünnetin doktor tarafından cerrahi tekniklere uygun olarak steril şartlarda yapılmasıdır. Unutulmamalıdır ki sünnet tamamen sağlıklı bir dokuya yapılan cerrahi bir girişimdir. Bu sırada yetersiz bilgi ve sterilite eksikliği çocuğun ileriki hayatını etkileyecek ve düzeltici müdahalelere karşın geri dönülmeyecek bozukluklara neden olacaktır. Uygun olmayan sterilizasyon şartlarında hepatit ve birçok mikrobik hastalık bulaşabilir. Bu hastalıklar ölümle dahi sonuçlanabilecek ciddi hastalıklardır. Sünnet sonrasında kanama, yara enfeksiyonu, az yada çok sünnet derisinin kesilmesi daha kolay düzeltilebilen komplikasyonlardır. Ancak riskli bir yöntem olmasına karşın, sünnetçiler tarafından sıklıkla yapılan klemp yönteminde karşılaşılan sorun, penisin uç kısmının sünnet derisi ile birlikte kesilmesidir. Bir diğer komplikasyon ise koterle ya da lazerle yapılan sünnetlerde meydana gelebilecek olan penis yanıklarıdır. Bu komplikasyonun tedavisi mümkün değildir ve penisin tamamen kaybı ile sonuçlanmaktadır" ifadelerini kullandı.

"SÜNNET İÇİN İDEAL ZAMAN DOĞUMDAN SONRAKİ İLK 2 HAFTADIR"

Sünnet için ideal zamanın doğumdan sonraki ilk 2 hafta olduğunun altını çizen Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sünnetin yeni doğan döneminde yapılması lokal anestezinin etkin kullanımı ile bebek için daha konforlu bir süreç olmasını sağlar. Unutulmamalıdır ki ileri dönemlerdeki lokal anestezi çocuğun ağrısını bir süre için ortadan kaldırsa da sünnet nedeniyle çocuğun yaşayacağı büyük ruhsal sıkıntıya etkisi olmayacaktır. Bu nedenle daha ileri yaştaki çocuklarda eğer imkan varsa sünnette genel anestezi tercih edilmelidir. Sünneti yeni doğan döneminde yapmanın bir diğer faydası ise daha önce de bahsedilmiş olan ilk 5 yaş içerisindeki artmış idrar yolu iltihabı riskini önlemesidir. Ancak eğer yeni doğan döneminde sünnet yapılamamış ise sünnetin ne zaman yapılmaması gerektiği önem kazanmaktadır. 2-6 yaş arasında yapılacak sünnet çocukta iğdiş edilme korkusu yaratarak hayatı boyunca yaşayacağı ruhsal sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle eğer tıbbi bir zorunluluk yoksa 2-6 yaş arasında sünnet yapılmamalıdır."

HANGİ KOŞULLARDA SÜNNET YAPILMAMALIDIR?

Bazı durumlarda çocuğun sünnetinin ertelenmesi gerektiğine dikkat çeken Erdem, "Çocuğun sağlık durumunu bozan bir başka rahatsızlığı olduğu durumlarda sünnet için acele edilmemeli ve tedavisi beklenmelidir. Kanama diatezi de denen kanamanın durmadığı hastalıklarda sünnet öncesinde gerekli tedavi yapılmalı, kanama bozukluğu giderildikten sonra işlem gerçekleşmelidir. Peniste doğuştan gelen bozuklukları olan çocuklar da kesinlikle sünnet edilmemelidir. Bunlardan başlıcaları idrar deliğinin penisin altında ya da üstünde olmasıdır. Sünnet derisi bu rahatsızlıkların tedavisinde kullanılacak önemli bir dokudur. Sünnet, sünnet derisi kullanılarak yapılacak cerrahi müdahale sırasında yapılmalıdır. Uygun olmayan koşullarda yapılan sünnetler çok ciddi fiziksel ve psikolojik sorunlara neden olabilmektedir. İdeal sünnetin doğru zamanda, doğru yöntemle, uzman kişilerce yapılan sünnet olduğu unutulmamalıdır" dedi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam İlerleyen Yaşlarda Sünnet Çocuğu Ruhsal Sıkıntıya Sokabilir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement