Obezlere Ameliyat Konforu - Son Dakika
Yaşam

Obezlere Ameliyat Konforu

Obezlere Ameliyat Konforu

İzmirli 130 kilo ağırlığındaki Nurcan Beşbudak’ın rahmi üç delikten girilerek gerçekleştirilen laparoskobi yöntemiyle çıkarıldı.

25.03.2014 15:51

İzmirli 130 kilo ağırlığındaki Nurcan Beşbudak'ın rahmi üç delikten girilerek gerçekleştirilen laparoskobi yöntemiyle çıkarıldı. "Açık ameliyatla 6 ayda zor ayağa kalkarsın" denilen Beşbudak, geçirdiği operasyondan üç saat sonra yürüdü. Nurcan Beşbudak (48), "Hiç ameliyat olmamış gibiyim" dedi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr. Fatih Şendağ, eskiden bu hastalara zayıfla gel dediklerini belirterek şöyle konuştu: "Gelmezlerdi, çünkü zayıflayamazlardı. Laparoskobi artık obezler için önemli bir yöntem." Düne kadar çok büyük riskler taşımasına karşın rahim ameliyatlarında 'açık' yöntem dışında alternatif sunulamayan obez hastalar artık laparoskobi yöntemiyle şifa buluyor. Obezlerin bu yöntemden yararlanabilmeleri için de zayıflamaları gerekmiyor.

İzmir'in Seferihisar ilçesinde yaşayan ve "morbid obez" gurubuna giren iki çocuk annesi ev hanımı Nurcan Beşbudak, bu yöntemden yararlanıp kanamaya yol açan yumurtalık miyomlarından kurtuldu. İzmir Kent Hastanesi'nde Prof.Dr. Fatih Şendağ tarafından yapılan kapalı ameliyat yöntemiyle son 4 yılını kabusa çeviren sorunundan kurtulduğunu belirten Beşbudak, şunları söyledi: "Yumurtalıklarımdaki miyom nedeniyle kanamalarım oluyordu. İki yıl önce ameliyat kararı verildi. Ameliyat önerildi ancak açık ameliyatla iyileşmemin 6 ay sürebileceği uyarısı yapıldı. Şeker ve yüksek tansiyon hastasıyım. Altı ayda bile zor iyileşeceğim söylenince kanamalara katlanıp, açıkça menopoza girmeyi bekledim. Menopoza girince kanamalar biter, iyileşirim diye düşündüm. Ama düşündüğüm gibi olmadı. Gittiğim bir başka kadın hastalıkları uzmanı ameliyat olmam gerektiğini, ancak riskli olduğunu, açık ameliyatı öneremeyeceğini söyledi, beni meslektaşı Prof. Dr. Fatih Şendağ'a yönlendirdi. Sonuçta uygulanan laparoskobi yöntemiyle sorunlarım bitti. Üstelik ameliyattan üç saat sonra ayaktaydım. Hiç ameliyat olmamış gibiyim."

Prof.Dr. Şendağ, Nurcan Beşbudak'ın aşırı şişman olmasının yanında diyabet ve tansiyon hastası olmasının açık ameliyat riskini daha da büyüttüğünü belirtti. Karın kitlesinin çok büyük olmasının açık ameliyat için büyük risk olduğunu anlatan Prof.Dr. Şendağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Açık ameliyatla iyileşme süresi uzun olduğu gibi yaranın enfeksiyon riski de yüksek. Böyle hastaların açık ameliyat sonrası hastanede uzun süre yatması gerekebilir, aylarca yatabilirler. Obez hastalar için açık ameliyatlar risk taşırken, laparoskobi yöntemi eskiden bu hastalara uygun değildi. Asistanlık dönemimde obez hastalara, 'zayıfla gel' denirdi. Hastalar geri gelmezdi, gelemezdi, çünkü zayıflayamazlardı. Ama zaman değişti, teknoloji çok gelişti. Artık laparoskobi, bu hastamız için de başka obez hastalar için de önemli. Karında açtığımız üç delikten girerek hastamızın rahmini çıkarttık. Hastamız ağrısız, sancısız üç saatte ayağa kalktı ve taburcu ettik. Hastanın kendisi dahil kimse bu kadar hızlı iyileştiğine inanamıyor." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Obezlere Ameliyat Konforu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement