Aksaray'da Çobanlar Yarıştı - Son Dakika
Yerel

Aksaray'da Çobanlar Yarıştı

Aksaray\'da Çobanlar Yarıştı

Aksaray Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin organize ettiği 'Çobanlar Yarışıyor' bugün gerçekleştirildi.

11.03.2013 18:14

Aksaray Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin organize ettiği 'Çobanlar Yarışıyor' bugün gerçekleştirildi.

Aksaray Kültür Merkezi'ndeki yarışma programına Aksaray Valisi Selami Altınok, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, oda başkanları ve çok sayıda davetli katıldı. Yarışma Aksaraylı Halk Müziği Sanatçısı Mine Gez'in konseriyle başladı. Konser sonrası Aksaray'a ait bir köpek ırkı olan Malaklılar sahneye çıktı ve tanıtımı yapıldı. İri cüsseleri ve sarkık suratlarıyla Malaklılar, katılımcılardan büyük alkış aldı. İlk etapta Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliğinin üyeleri yarıştı. 8 yarışmacı üzerlerine giydikleri çoban keçeleri ile sahneye çıktı. Yarışmacılara, hayvan bakımı, hayvan sağlığı, aşılama, yem gibi konularda 15 soru yöneltildi ve her soru için 15 saniye cevaplama süresi verildi. Yarışmacılar kendilerine sorulan sorular için verilen şıklardan doğru olanını ellerindeki kağıtlara yazarak jüriye sundu. Daha sonra ise Damızlık Sığır Birliğinin üyeleri sahneye çıkarak aynı şekilde yarıştılar.

Programda bir konuşma yapan Vali Selami Altınok, Aksaray'ın tarım ve hayvancılıkta Türkiye normlarında çok üst seviyede olduğunu belirterek, "Gerçekten Aksaray'da tarım ve hayvancılık Türkiye normlarının çok üstünde ve iyi şekilde yapılıyor. Bunu daha iyi noktalara getirebilmek adına daha kaliteli ve modern bir şekilde yapabilme adına, özellikle hayvancılıkta modern yaparken karkas ağırlığına, süt veriminin daha üst noktalara çıkabilmesi noktasında yapılan çalışmaların üzerine bir katre de olsa bir fayda sağlaması adına önemsiyorum ben. Bilinçlenme adına önemsiyorum, insanlarımızın tarım ve hayvancılığa bakışlarının daha iyi noktaya gelmesi adına önemsiyorum" dedi.

Aksaray Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk ise, çobanlar ile ilgili bir farkındalık oluşturmak ve çobanlığın gündeme gelmesini sağlamak amaçlı yarışmayı düzenlediklerini belirterek, "Bizim maksadımız çobanlığı gündeme getirmek, çobanların toplumun en önemli bireyleri olduğunun farkına varılmasını temin etmek. Yani bir farkındalık oluşturmak için böyle bir yarışma tertip ettik. Şu anda bakanlığımız nezdinde çobanlığın adını sürü yöneticisi olarak değiştiriyor ve bir meslek olması yönünde çalışıyoruz. Çobanlarımızın sigortalanması, sosyal güvenlik kurumuna kayıtlarının yapılması ve bunun da bakanlığımız tarafından ödenmesi de gündemde. Biz Aksaray'da tarım ve hayvancılığını geliştirmek, tarımsal ve hayvansal üretimi artırmak adına böyle sosyal projelere imza atmak istiyoruz" diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bestami Zabun ise yarışmanın Türkiye'de bir ilk olduğunu dikkat çekerek, "Türkiye'de de ilk, ilimizde de ilk olmak üzere çobanlar yarışıyor bilgi yarışması düzenlemiş bulunmaktayız. Bu yarışmanın, esinlendiğimiz yarışmada bakanlığımızın 2005 yılından beri her yıl uyguladığı çiftçi kadınlar yarışıyor yarışmasının bir benzeridir. Bu yarışmayı bundan sonra geleneksel hale getireceğiz. Modern tarımın, modern hayvancılığın yeteri kadar verilip verilmediğini ölçmek amacıyla aynı zamanda da çiftçilerimizi, üreticilerimizi birbirleri ile tanıştırmak, kaynaştırmak. Böyle bir yarışmada medeni cesaretlerini geliştirmek adına bir yarışma düzenlemiş olduk" dedi.

Yarışmada, birinci Ali Aydemir oldu. Üç yarışmacı aynı puanı aldığı için ikinci ve üçüncü olan çobanlar altın soruyla belirlendi. Yarışmanın tek bayan yarışmacısı altın sorularda ikinci olurken, Sabri Aydın üçüncü oldu. - AKSARAY

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aksaray'da Çobanlar Yarıştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement