Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (4)

Foto.DENİZ Ticaret Odası (DTO) ve Olimpos Rotary Kulübü işbirliğiyle 11 yıl önce başlatılan "Akdeniz Feneri" projesi devam ediyor.

25.02.2013 13:58

Foto: Cumhuriyet Meydanındaki tören, Valilik ziyareti

===

Öğrenciler denizciliği tanıyor

DENİZ Ticaret Odası (DTO) ve Olimpos Rotary Kulübü işbirliğiyle 11 yıl önce başlatılan "Akdeniz Feneri" projesi devam ediyor. Projenin bu haftaki konuğu Mareşal Fevzi Çakmak Ortaokulu öğrenci ve öğretmenleri oldu. Mareşal Fevzi Çakmak Ortaokulu öğrenci ve öğretmenlerini Çelebi Marina'da DTO Antalya Şube Müdürü Cüneyt Koşu ve Olimpos Rotary Kulübü Başkanı Nil Tekerek karşıladı. Proje Koordinatörü ve DTO Şube Müdürü Cüneyt Koşu öğrencilere Türk denizcilik tarihi, deniz ve denizciliğin önemiyle deniz ticareti konularında geniş bilgi verdi.

Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de denizciliğin gerçek anlamda yapılamadığını belirten Koşu, Türkiye'nin dünya deniz ticaretinden almış olduğu payın artırması gerektiğini söyledi. Kapitülasyonlar yüzünden 400 yıl boyunca Türklerin denizcilik yapamadığını anlatan Koşu, "Ulu Önder Atatürk, Türk denizciliğini geliştirmek için Kabotaj Kanunu'nu çıkardı. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye denizcilikte daha üst seviyeye çıkarılmalıdır" dedi.

Öğrenciler Çelebi Marina'da bakım ve onarım yapılan yatları inceledikten sonra Global Holding tarafından iletilen Ortadoğu Antalya Liman İşletmeciliği AŞ'ye ait limanda incelemelerde bulundu. Öğrencilere Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "Nutuk" adlı kitabı hediye edildi. Yaklaşık 11 yıldır devam eden "Akdeniz Feneri" projesi kapsamında 3 binden fazla öğrenciye denizcilik sektörü ve denizler tanıtıldı. Öğrencilere denizcilik liseleri ve Denizcilik Fakülteleri hakkında bilgi verildi.

ANTALYA, (DHA)

Foto: Öğrencilerin gezisinden

===

Botoxla migren tedavisi

MEDİCAL Park Antalya Hastane Kompleksi Nöroloji Bölümü'nden Uzman Dr. Nilgün Polat, kronik migrenin bir ayın en az 8 gününü şiddetli baş ağrısıyla geçiren migren hastaları için kullanılan bir terim olduğunu söyledi. Dr. Polat, kronik migren kimi zaman tek kimi zaman da iki taraflı olabildiğini, migrene bazen bulantı ve kusmanın eşlik ettiğini, hastanın ışık, ses, hareket ve kokuya duyarlı olduğunu anlattı.

Polat, kronik migrene yönelik uygulanan antidepresan ve sara ilaçları ile ağrı kesici ve akupunktur tedavilerinin yeterli sonuç vermediğin ede işaret etti.

Hastaların sürekli ve aşırı miktarda ağrı kesici kullanmanın risklerinin yanı sıra ağrıyla yaşamanın yarattığı olumsuz psikolojik durumla da karşı karşıya kaldıklarına değinen Polat, bilimsel veriler ve çalışmalar ışığında, botoksun kronik migrenin koruyucu tedavisinde yeni bir umut olarak ortaya çıktığını söyledi. Nilgün Polat, kronik migrende botoks uygulamasının, doğru tanıyla bu konuda deneyimli nöroloji uzmanları tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.

Polat, kronik migren üzerine yapılan uluslararası bilimsel çalışma sonucunda botoksun, kronik migrene yönelik olarak koruyucu tedavi seçeneği olarak onaylandığına dikkati çekerek, uzun yıllardır beyin felci, bazı hareket bozuklukları, inme (felç) sonrasında görülen kasılmalar gibi çeşitli nörolojik hastalıklarda kullanılan botoksun, Türkiye'de 2011'in temmuz ayından itibaren kronik migren koruyucu tedavisinde kullanılmak üzere onay aldığını bildirdi.

Polat, kronik migren hastalarında botoks uygulamasının, hastanın başında alın, her iki şakak arkası bölgeler, boyun ve ense bölgeleri olmak üzere 31 noktaya enjeksiyon şeklinde yapıldığını, tedavinin hastanın durumuna göre 6 ay sonra tekrarlanabildiğini açıkladı. Nilgün Polat, botoks tedavisi alan hastaların yaklaşık yüzde 70'inde ağrılarda belirgin azalma ve tamamen kaybolma şeklinde ağrı kesici alma oranında ciddi oranda azalma gözlendiğini belirtti.

Nilgün Polat, şöyle devam etti: "Botoks tedavisi alan hastalarda, yaşam kalitesi skorlarında başlangıç seviyesine göre önemli iyileşmeler gözlenmiş, bu sonuç hastaların işlevlerinde, canlılığında, psikolojik baskıda ve genel yaşam kalitesinde önemli bir gelişme kaydedildiğini ortaya koymuştur."

ANTALYA, (DHA)

Foto: Nilgün Polat

===

Akseki'de proje hazırlama eğitimi

AKSEKİ'de Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından 2013 Mali Destek Programı hakkında bilgilendirme ve proje hazırlama eğitimi verildi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü toplantı salonunda BAKA Proje Yönetim Birim Başkanı Sinan Mesuter ve uzman Bayram Altıntaş tarafından verilen eğitime Akseki Kaymakamı Mekan Çeviren, İlçe Milli Eğitim Müdürü İmdat Mithat Bağcı, Akseki Eğitim Hayratı Derneği Akseki Şube Başkanı Mürşit Pişkin ve Akseki Kaymakamlığı proje ekibi katıldı.

Katılımcılara, projenin nasıl hazırlanacağı, mantıksal çerçeve yaklaşımı, faaliyet planı, bütçe, iş planı kavramları, teklif hazırlama, sunma ve proje hazırlama ile ilgili konularda eğitim verildi. Katılımcılara, 'Ar-Ge ve Yenilikçilik Odaklı Sanayinin Desteklenmesi', 'Alternatif Turizmin Geliştirilmesi' ile 'Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi' alt başlıklarından oluşan toplam 20 milyon TL bütçeli 2013 Mali Destek Programı'na son başvuru tarihinin kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlar için 12 Mart 2013, kar amacı güden işletmeler için de 13 Mart 2013 olduğu hatırlatıldı.

Toplantıda konuşan Kaymakam Mekan Çeviren, Akseki'nin çok zengin endemik bitki türüne sahip olduğunu, bunun eko ve botanik turizmine kazandırılması için BAKA'nın desteği ile 'Akseki ve Yöresi Botanik Bahçesi Projesi' hazırladığını kaydetti. Projenin son aşamaya geldiğini aktaran Çeviren, proje kapsamında Antalya'ya gelen, doğa ile baş başa kalmak isteyen turistlerin Torosların doğal güzelliği ve bitki türü çeşitliliğini yerinde görme imkanına sahip olacaklarını söyledi.

Akseki'de eko ve botanik turizmini daha yaygın hale getireceğine inandıklarını vurgulayan Çeviren, projenin hayat bulması ile birlikte Antalya ya deniz, kum ve güneş turizmi için gelen yabancı konukların Torosların ekolojik zenginliğini yerinde görme imkanı bulacaklarını söyledi. Çeviren, "Akseki, dünyanın en zengin endemik bitki türüne sahip. BAKA'nın hazırladığı Botanik Bahçesi ile bölgemizi eko ve botanik turizminde cazibe merkezi olacak" dedi.

AKSEKİ, (DHA)

Foto: Toplantıdan

===

Cezaevinden turistlere abajur

TÜRKİYE'nin en lüks ve korunaklı cezaevleri arasında yer alan Alanya L Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'nde yetiştirilen su kabakları, hükümlüler tarafından atölyede abajura dönüştürülerek yurt dışına ihraç ediliyor. Mahmutlar Beldesi'nde toplam 255 dönüm arazi üzerine kurulu olan cezaevinin, 60 dönümü kapalı, 10 dönümü ise açık cezaevinde tutuklu ve hükümlüleri tarafından su kabağından yapılan abajurlar büyük ilgi görüyor.

Cezaevinde 10 dönüm arazide yetiştirilen ve bir kısmı diğer üreticilerden temin edilen su kabakları kurutulduktan sonra tutuklu ve hükümlüler tarafından işlenerek abajur ve çeşitli hediyelik eşyalara dönüştürülüyor. Geometrik şekiller çizilen ve talebe göre üzerine resim, logo işlemesi yapılan abajurlar daha sonra istenilen yere gönderiliyor. Daha önce Hollanda ve Amerika'ya ihraç edilen abajurlar bu kez Almanya'ya ihraç edildi.

Cezaevinde üretilen abajurlara özellikle hediyelik eşya satan firmalar ilgi gösteriyor. Antalya, İzmir, İstanbul, Ankara, Bodrum, Kuşadası, Marmaris gibi pek çok yerden cezaevine satış yapılıyor. Her geçen gün ilgi ve dikkatleri üzerine çeken su kabağı ürünlerini cezaevinin web sitesinden gören Almanya'daki gurbetçi Servet Elibüyük, 21 abajur sipariş etti. Sigortalı olarak cezaevi iş yurdu atölyelerinde çalışan tutuklu ve hükümlüler tarafından yapılan abajurlar kargoyla Almanya'ya gönderildi.

ÖZVERİLİ ÇALIŞMALARIN SONUCU ALIYORUZ

Cezaevinde 2008 yılından beri yapılan planlı çalışmalarla birçok alanda başarılara imza attıklarını belirten Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Sabri Karataş, "İhracat yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunan marka bir kurum haline geldik. Yaklaşık 4 sene gibi bir sürede bu haklı başarıyı yakalamak özverili, sistemli ve planlı bir çalışmayla mümkün olabileceğini gösterdik. Çalışmalarımıza destek veren Cumhuriyet Başsavcısı Yener Yavuz ile Cezaevi Savcısı Hüseyin Günay'a teşekkür ederim" dedi.

Özgür YILMAZ/ALANYA, (DHA)

Foto: ihraç edilen ürünlerden

===

DSP'de Çakmak güven tazeledi

DSP Manavgat İlçe Başkanı Ahmet Çakmak, partilerinin 9.olağan kongresinde yeniden başkan seçildi.

DEMOKRATİK Sol Parti (DSP) Manavgat İlçe Teşkilatı'nın 9'uncu Olağan Genel Kurulu yapıldı. İlçedeki bir kafeteryada tek listeyle yapılan seçimde mevcut başkan Ahmet Çakmak delegenin tamamının oyunu alarak yeniden başkan seçildi.

DSP İlçe Başkanı Ahmet Çakmak, teşekkür konuşmasında DSP'nin kurulduğu günden bu yana ilkeli bir siyaset yaptığını söyledi. Çakmak, parti olarak ilkeli ve dürüst siyaset yapmadan hiç bir zaman ödün vermeyeceklerini kaydetti. Yönetim kurulu ise şu isimlerden oluştu: Barış Bani, Hüseyin Çin, Harun Demir, Murat Yüğer, Melek Sakarya, Aydoğan Göller, Mukaddes Tınaz, Cem Işık, Mustafa Başak, Eren Gündoğdu, Yeliz Uzun, Can Polat, Sami Özel, Şerife Ünlü ve Ali Çelik.

Kamil ATALAY/MANAVGAT, (DHA)

Foto: Kongreden

===

'Yunus Emre Aşk Ateşi'

BURDUR Belediyesi'nin kültür etkinlikleri çerçevesinde 'Yunus Emre Aşk Ateşi' adlı tek kişilik oyun sahnelendi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans Salonu'nda sahnelenen ve Yunus Emre'nin hayatının anlatıldığı oyun, Antalya Kepez Belediye Tiyatrosu oyuncularından Abdullah Yürekli tarafından sergilendi.

Hüseyin Erdoğan'ın yazıp yönettiği, müziğini İhsan Kılavuz'un yaptığı 'Yunus Emre Aşk Ateşi' adlı oyunda Yunus Emre'nin sevgisi, aşkı ve gerçeği arama çabası anlatıldı. İnsanın ulaşmak istediklerinin çok uzakta değil, belki de kendi içinde olduğu teması üzerinde durulan oyunda, savaş, kıtlık, kuraklık döneminde Yunus Emre'nin yaptığı sevgi ve barış çağrısı vurgulandı. Oyun sonunda Burdur Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Osman Koçibay, Abdullah Yürekli'ye çiçek ve plaket verdi.

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

Foto: Oyundan

===

Demre'de kundaklama iddiası

ANTALYA'nın Demre İlçesi Alakent Mahallesi'nde oturan Ramazan Topçu, ev ve otomobil önceki gece çıkan yangında zarar gördü. Ramazan Topçu'ya ait ev ve hemen yanındaki garajda park halindeki 07 Z 4632 plakalı otomobil, önceki gün saat 02.00 sıralarında kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce kundaklandı. Benzin dökülerek ateşe verilen ev ve otomobil, yanmaya başladı. İki katlı binanın alt katında oturan komşularının dumanı fark etmesi üzerine durum itfaiyeye haber verildi.

Bu sırada uyandırılan Ramazan Topçu ve komşuları yangına müdahale etmeye çalıştı. Olay yerine gelen Demre Belediyesi İtfaiyesi'nin müdahalesiyle yangın söndürüldü. Yangında, motor kısmı tamamen yanan otomobil kullanılmaz hale geldi. Evin birinci katının camları çatladı. Garajda bulunan odunların bir kısmı yandı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Otomobilden ve Ramazan Topçu'dan foto

=== - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement