Ceylanpınar'da Bir Ay Boyunca Gösteri Yasağı Getirildi - Son Dakika
Yerel

Ceylanpınar'da Bir Ay Boyunca Gösteri Yasağı Getirildi

Ceylanpınar\'da Bir Ay Boyunca Gösteri Yasağı Getirildi

Ceylanpınar Kaymakamlığı, ilçede bir ay süreyle toplantı, miting ve gösterilerin yapılması yasakladı. Viranşehir'de de yakılmış oy pusulaları bulundu

02.04.2014 13:33

Şanlıurfa'nın ilçelerinde Ak Parti'nin kaybettiği Viranşehir ve Bozova'da yapılan itirazlar değerlendirmeye alınırken, Ceylanpınar ve Birecik'te BDP'nin yaptığı itirazlar bekletiliyor. Bu duruma tepki gösteren BDP'liler, Viranşehir ve Birecik'te sokağa döküldü.

BİRECİK'TE GÖSTERİ DÜZENLENDİ
Birecik'te en yakın rakibi olan BDP'nin aldığı 17 bin 944 oya karşılık, 19 bin 495 oy alarak seçimin kazananı Ak Parti oldu. Ancak BDP'liler oy sayımı esnasında kesilen elektrikler, BDP'li müşahitlerin dövülerek dışarı çıkarılması, açık oy kullanmaya zorlama, kırsal kesimden gelen paket oylar olduğunu ve seçimlere şaibe düştüğünü iddia ederek sonuca itiraz etti. İtiraz değerlendirmesinin gecikmesi üzerine öfkelenen partililer ilçede gösteri düzenledi. BDP'nin yaptığı itiraz İlçe Seçim Kurulu tarafından reddedildi. Adliyenin önünde bekleyen BDP'liler seçim kurulunun vermiş olduğu karara tepki gösterince polis gaz bombaları ve tazyikli suyla müdahale etti. Polisin müdahalesiyle ara sokaklara ve caddelere dağılan göstericiler, Birecik'in her tarafında kurduğu barikatlarla polisler ile çatıştı. Polisin müdahalesiyle ilçe adeta gaz bulutu altında kalırken, göstericiler bu kez Antep-Urfa Karayoluna kurduğu barikatlarla yolu trafiğe kapattı. İlçede bulunan esnaf gösteriler nedeniyle iş yerlerini kapatmak zorunda kaldı.

VİRANŞEHİR'DE YAKILMIŞ OY PUSULASI
Viranşehir'de ise AK Parti'nin itiraz ettiğini duyan BDP'liler adliye binası önünde toplandı. Jandarma adliyeyi adeta abluka altına aldı. Ceylanpınar'daki oy pusulası yakma olayının benzeri Viranşehir ilçesinde de yaşandı. BDP'ye "evet" mührü vurulmuş çok sayıda oy pusulası yakılmış halde çöpte bulundu. İlçede belediyenin temizlik işçileri çöp boşaltımı sırasında ilçenin katı atık merkezinde BDP'ye "Evet" mührü vurulmuş ve arkası mühürlü çok sayıda oy pusulası buldu. Pusulaların bir kısmının yakıldığı bazılarının da tamamen yanmadığı görüldü. Oy pusulalarını inceleyen Viranşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Burun, BDP İlçe Başkanı Halis Aktaş oyların yakıldığını ve binlerce BDP oyunun bu şekilde yakıldığının göstergesi olduğunu belirtti. Burun, "Gördüğünüz gibi, oy işlemi sırasında görevlilerin pusulaların arkasına vurdukları mühür var. Ve bunların hepsi BDP'ye verilmiş oy pusulaları. Hepiniz şahitsiniz işte, oylar böyle yok ediliyor" dedi.

Polis oyların yakıldığı yere gelerek konu ile ilgili inceleme başlattı. Diğer yandan AKP'nin Viranşehir'de yapılan seçimlerin sonuçlarına itiraz ettiği öğrenildi.

CEYLANPINAR'DA BİR AYLIK 'OHAL' GİBİ UYGULAMA
Ceylanpınar'da iki gündür devam eden BDP'lilerin gösterisi üzerine Kaymakamlık ilçede bir ay süreyle toplantı, miting ve gösterilerin yapılmasını yasaklandı. Kaymakamlık tarafından alınan bu karar ilçede araçlarla anons edilerek duyuruldu. İlçede gün boyu çoğu esnaf kepenk açmazken, binlerce BDP'li hükümet konağı önündeki bekleyişini sürdürdü. Polis, sokaklarda grup halinde toplanmalara dahi müsaade etmezken, TOMA ve zırhlı araçlardan da göstericilerin dağılmaması halinde müdahale edileceği belirtildi. İlçede dün gözaltına alınan dört kişiden ikisi serbest bırakılırken, Kadir Oral ve Fikret Temizer adlı iki kişinin daha gözaltına alındığı öğrenildi.

Bu arada BDP Ceylanpınar Belediye eş başkan adayları Esra Güler Aslan ile İsmail Arslan oyların yeniden sayılması için İlçe Seçim Kurulu'na itirazda bulundu. Gençlik Parkı'nda toplanan BDP'lilere bir açıklama yapan İsmail Arslan, seçimin bir bütün olarak "usulsüzlükler", "hile" ve "şaibeler" ile dolu olduğunu söyledi. İlçe Seçim Kurulu'nda saat 17.00'ye kadar yanıt beklediklerini kaydeden Arslan, kabul edilmediği takdirde, İl Seçim Kurulu ve YSK'ya başvuracaklarını söyledi.

Arslan, "Seçim boyunca BDP'li birçok müşahit tehdit ile sandık bölgelerinden çıkarıldı. Seçim günü yurt dışında oldukları tespit edilen birçok kişinin oy kullandığını tespit ettik. Birçok köyle açık oy kullandırılmış yine tek imza ile çoklu oy kullanılmıştır. BDP'ye ait yakılmış ve yırtılmış oy pusulaları bulundu. BDP'nin geçerli olması gereken birçok oyu geçersiz sayıldı" dedi.

Adliye binası ve park çevresinde gün boyu yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Öte yandan Ceylanpınar'da yaşanan sıkıntıların ardından bölgede gözlemci olarak bulunan ve aralarında Alman Sol Parti milletvekillerinin de bulunduğu 12 kişilik heyette ilçeye gitti.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Ceylanpınar'da Bir Ay Boyunca Gösteri Yasağı Getirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement