Çiftçinin Yeni Gözdesi Kurt Üzümü - Son Dakika
Yerel

Çiftçinin Yeni Gözdesi Kurt Üzümü

Çiftçinin Yeni Gözdesi Kurt Üzümü

Anavatanı Tibet olan kurt üzümü (goji berry) Yalova Orman İşletme Müdürlüğü'nün çabaları ile köylülerin yeni kazanç kaynağı olmaya hazırlanıyor.

03.04.2012 16:02

Anavatanı Tibet olan kurt üzümü (goji berry) Yalova Orman İşletme Müdürlüğü'nün çabaları ile köylülerin yeni kazanç kaynağı olmaya hazırlanıyor. Müdürlük yetiştirdiği 40 bin adet kurt üzümü fidesini ücretsiz olarak köy tüzel kişiliklerine dağıtacak.

Dünyada goji berry ya da wolf berry diye bilinen ancak ülkemizde pek bilinmeyen kurt üzümü lokal olarak ülkemizde bazı bölgelerde üretiliyor. Ancak devlet eliyle ilk kez bir proje kapsamında köylülere ulaşmaya hazırlanıyor. Tibet orijinli olan bu bitki kolesterol, kan basıncının düşürülmesi, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları gibi onlarca hastalıkta tedavi destekleyici ürün olarak da kullanılıyor. Aynı zamanda çok güçlü bir afrodizyak meyve olan kurt üzümü özellikle yurt dışından talep görüyor. Ülkemizde ise aktarlarda kurusunun perakende fiyatı 300 TL.

Yalova Orman İşletme Müdürlüğü bu meyvenin üretimini arttırmayı hedefliyor. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde fidan üretimine başladıklarını dile getiren Yalova Orman İşletme Müdürü Mustafa Güner, "Goji berry çok önemli bir meyve. Anavatanı Asya olan ve çoğunlukla Tibet ve Moğolistan'da dünyanın en yüksek dağları olan Himalayalar'da yetişiyor. Goji Berry dünyadaki besin değeri en yüksek olan meyvelerden biri. Çok kuvvetli bir antioksidan olan bu meyve Çin'de tıp alanında 2000 yıldır kullanılıyor. Goji küçük yumuşak meyveleri olan 1700 yıl boyunca Tibet'te üretilen çalı formunda bir bitkidir. Tibetliler yüzlerce yıl gojiden yaptıkları ilacı böbrek ve karaciğer tedavisinde kullandılar. Tibet'te kolesterolü ve kan basıncını düşürmek için de kullanılan bu bitki aynı anda çok güçlü bir afrodizyak" dedi.

Kurt üzümünü Türkiye'de bazı firmaların ürettiğini, ancak il bazında ilk kez böyle bir üretim modelinin Yalova'da uygulanacağını dile getiren Müdür Güner şöyle devam etti:

"Bu meyvenin üretiminin yaygınlaşarak çiftçimizin yeni ve önemli bir gelir kaynağı olmasını istiyoruz. İlk etapta 40 bin adet fide ürettik. Piyasada tanesi 17 TL'den satılan bu fideleri ağustos ayı sonunda köy tüzel kişiliklerine ücretsiz olarak dağıtacağız. Ben tüm köy muhtarlarımızın bu fırsattan yararlanmalarını istiyorum. Bize başvurdukları takdirde hem üretimi, hem de kazancı konusunda kendilerine bilgi verebiliriz"

Orman İşletme Müdürü Güner, Tibet orijinli olmasına rağmen Yalova şartlarına da intibak eden kurt üzümünün oldukça dayanıklı bir meyve olduğunu kaydetti. Güner,

"Yaz aylarının ve kış aylarının en ağır şartlarına dahi göğüs gerebiliyor. Herhangi bir ilaçlama ve ek masrafa da gerek duymayan bu bitki köylümüz için yeni gelir kapısı olacak" dedi.

Bu bitkinin meyveleri yüksek fiyatlarla satılıyor. Kurusunun kilosu perakende 300 TL'den satılan kurt üzümü yaş olarak toptan 20 TL'den alıcı bulabiliyor. - YALOVA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çiftçinin Yeni Gözdesi Kurt Üzümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement