Çocuk Sahibi Olmak İsteyenler İçin Okul Açılsın Önerisi - Son Dakika
Yerel

Çocuk Sahibi Olmak İsteyenler İçin Okul Açılsın Önerisi

Çocuk Sahibi Olmak İsteyenler İçin Okul Açılsın Önerisi

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yakıncı: "Anne, baba okulları diyebileceğimiz böyle bir organizasyonun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı koordinatörlüğünde belediyelerle işbirliği halinde yapılması güzel olur"

04.09.2013 15:15

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, çocuk sahibi olmak isteyenler için okul açılmasını önerdi.

Yakıncı, yaptığı yazılı açıklamada, beş yaşından küçük çocuklarda kontrolsüz bir güç olduğuna dikkat çekti.

Yakıncı, bu çocukların hareket kabiliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirterek, "Bu çocuklar yerlerinde duramaz. Çok aktiftir. Farklı davranışlarda bulunabilirler ancak beyin gelişimleri davranışlarının ne gibi sonuçlar doğuracağını düşünecek seviyede değildir. Diğer bir deyişle beş yaşından küçük çocuklarda kontrolsüz bir güç vardır. Bu kontrolsüz gücün hayatta karşılığı şu şekilde karşımıza çıkıyor. Suda boğulma hikayelerine, haberlerine şahit oluyoruz. Annesiyle yaz tatilinde anneannesini ziyarete giden 3 yaşındaki Azra, bahçede tarım amaçlı yapılan sulama havuzunda boğuluyor. Annesinin temizlik yaptığı deterjanlı, su dolu kovaya düşen bir yaşındaki Furkan hastaneye kaldırılıyor" diye konuştu.

-Anne, baba olmak eğitimle kazanılacak bir vasıf

Yakıncı, anne, baba olmanın sanıldığı gibi doğuştan gelen, içgüdüsel bir vasıf olmadığına işaret ederek, "Eğitimle kazandırılabilecek bir vasıftır. Nasıl ki araba kullanabilmek için ehliyet alıyorsak, ya da elektronik bir cihazın kullanma kılavuzuna bakıp nasıl çalıştırıldığını öğreniyorsak benzer şekilde çocuklar için de bakım kılavuzlarına sahip olmamız gerekiyor. Çocukların gelişim durumları, beden yapıları, ihtiyaçları bilinmeden öylesine yapılan bir anne-baba bakımı da istenmeyen, geri dönülmesi imkansız sonuçlar ortaya çıkmasına sebep olacaktır" ifadelerini kullandı. Bu olumsuz sonuçları tamamen ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını ancak azaltılabileceğini kaydeden Yakıncı, "Bunun için yapılabilecek en faydalı çalışma, çocuk sahibi olmak isteyen anne ve babalara verilecek eğitim ve sonrasında yeterlilik kazanmış ebeveyn adaylarına çocuk bakım sertifikası vermektir. Anne, baba okulları diyebileceğimiz böyle bir organizasyonun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı koordinatörlüğünde belediyelerle işbirliği halinde yapılması güzel olur" dedi. Buralarda çocuğun gelişimi, büyürken karşılaşacakları sorunlar, çocukluk dönemi kazalarının görüntülerini içeren video ve görsellerle anlatılıp anne-babaların ebeveyn olmaya hazırlanabileceğini belirten Yakıncı, böylece ilerleyen dönemlerde yaşanacak olumsuz durum ve kazaların en aza indirileceğini kaydetti. - Malatya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çocuk Sahibi Olmak İsteyenler İçin Okul Açılsın Önerisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement