Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika
Yerel

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

(ak/eş)(27.2.PORTAKAL çiçeklerinin açtığı dönemde kentte bir festival düzenlenmesini içeren "Nisan'da Adana" projesi sivil toplum kuruluşlarından destek görüyor.)

27.02.2013 13:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

(ak/eş)(27.2.2013 FOTOĞRAF)

/////////////

ADSİAD'dan "Nisan'da Adana"ya destek

PORTAKAL çiçeklerinin açtığı dönemde kentte bir festival düzenlenmesini içeren "Nisan'da Adana" projesi sivil toplum kuruluşlarından destek görüyor. Adana Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ADSİAD), Geleneksel Salı Toplantısı'na katılan "Nisan'da Adana" projesi yürütme kurulu üyesi İlhami Günsel, hazırlıklar hakkında bilgi verdi. Projenin kamuoyuna duyurulmasının ardından ilk somut desteği ADSİAD'ın sunduğuna dikkat çeken Günsel, kamu kurum ve kuruluşları ile özel kurumların da projeyi sahiplendiğini belirtti. Günsel, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Sadece Adana'yı sevdiğimiz için bu işe vakit ve emek harcıyoruz. Adana dışından binlerce insan da bu konuya merak saldı ve inanılmaz destekler alıyoruz. Adana'da turizm hareketi başlatmak istiyoruz. Adana üzülerek söylüyorum ki kentsel hareketlilik olgusundan biraz uzak kalıyor. Turizm hareketi dediğimiz kentsel hareketliliğin yoğunlaşması gerekiyor. Nisan'da Adana projesi sayesinde Adanalıların keyif aldığı bir hareketlilik oluşmasını diliyoruz. Adana'nın değerlerini ortaya çıkarmak, kamuoyunu bilgilendirmek ve en önemlisi Adana'ya dikkat çekmek istiyoruz."

Salı Toplantıları'nın ikinci konuğu olan makine mühendisi Mahmut Teberik de 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu ile ilgili bilgi verdi. Teberik, yeni yasada herhangi bir ayrım yapılmadan işverenlerin işyerinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli her türlü önlemi almak zorunda olduğunu vurguladı.

SÖNMEZ: ADANA DÜNYA KENTİ OLMALI

ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez, toplantıyla ilgili değerlendirmesinde, "Nisan'da Adana" projesinin önemine değindi. Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra sıcakkanlı insanların bulunduğu Adana'nın dünya kentleri arasında yer alması gerektiğini her fırsatta dile getirdiklerini vurgulayan Sönmez, "Türk tarım ve sanayisine hayat veren Adana, aynı gün dört mevsimi yaşatan iklimiyle de özel bir kent. Adana'daki güzelliklerin ülkemizin diğer bölgelerine de yansımasını sağlamak açısından 'Nisan'da Adana' projesi gerçekleştirilecek. Biz de bu projeye destek oluyoruz" dedi. Toplantının diğer gündem maddesi hakkındaki görüşlerini de açıklayan ADSİAD Başkanı, ülkenin kanayan yarası haline gelen iş sağlığı ve güvenliği konusunda daha çok bilinçlenilmesi gerektiğini kaydetti.

Toplantının ardından ADSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İzzet Öksüzkaya ve ADSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Cahit Sınmaz, katkılarından dolayı Günsel ve Teberik'e plaket sundu.

ADANA,(DHA)

///////////

Adana'ya sesli kütüphane

ADANA Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Oğuz Kağan Köksal Görme Engelliler İlköğretim Okulu'nu ziyaret etti, öğrencilere beyaz baston dağıttı. Okul Müdürü Ali Büyükoğlu ve öğrenciler tarafından karşılanan Aldırmaz, üniversite ile işbirliği yaparak görme engelliler için Adana'ya sesli kütüphane kazandıracaklarını açıkladı. Aldırmaz "Oluşturacağımız sesli kütüphanede görme engelliler kulaklıkla kitapları okuyabilecek. Ayrıca her türlü konuda size desteğe hazırız" dedi.

Ziyarette görme engelli öğrenciler mini bir konser verdi. Ziyarete Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Ali Duran Karakaya, Çukurova Milli Eğitim Müdürü Hacı Mustafa Erdoğan, Şube Müdürü Bedrettin Uçkaç ve Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Osman Alıcı da katıldı.

ADANA,(DHA)

////////

Gürkan: Yumurtalık turizmde patlama yapacak

Milletvekili Gürkan'a bilgi veren Yumurtalık Belediye Başkanı Turgut Erişmen, ilçenin doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi dokusuyla dikkati çektiğini belirterek, bu dokuyu ön plana çıkarmak için kendi olanaklarıyla çalıştıklarını söyledi. Erişmen "Yumurtalık sahillerini değerlendirerek turizm alanında söz sahibi olmak istiyoruz. Kentte sanayi yatırımları yoğun olması, sanayi tesisleri ile sahil arasında yaklaşık 16 kilometre mesafenin bulunmasına rağmen denizimiz tertemiz. Keşfedilmemiş bir cennet olan ilçemizi Doğu Akdeniz'in tatil yöresi haline getirmeliyiz" dedi.

Milletvekili Fatoş Gürkan ise Kültür ve Turizm Bakanlığına Adanalı bir milletvekilinin getirilmesinin, Adana için büyük bir kazanç olduğunu vurguladı. Tarihi doğal güzelliklerle dolu Yumurtalık ilçesinin turizmde söz sahibi olacağını belirten Gürkan "Akdeniz incisi Yumurtalık, yakın gelecekte turizm de patlama yapacak. Bölgemizin turizm merkezi haline gelecek" diye konuştu.

ADANA,(DHA)

///////////

Küresel pazarda, 'helal gıda' avantajı

ADANA Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Sadi Sürenkök, helal gıda sertifikasının küresel pazarda avantaj sağladığını söyledi.

Adana'da Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Çukurova Bölge Koordinatörlüğü, Adana Sanayi Odası (ADASO), Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ve Adana Müftülüğü'nün işbirliği ile 'Üretici ve Tüketici Açısından Helal Gıdanın Yeri ve Önemi' konulu panel düzenlendi.

ADASO toplantı salonunda düzenlenen panele, Vali Yardımcısı Mustafa Yüksel Karadağ, ADASO Başkanı Sadi Sürenkök, TSE Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Pelit, TSE Çukurova Bölge Koordinatörü Uğur Deniz, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Dr. Muhlis Akar, Adana Müftüsü Arif Gökçe ve çok sayıda konuk katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan ADASO Başkanı Sadi Sürenkök, helal gıda sertifikası alan firmaların küresel pazardaki paylarının artığını söyledi. Sürenkök şöyle konuştu: "Dünyada gıdanın önemi arttı. Artık küresel bir dünyada yaşıyoruz. Yeryüzünde yaşayan Müslüman nüfusunu dikkate aldığımız zaman helal gıdanın önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Helal belgelendirmeyle tüketicinin güveni sağlanmaktadır. Helal belgelendirmesi yapan firmaların çoğunun Müslüman ülkeler dışında olduğunu görmekteyiz. Bu belgeyi alan firmaları Müslüman ülkelerde artırmalıyız ki bu konuda tam güvenlik gelsin. Son günlerde dana eti diye satılan çok ünlü bir markadaki ürünlerin at eti olduğu ortaya çıktı. Demek ki bilmeden insanlara neler yediriyorlar."

TSE Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Pelit ise helal gıda belgesinin gıda güvenliğinin üzerine dini hassasiyetin giydirilmiş hali olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Helal gıda İslami kurallara göre tüketilmesinde sakınca görülmeyen ürünlerdir. Gıda, üretiminden tüketimine kadar zincirinin her aşamasında tetkiki gereken faaliyet bütünüdür. Dünya nüfusunun 3'te birinin İslam dinine mensup olduğu düşünüldüğünde helal gıda sertifikasyonu, tüketici taleplerini karşılamak için alanda büyük bir boşluğu doldurmaktadır. TSE helal gıda belgelendirmesini, İslam Teşkilatı'nın belirlediği standartlara adapte ettik. Sertifikasyon sürecinde teknik kısmını TSE yerine getiriyor. Test edilmeden, analiz edilmeden helal gıda belgesi alınması söz konusu değildir. Ayrıca helal belgesi verilmesi için kurulan komisyonda Diyanet İşleri Başkanlığı temsilcisinin toplantıya katılmaması veya olumsuz oy kullanması durumunda hiçbir karar alınamamaktadır. 2011 yılından beri 159 firmaya belge vermiş durumdayız."

Yapılan açılış konuşmalarının ardından TSE Çukurova Bölge Koordinatörü Uğur Deniz'in moderatörlüğünde, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Dr. Muhlis Akar, ÇÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof Dr. Turgut Cabaroğlu, Gıda Sektörü Uzmanı Özhan Gündüz ve Veteriner Hekim Yusuf Uzun'un konuşmacı olarak katıldığı panele geçildi.

Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, (DHA)

(27.2.2013/FOTOĞRAF)

//////////

Mersin tahlisatta 4'üncü

MERSİN Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Vergi Haftası nedeniyle Vergi Dairesi Başkanı A.Serdar Aksoy ve beraberindekileri makamında kabul etti. Başkan Aksoy, her yıl şubat ayının son haftasının ülke genelinde Vergi Haftası olarak kutlandığını, bu yıl Mersin'de toplumun her kesimine verginin önemini anlatmaya yönelik eğitim ağırlıklı çalışmaların yapılacağını ifade etti. Çalışmaları hakkında bilgi veren Aksoy, 2012 yılında Mersin'in yüzde 87'lik tahsilat gerçekleştirerek, Türkiye'nin dördüncü il olduğunu ifade etti.

Vali Güzeloğlu ise, verginin devlet ve vatandaş arasındaki en önemli bağlardan biri olduğuna dikkat çekerek, "Mersin ülkemizin 2023 yılını hedefleyen büyük yürüyüşünde, güçlü ve sürdürülebilir olan gelişmesinin ekonomik ve sosyal yönden taşıyıcısı ve zenginleştiricisi bir büyükşehir ve sadece ülkemizin değil, Doğu Akdeniz'de de giderek önemi ve değeri artan ekonomik, sosyal ve sportif açıdan her alanda öne çıkan önemli bir ticaret merkezidir" diye konuştu.

MERSİN, (DHA)

(27.2.2013)

////////

Vergiyi artırmanın yolu yeni projeler

MERSİN Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) ile Çukurova Sanayici ve İşadamları Derneği (Çukurova SİFED) Başkanı Ahmet Akkurt, ülkenin vergi gelirinin artması için daha fazla proje üretilmesi gerektiğini söyledi. Vergi Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Akkurt "Bir ülkede vergi sistemi ne kadar etkin ve adil çalışıyorsa, ülkenin gelişimi o kadar güçlü ve hızlı oluyor. Kaynakların etkin kullanımı ve bu kullanım sonucunda artan ekonomik gelire dayalı bir sistemde, kent olarak Mersin'in gösterdiği performans bizleri mutlu ediyor" dedi. Mersin'in vergi sisteminde öncü kent olduğuna dikkat çeken Akkurt, şöyle devam etti:

"MESİAD olarak kente daha fazla proje kazandırılması gerektiğine inanıyor ve bu konuda çalışıyoruz. Nitekim Mersin Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy'un da belirttiği gibi kentte üretilecek projelerin artmasıyla vergi gelirlerinden daha fazla pay alması söz konusu olacaktır. MESİAD olarak, kent imar uygulama planlarının bir an önce hayata geçmesi ve yatırımcılara arsa üretilmesi gerektiğine inanıyoruz. Arsa üretilirse yatırım gelir, yatırımlar da katma değer yaratır."

MERSİN,(DHA)

//////////

Sahte maliyecilere dikkat

SON günlerde, vergi mükelleflerini telefonla arayarak, kendilerini "Hatay Vergi Dairesi Başkanlığı kontrolörü, müfettişi" diye tanıtan ve engelliler adına bağış isteyen kişilere karşı vatandaşlar uyarıldı. Hatay Vergi Dairesi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Vergi Dairesi Başkanlığımızın ya da Maliye Bakanlığı'nın diğer birimlerinin, herhangi bir şekilde mükelleflerden yardım toplamaları veya onlara çeşitli konularda hazırlanan kitap, gazete, dergi, CD ve benzeri şeyleri satmaları gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir" denildi. Mükelleflerin bu konularda bilinçli ve dikkatli olması, şüphelendikleri durumlarda Vergi Dairesi Başkanlığı ya da Emniyet Müdürlüğü ile irtibat kurması istendi.

Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN(Hatay),(DHA)

(27.2.2013 FOTOĞRAFLI)

//////////

Suriyeli ressamdan anlamlı sergi

SURİYELİ ressam Ümmedi Muhammed, Gaziantep'te açtığı resim sergisinin gelirini, ülkesindeki yoksullara dağıtacak. Ülkesindeki savaştan kaçarak Gaziantep'e gelen ressam Muhammed, 'Sönmüş Çıralar' adlı resim sergisini Büyükşehir Belediyesi Onat Kutlar Salonu Fuayesi'nde açtı. Açılışına AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven ve belediye yetkilileri ile sanatseverlerin katıldığı sergide 18 eser izlenime sunuldu. Sergide yer alan yağlı boya resimlerden elde edilen gelirle vatandaşlarına yardımcı olacağını belirten Ressam Ümmedi Muhammed, "Ben kendi ülkemde 30 yıldan bu yana resim yapıyorum. Ancak savaş ortamı olunca rahat çalışma ortamı bulamadım. Ama yine fırsattan yararlanıp yapmaya çalıştım" dedi. Suriye'deki karışıklığın insanların yaşamında yol açtığı acıları içeren eserler, 6 Mart'a kadar izlenimde kalacak.

GAZİANTEP, (DHA)

(AK/EŞ)(27.2.2013 FOTOĞRAF)

//////////////

Baro'dan doğa ve insan fotoğrafları

MERSİN Barosu Fotoğrafçılık Kulübü, doğa ve insan temalı 11 eserin yer aldığı sergi açtı. Kulüp üyesi 11 fotoğrafçının birer eserle katıldığı sergi, adliye binasındaki Baro Hizmet Birimi'nde izlenime sunuldu.

Mersin Barosu Fotoğrafçılık Kulübü Başkanı Av. Mahçe İnanoğlu, birinci yılını dolduran kulübün yaklaşık 50 üyesi olduğunu söyledi. Kuruluşundan bu yana kulüp eğitmenliğinin fotoğraf sanatçısı Taylan Deprem tarafından yapıldığını belirten İnanoğlu, "Farklı tarihlerde 4 dönem temel fotoğraf kursu açan ve birçok avukat ile adliye personeline temel fotoğraf eğitimi veren kulübümüz, kısa zamanda büyük yol kat etmiştir" dedi. Mersin Baro Başkanı Alpay Antmen ise avukatların sosyal ve kültürel çalışmalar yapmalarının önemine dikkat çekti. Sergi 8 Mart'a kadar açık kalacak.

MERSİN, (DHA)

(27.2.2013, FOTOĞRAF)

///////////

Belaruslu Ressam Adana'da sergi açtı

BELARUSLU ressam Anatoli Lutsko, Adana'da sergi açtı. 75. Yıl Sanat Galerisi'nde "Witebsk'ten Sevgiler" adıyla izlenime sunulan serginin açılışına, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ve eşi Aylin Coş ile çok sayıda sanatsever katıldı. Vali Coş ve katılımcılara sergiyi gezdiren Lutsko, resimler hakkında bilgi verdi. İlk sergisini 1982 yalında açtığını anlatan Lutsko, "Benim eserlerim, kolay anlaşılamayan dünyamızdan bilgiler içerir. Onlar, renk ve şekilleriyle birer deneyim örneğidir" dedi. Resimleri tek tek inceleyen Vali Coş ise "İlimize gelerek böyle güzel eserleri sergileyen ressam Anatoli Lutsko'ya teşekkür ediyor, bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum" diye konuştu. Sanatseverler sergiyi 5 Mart'a kadar ziyaret edebilecek.

Çilem ANITKAN/ ADANA, (DHA)

(27.2.2013, FOTOĞRAFLI)

//////////

Atıf Yılmaz kısa film yarışması

FORUM Mersin Alışveriş ve Yaşam Merkezi tarafından Mersin Üniversitesi işbirliği ile geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen Atıf Yılmaz Kısa Film Yarışması'nın 2013 hazırlıkları tamamlandı. Türk sinemasının usta yönetmeni Atıf Yılmaz'ın ölümünün 7'nci yıldönümü nedeniyle düzenlenecek yarışmanın seçici kurulunda, sinema ve medya dünyasının önemli isimleri yer alıyor. Serbest konu ve kurmaca dalda eserlerin kabul edileceği yarışma için son başvuru tarihi 5 Nisan olarak açıklandı. Başvurular Forum Mersin AVM danışma ofisine elden veya posta/kargo yolu ile yapılacak. Yarışma sonuçları, 4 Mayıs'ta Forum Mersin AVM Atıf Yılmaz Meydanı'nda yapılacak galada açıklanacak.

Yarışmaya katılan filmler İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Prof. Dr. Nezih Erdoğan, Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Doç. Senem Duruel Erkılıç ve Forum Mersin AVM Halkla İlişkiler Müdürü Murat Telli'nin yer aldığı ön jürinin değerlendirmesinden geçecek.

Filmler daha sonra Deniz Türkali, Derviş Zaim, Sevilay Demirci, Uğur İçbak ve Yekta Kopan'ın üye olduğu jüri tarafından değerlendirmeye tabi tutulacak. Yarışmada birinciye 6 bin, ikinciye 3 bin ve üçüncüye 2 bin TL ödül verilecek. İlk 3 dışında, teması 'kadın' olan filmler arasından seçilecek bir esere de 2 bin TL "Jüri Özel Ödülü" verilecek.

Mustafa ERCAN/ MERSİN, (DHA)

(27.2.2013) - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement