Eskişehir'de "Ehl-İ Beyt Sevgisi" Paneli - Son Dakika
Yerel

Eskişehir'de "Ehl-İ Beyt Sevgisi" Paneli

Eskişehir\'de "Ehl-İ Beyt Sevgisi" Paneli

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında Peygamber Efendimizin "Ehl-i Beyt Sevgisi" adlı panel, aşure ve yemek günü Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'nda gerçekleştirildi.
Programa, Vali Güngör Azim Tuna,...

17.11.2013 17:01

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında Peygamber Efendimizin "Ehl-i Beyt Sevgisi" adlı panel, aşure ve yemek günü Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'nda gerçekleştirildi.

Programa, Vali Güngör Azim Tuna, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Garnizon Komutanı Hava Korgeneral Abidin Ünal, Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, Odunpazarı Kaymakamı Abdullah Selim Parlar, İl Emniyet Müdürü Mustafa Şahin, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ufuk Özsoy, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve çok sayıda davetli katıldı.

Panelde konuşan Vali Tuna, Eskişehir'in Türk Dünyası gönül ummanının buluşma noktasında olduğunu söyledi. Vali Tuna, "Bu buluşmada bir kez daha idrak ettik ki Hoca Ahmed Yesevi; Türk Dünyası'nın beslendiği tertemiz pınarı ve manevi dünyamızın mimarıdır. Beslendiğimiz bu tertemiz pınar günümüze akan bir hikmetinde şöyle demektedir: Himmet kuşağı belinde, Mevla'm yadı dilinde, Zülfikar'ı elinde Hakk arslanı Ali'dir" dedi.

Vali Tuna, tüm dünyaya evrensel mesajlar veren büyük Türk düşünürlerinden alıntı yaptığı konuşmasında, "Hoca Ahmed Yesevi'ye bu dizeleri söyleten; alemlere rahmet olarak gönderilen bir Peygamber'e; Şura Suresi 23. ayette ifade buyurulduğu üzere, birbirimize duyacağımız sevgi ve muhabbetten başka ücret istemeyen bir Peygamber'e duyulan aşktır. Aynı duygularla ve Hoca Ahmed Yesevi'nin izinde Yunus Emre de şöyle seslenir cümle aleme: Tanrı arslanı Ali sağında Muhammed'in Hasan ile Hüseyin solunda Muhammed'in Ehl-i Beyt sevgisi önemli ve hassasiyet gerektiren bir konudur. Bu hassasiyet; Hz. Peygamber'e dair her şeye ve özellikle ailesine hürmetin; "kişinin sevdikleri ile beraber olacağı" bir günün öneminden ileri gelmektedir. Türk Dünyası'nın manevi mimarı Hoca Ahmed Yesevi, gönül kapılarını Anadolu'ya ardına kadar açarken buraya gönderdiği gönül erlerinden biri de Hacı Bektaş-ı Veli'mizdir. Zira Velayet-name'sinde Hacı Bektaş Veli kendi ağzından şöyle tanıtılıyor: 'Mürşidim doksan dokuz bin Türkistan Pirlerinin ulusu Sultan Hace Ahmed-i Yesevi'dir. Meşrebim, Muhammed Ali'dendir, nasibim Tanrı'dan.' Nasibi Tanrı'dan olan Hacı Bektaş-ı Veli; Hoca Ahmed Yesevi'nin tertemiz pınarından bizlere şu nasihati sunmuştur: 'Bir olalım, iri olalım, diri olalım.' Türk Dünyası Kültür Başkentliğinde çeşitli vesilelerle muhabbete yol bulmaya ve gönüller arasındaki mesafeyi kaldırmaya gayret ediyoruz. Ayrılıkları değil, birliği tavsiye eden bu ses; farklılıkları tehdit değil, birleştirmek için fırsat bilen bir medeniyetin sesi olarak gönül memleketimizde yankılanmaktadır. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfını bu vesileyle tebrik eder; gönüllerin birleşmesinde çalışmanın hayırlara vesile olmasını dilerim" ifadelerini kullandı.

Muharrem ayının önemine dikkat çeken Bakan Yardımcısı Erdem ise, "Hz. Adem'in tövbesi, Hz. Yusuf'un kuyudan çıkması, Hz. Eyüp'ün hastalıktan kurtuluşu gibi pek çok önemli olayın yaşandığı bir gün. Bu aydaki önemli olayları biz aşure günüyle birlikte hatırlayarak yaşatıyoruz" diye konuştu.

"Ehlibeyt'i sevmek aliyi sevmektir" diyen Erdem konuşmasına şöyle devam etti:

"Hz. Peygamberimiz üç sevgiyi hep öne çıkarmıştır! Allah sevgisi, Allah'ın sevgisi yanında Peygamber sevgisi ve Ehlibeyt sevgisi. Bugün bu programa gelen dostlar, canlar aynı toplum içinde farklı ırklarımız olduğu gibi bu farklılıklarımızın birçok gıdanın katkısıyla yapılan aşure gibi aslında bir tatlı yemek olduğunu bilmektedir."

Eskişehir Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Onursal Başkanı İrfan Çetinkaya da, günün anlamını belirten yaptığı konuşmasında, "Milli birlik ve beraberlik duyguları ile Ehl-i Beyt sevgisinde birleşeceğimiz programımıza hepiniz hoş geldiniz" dedi.

Daha sonra, Onursal Başkan Çetinkaya, programa vermiş olduğu katkılardan dolayı Vali Tuna'ya teşekkür plaketi verdi. Vali Tuna ise, Bakan Yardımcısı Erdem'e, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı adına programa katılımlarından dolayı plaket verdi.

Konuşmaların ve plaket takdiminin ardından, Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Üzüm ve Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Eğri, düzenledikleri panelle Peygamber Efendimizin Ehl-i Beyt sevgisini anlattı.

Panelden sonra program, "Sevgi Seli" adı altında düzenlenen aşure ve yemek ikramının ardından son buldu. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Eskişehir'de 'Ehl-İ Beyt Sevgisi' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement