Fethiye'de Geri Dönüşüm Projesi Büyüyor - Son Dakika
Yerel

Fethiye'de Geri Dönüşüm Projesi Büyüyor

Fethiye\'de Geri Dönüşüm Projesi Büyüyor

Yıllardan bu yana gerçekleştirdikleri çevresel faaliyetlerle adından sıkça bahsettiren, geçtiğimiz yıllarda ‘En Çevreci Belediye’ ödülüne layık görülen Fethiye Belediyesi, geri dönüşüm toplama çalışmalarına elektronik atıkları da dahil etti.

17.03.2015 09:08

Yıllardan bu yana gerçekleştirdikleri çevresel faaliyetlerle adından sıkça bahsettiren, geçtiğimiz yıllarda 'En Çevreci Belediye' ödülüne layık görülen Fethiye Belediyesi, geri dönüşüm toplama çalışmalarına elektronik atıkları da dahil etti.

Vatandaş ve belediye işbirliğinde yürütülen çalışmayla elektronik atıkların doğaya bırakılması veya çöp kutularına bırakılması engellenerek, atıkların geri dönüştürülmesi sağlanacak. Fethiye'de bir ilki daha gerçekleştirmek için çalışmalarını başlatan Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri her Cuma günü saat 10.00 ile 17.00 arasında elektrikle çalışan ancak işlevini kaybetmiş, atık halini almış eşyaları adres bildirimi yapan vatandaşlardan toplamaya başladı.

Exitcom elektronik atık toplama ve işleme firması ile Fethiye Belediye arasında yapılan protokol kapsamında Fethiye'de toplanan atıklar Kocaeli'ndeki tesise gönderilecek. Böylece içerisinde ağır metal barındıran birçok buzdolabı, televizyon tüpü, bilgisayar monitörü vb atık, doğru metotlarla işlenecek. Hiç bir şekilde gelişigüzel sökülmeyecek, yakılmayacak, kimyasal madde kullanılmayacak. Elektronik atıkların içerisindeki ağır metaller ve gazların havayla buluşması engellenecek.

Atıkların doğaya karışması halinde kirlenen toprak ve su miktarının altını çizerek gazetecilere değerlendirmede bulunan Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Selver Hatice Kabak; "Her bir atık türü kendi için belirlenmiş toplama, taşıma ve bertaraf yöntemine tabi tutulmalı, nasıl ki tıbbi atık tehlikeli bir atık türü ve bu yüzden ya çok yüksek sıcaklıkta sterilize ediliyor ya da yakılıyor, her bir atık türünün özel bertaraf yöntemleri var. Elektronik atıkların da uygun metotlarla geri dönüştürülmesi gerekiyor. Böylece hiç bir şekilde zehirli bir gaz salınımı veya çevreye insan sağlığına bir zararı olmuyor. Belediye olarak geçen 2 hafta boyunca yazar kasa, buzdolabı, bilgisayar ekipmanları, televizyon monitörleri, telefon ve elektrik süpürgesi gibi atıkları topladık. Belli bir orana hacimsel olarak geldiğinde Kocaeli'ne işlenmek üzere gönderilecek. Buradaki tesisi de bizzat teknik olarak incelediğim için gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki doğru tekniklerle ve dikkatle çalışılıyor, gerek iş sağlığına gerekse çevre sağlığına önem veriliyor. Modern teknolojiye uygun şekilde ekonomiye geri kazandırılıyor. Fethiye halkından ricamız elektrikle çalışan tüm malzemeler atık haline geldiğinde, bize haber verilsin, biz gelip makbuz karşılığı kapınızdan alıyor, doğru şekilde işlemlerin gerçekleşmesi için koordinasyonu sağlıyoruz. Vereceğim örnek işin ciddiyetini açıklayacaktır. Bir tek atık monitörde bulunana kurşunun 10 gr ile 25 bin ton toprağımız ve 200 bin litre suyumuz kullanılamaz hale gelmektedir" dedi. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Fethiye'de Geri Dönüşüm Projesi Büyüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement