Genel Sekreter, BDP'lileri İkna Edemedi! - Son Dakika
Yerel

Genel Sekreter, BDP'lileri İkna Edemedi!

Genel Sekreter, BDP\'lileri İkna Edemedi!

İl Genel Meçlisi toplantısına katılan İdare Genel Sekreteri Uğur Büyükhatipoğlu, AK Parti Grubunun teşekkürünü alırken, BDP Grubunu ikna edemedi.

20.11.2013 12:03  Güncelleme: 16:01

Günlerdir İl Genel Meclisine gelip yapılan yatırımlar konusunda bilgi vermesi beklenen İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Uğur Büyükhatipoğlu, meclisin dünkü toplantısına katıldı. İl Özel İdaresinin yaptıkları çalışmaları bir sunumla anlatan Büyükhatipoğlu, meclis üyelerinden gelen soruları da yanıtladı. Bilgilendirmede Büyükhatipoğlu AK Parti Grubundan teşekkür ve övgü alırken anlatılanlar BDP Grubunu ikna etmedi.

'20 MİLYON TL KREDİ KULLANDIK'

Konuşmasına, "Bana göre 2012-2014 yılı ilimiz açısından çok verimli oldu. Öz eleştiri yaparsak hizmetin etkin bir şekilde yapıldığını gördük. Ana işlerimizden olan yol ve su ile ilgili bilgiler vermek istiyorum. Bütçemizle ilgili bilgiler vermek istiyorum. Yine kamuoyunda yer alan Özel İdarenin borçları hakkında bilgi vermek istiyorum. 18 bin 584 kilometrekarelik bir alan ile hizmet alanımız o kadar geniş. 2 bin 695 üniteye hizmet vermeye çalışıyoruz. Bazen çok zorlandığımız zamanlar oluyor" diyerek başlayan Büyükhatioğlu, şöyle devam etti: "Bütçemiz 127 milyon TL ile meclisimizin yılbaşında öngördüğü bütçeydi. Daha sonra 37 milyon TL eklenerek 164 milyon TL'ye çıkarıldı. Kaba bir hesap yaparsak biz bin 200 kilometre yol yaptık. 70 milyon TL bizim sadece yollara ayırdığımız paraydı. Bunun yanında yol yama çalışmalarımız var, personel giderlerimiz var. Hepsini hesapladığımızda bu 100 milyon TL'nin üzerine çıkar. Biz çok az bir bütçeyle o bin 200 kilometrelik yolu yapmaya gayret ediyoruz. Tabi sene başında planlama da yapıldı. Sayın bakanımızın talimatıyla ilimizde bulunan, hizmete dönüşmesi gereken atıl olan gayrimenkuller vardı. Bunların hizmet dönüşmesi açısından daha sonra yapılan hizmet ortaya çıkacak; ancak biz bu gayrimenkulleri satamadık. Bildiğiniz üzere dört büyük ihaleyi gerçekleştiremedik. 11 Nisan, ŞANMED bunun içerisinde, Vali Ziyaettin Akbulut İş Hanı bunun içerisinde, Halk Eğitim Merkezi bunun içerisinde ve bir takım arsalar bunun içerisinde. Satamamamızın nedeni de devlet zarar görmesin diye rakamı çok yüksek tutmaya çalışıyoruz. Tabi rakamı yüksek tutunca alıcı da az çıkıyor. İhale edilen işlere ait reel borç ortaya çıkınca kredi almamız gerektiği ortaya çıktı. Sayın bakanımız da bu konuda önümüzü açtı. Biz şu anda 20 milyon TL kredi aldık. İcap ederse yine kullanacağız. Şu anda kullandığımız kredi 20 milyon TL. İleriki günlerde bu bahsettiğimiz gayrimenkulleri sattık mı, bu borcun ve diğer borçların ödenmesine çok büyük katkı sağlayacaktır."

YILDIZTEKİN: DAHA DETAYLI BİR SUNUM BEKLİYORDUK

Aylardan beri bekledikleri, genel sekreterin meclise gelmesini olumlu bulduklarını belirten BDP Şanlıurfa İl Eşbaşkanı ve meclis üyesi Halit Yıldıztekin, genel olarak hem merkez hem de Urfa'nın ilçeleriyle birlikte tam anlamıyla bir sunum beklediklerini söyledi. Yıldıztekin, "Bugün yine kurum amirlerine devrini yaptı buna üzüldüm. Hangi ilçede ne kadar çalışma yapılmış. Yol olsun, su olsun, kanalizasyon olsun, okul olsun, sağlık ocağı olsun. Aslında bunları detaylarıyla sunumunu yapmasını bekliyorduk. Şu anda İl Özel İdaresinin 79 milyon borcu vardır. Buna ilaveten 20 milyon daha borçlandırıldı. Bu da 99 milyon TL ediyor. Eğer böyle bir paranın altına girmişse İl Özel İdaresi ya İl Genel Meclisi bugün sayın sekreterimizin burada güzel bir sunumla bizi ikna etmeleri lazımdı. Ancak bunu görmedik. Meclis bunu kabul etmiyor. Daha anlamlı bir açıklama yapmasını bekliyordum" dedi.

Büyükhatipolu, "Ben Halit Bey'e istediği zaman bilgi vermeye hazırım. Şu anda başlarsak ancak sabaha kadar devam eder. Samimi olmamız lazım. Ben size rakamları açıkladım" diye karşılık verdi.

DEMİR: 40 MİLYON TL BORCUMUZ VAR

BDP Şanlıurfa İl Genel Meclisi Üyesi Abdurrahim Demir'in, Özel İdarenin hiç borcu yok mu sorusuna, Büyükhatipoğlu, "Zaten borcu olduğu için kredi aldık. Size anlattım. Biz bir planlama yaptık. Gayrimenkullerimizi satıyoruz. Gayrimenkullerimiz satıldığı zaman o borçlarımız da kapanacak. Dört tane gayrimenkulü satamadık. O yüzden kredi kullandık. Yaklaşık 40 milyon TL borcumuz var. Bu borcumuz da yılsonuna kadar kapanacak bir borç gibi gözüküyor. Kapanmazsa biz yine meclisten alacağımız yetkiyle kullanacağımız kredi miktarı belli, bununla kapatırız. Ve bu kurum kapandığı gün muhtemelen bu kurumun borcu olmayacak. Bin 425 kilometre yol yapılmış. Bu yolun bir bedeli var. Kabaca anlatınca 80-90 milyon TL sadece bir yolun bütçesi. Biz su da yapıyoruz, kanalizasyon da yapıyoruz. Kültür alanlarına yatırım yapıyoruz" diye ifade etti.

'200 BİN TL'NİN HESABINI KİM VERECEK'

BDP'li Demir'in, örneğin Ceylanpınar'da kaç kilometre yol yaptınız? Ben söyleyeyim sıfır kilometre şeklindeki beyanına, Büyükhatipoğlu, "Önemli olan şu: İhtiyaç duyulan yolların yapılması. Bu Ceylanpınar'da da olabilir. Merkezde de olabilir. Reel olan insanların sıkça kullandığı grup yolları. Ben size bir örnek vereyim. Kısas- Karaali yolunu kaçımız kullanmıyoruz" dedi.

Demir, "Uğur Bey haklı olarak kendini anlatıyor. Meramını anlatıyor. Derdini anlatıyor. İlçemizin sorunlarını en iyi biz biliriz. Odalara kapanarak sorunlar analiz edilemez. Biz burada bütçeleri tahsis ediyoruz. Biz Ceylanpınar'da 200 bin TL'lik mucur alarak asfalta hazır hale getirdik ve projeyi hazırladık. Ancak bu projelerin hiçbir tanesi gerçekleşmedi. Bizim aldığımız mucurun hepsi heba oldu. Şimdi o 200 bin TL'nin hesabını kim verecek? 2013 yılı spor yılı olmuş. Gap Vadisi arkadaşlar artık esprisini yapıyor Kurtlar Vadisi oldu. Gap Vadisine bir yer bin 200, amatör sporlara 30 bin, 40 bin, 60 bin TL'lik bir ödenek var ve nakdi olarak var. Hangi yasaya dayanarak nakdi ödenek yapılıyor? Bunlar nakdi olanlar ve spor malzemeleriyle birlikte 4 milyon 600 bin TL yedek ödenekten para ayrılıyor. Yedek ödenek böyle mi kullanılır? Hizmetlerde öncelikli ve tali halinin iyi yapılması gerekiyor. Burada mutlaka spor geliştirilecek, gençlerimiz sporla ilgilenecek. Ama bizim önceliklerimiz var, bu halkın bizden beklentisi var. Bütçesi olmayan iş için niye ihaleye çıkıyorsunuz?" diye sordu.

YAVUZ: BU İLİN SPORA İHTİYACI VAR

İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Yavuz araya girerek, "Buradaki amatör sporcuları görmemiz lazım. Engellileri görmemiz lazım. Amatör kulüplerine yapılanları çok görmeyelim. Yapılanlar doğru şeylerdir" dedi. AK Parti grubunun yaptığı hizmetlerden dolayı övdüğü Genel Sekreter Büyükhatipoğlu, amatör spor kulüplerine aktarılan paralarla ilgili net bir cevap vermezken, "Sayıştay ve Kamu İhale Kanuna göre bir işin yüzde 10 bütçesi varsa o iş ihaleye çıkabilir. İki buçuk yıldır buradayım. Hakikaten nereden nereye gelmişiz. Bazen şunu sormak lazım. Niye bu ilde 200 tane okul yapılıyor. Çünkü bu ilin okula ihtiyacı var. Bu ilin spora da ihtiyacı var. Amatör sporcuların yetişmesine ihtiyacı var. Sizin beni zorlamanız lazım. Bunlara yardım edin diye. Ceylanpınar'da sentetik bir çim saha olmuş çocuklar oynuyorlar kötü mü olmuş" dedi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Genel Sekreter, BDP'lileri İkna Edemedi! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement