Gıda Alerjisi Astım Nedeni - Son Dakika
Yerel

Gıda Alerjisi Astım Nedeni

Gıda Alerjisi Astım Nedeni

Çocuklarda sık rastlanan gıda alerjisine bağlı kusmalar zamanla astıma yol açabildiği belirtildi.

04.12.2013 10:22

Çocuklarda sık rastlanan gıda alerjisine bağlı kusmalar zamanla astıma yol açabildiği belirtildi. Çocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, gıda alerjilerinin sıklıkla alerjik egzama ile kendini gösterdiğini belirterek, çocukta egzama geçse bile astım açısından uzman takibi konusunda aileleri uyardı.

Çocuklarda son yıllarda adeta bir salgın gibi görülen gıda alerjilerinin yüzde 90'ı, inek sütü, yumurta, buğday unu, fındık-fıstık ve deniz ürünlerinden kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Tabak, gıda alerjisinin bazı besin maddelerine karşı vücudun aşırı tepki göstermesi olduğunu ifade etti. Gıda alerjisinin genellikle ilk üç yaşta ortaya çıktığını ve gıda alerjisi olan çocuklarda çoğunlukla ilk aylarda yanaklarda döküntü, cilt kuruluğu gibi şikayetler gözlemlediklerini kaydeden Tabak, "Çoğu zaman ilk bir yaş grubunda fışkırır tarzda kusmalar ve ishal de görülür. Gıda alerjisinde kusmaya bağlı olarak zamanla sessiz reflü ortaya çıkıyor. Ses kısıklığı, diş gıcırdatma, ağız kokusu, iştahsızlık belirtileri ile seyreden reflü zamanla geçmeyen balgamlı öksürüklere ve astıma yol açıyor" diye konuştu.

"YERİNİ EV TOZU ALERJİSİNE BIRAKIYOR"

Gıda alerjilerinin aşı tedavisi ile kalıcı çözümü olmadığını belirten Prof. Dr. Yonca Tabak, inek sütü, yumurta, fındık, fıstık, deniz ürünleri ve tahıllara karşı olan alerjilerin tamamen olmasa da üç yaşına doğru geçmeye eğilimli olduğunu dile getirdi. Ancak gıda alerjilerinin geçerken yerini ev tozu akarı ya da polen gibi solunum yoluna etki eden alerjilere bıraktığına dikkat çeken Yonca Tabak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"3 yaşına kadar geçmeyen gıda alerjilerine ek olarak, eğer ev tozu veya polene alerji ve astım gelişirse bu durumun dilaltı damla alerji aşısı ile kalıcı tedavisi yapılabilir. Dilaltı aşı tedavisi özgül olarak ev tozuna veya polene verilse bile bağışıklık sisteminin alerjik yapısını kökten düzeltme yolunda yarar sağlayacağı için gıda alerjilerine de kısmen fayda sağlayacaktır." - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gıda Alerjisi Astım Nedeni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement