Gümüşhane'de Trafik Haftası Etkinlikleri - Son Dakika
Yerel

Gümüşhane'de Trafik Haftası Etkinlikleri

Gümüşhane\'de Trafik Haftası Etkinlikleri

Gümüşhane'de Karayolu Trafik Haftası nedeniyle tören düzenlendi.

06.05.2013 16:56

Gümüşhane'de Karayolu Trafik Haftası nedeniyle tören düzenlendi.

İl Emniyet Müdürlüğü tarafından Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen programa Vali Dr. Yusuf Mayda, Garnizon Komutanı Albay Serhat Önder, Belediye Başkan Yardımcısı Şevki Aşkın, İl Genel Meclisi Başkanı Sebahattin Çobanoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, kamu kurum müdürleri, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, AK Parti İl Başkanı Ercan Çimen, CHP İl Başkanı Atilla Sait Özdamar, sivil toplum örgütü temsilcileri, emniyet ve jandarma görevlileri ile öğrenciler katıldı.

Törende konuşan Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, trafik kurallarının büyük tecrübeler sonucu getirilen evrensel kurallar olduğunu belirterek, büyükten küçüğe herkesin bu kurallara uyması gerektiğin söyledi.

Kuralların yalnızca sürücüler için değil yaylar için de olduğunu kaydeden Vali Mayda, Türk insanının centilmen olduğunu, kadınlara ve yaşlılara yer verdiğini fakat trafikte değişik bir kimliğe büründüğünü söyledi. Vali Mayda, trafikte yaşanan değişikliği şöyle anlattı: "İnsanlarımız aslında centilmendir. Yaşlılara ve kadınlara yol veririz. Ancak trafiğe çıktığımızda bir değişik insan oluyoruz zaman zaman. Bu bizi nasıl geçer, bu bizden nasıl hızlı gider? gibi değişik duygular içerisine giriliyor. Özellikle araç kullanırken sabırlı olmak, strese girmemek ve alkollü araç kullanmamak önem arz ediyor."

Eğitim alanında aileler ve eğiticilere büyük rol düştüğünü, trafik kurallarının toplumda yer etmesi için kendisinde sorumluluk bilinci hisseden herkesin üzerine düşen görevi ifa etmesi gerektiğini dile getiren Vali Mayda, herkesin dikkat etmesi halinde ölüm ve yaralanmalara sebep olan trafik terörünün ortadan kalkacağını sözlerine ekledi.

"SÜRÜCÜ DE YAYA DA KAZA RİSKİNİN FARKINDA DEĞİL"

İl Emniyet Müdürü Hüseyin Ümit Yüksel ise yapılan kaza analizlerinde, meydana gelen kazaların birçoğunun sürücü ve yayaların karşı karşıya oldukları riskin farkında olmayışından kaynaklandığının görüldüğünü söyledi.

Herkesi yakından etkileyen ve derin izler bırakan trafik terörüne dur demek için, vatandaşların ve küçük yaştan itibaren çocukların mutlaka bu konuda eğitilmesi gerektiğinin altını çizen Yüksel, "Trafik şüphesiz üzerinde sürekli çalışılması gereken ciddi bir alan olup, trafik sorunu sadece ülkemizin değil tüm dünyanın en önemli sorunlarından biridir. Huzurlu ve güvenli bir trafik ortamı için, trafik kurallarına uyan bir toplum olmamız gerekir. Trafiğin temel unsurlarının başında insan gelmektedir. Trafik kazalarına, yoğun olarak sürücülerin yaptığı kural ihlalleri sebep olmaktadır." dedi.

"GÜMÜŞHANE'DE 17 BİN 754 KAYITLI ARAÇ, 26 BİN 315 SÜRÜCÜ BELGESİ SAHİBİ VAR"

Gümüşhane'de son üç yılda trafiğe katılan araç sayılarını paylaşan Yüksel, 2011 yılında bin 71, 2012 yılında bin 133 ve 2013 yılının ilk dört ayında bin 272 yeni araç trafiğe katıldığını belirterek, 2013 yılının ilk dört ayında ki araç sayısının 2011 yılındaki toplam araç sayısından fazla olduğunu söyledi. Yüksel, Gümüşhane'de bugün itibarı ile 17 bin 754 kayıtlı araç bulunduğunu belirterek, trafikte bulunan araç sayısının her geçen gün artış gösterdiği Gümüşhane'de bulunan iki sürücü kursunda 2012 yılında 501 erkek, 326 kadın olmak üzere toplam 827 sürücüye belge verildiğini ve halen Gümüşhane'de 24 bin 268 erkek, 2 bin 47 kadın olmak üzere toplam 26 bin 315 sürücü belgesi sahibi bulunduğunu ifade etti.

"HIZ KONTROLÜ VE EMNİYET KEMERİ YILI"

Konuşmasının son bölümünde Gümüşhane'de meydana gelen trafik kazaları verilerini paylaşan Yüksel, 2011 yılında 8 ölümlü, 224 yaralamalı, 2012 yılında 7 ölümlü, 209 yaralamalı trafik kazası meydana geldiğini belirterek 2013 yılının ilk dört ayında 1 ölümlü, 56 yaralamalı kaza meydana geldiğini söyledi. Trafik ekiplerinin denetimlerinde özellikle radarla hız denetimlerinin yüzde 485 oranında arttırıldığını ve bunun karşılığında trafik kazalarında da büyük düşüş yaşandığını ifade eden Yüksel, Emniyet Kemeri ve Hız Kontrolü yılı ilan edilen 2013 ve 2014 yıllarında bu çalışmalara ağırlık vereceklerini sözlerine ekledi.

Törende daha sonra İlköğretim okulları arasında düzenlenen trafik konulu kompozisyon, resim ve şiir dallarında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Şiir ve kompozisyon dalında birinci olan eserlerin seslendirildiği yarışmada, kompozisyon dalında Gazipaşa Ortaokulu öğrencisi Esmanur Aşkın birinci, Gazipaşa Ortaokulu öğrencisi Semanur Karaçengel ve Atatürk Ortaokulu öğrencisi Hilal Şeker ikinci ve Mehmet Akif Ersoy İlkokulu öğrencisi Gülsüm Ceylan üçüncü olurken, resim dalında Dumlupınar İlkokulu öğrencisi Abdulkadir Topuz birinci, Gazipaşa Ortaokulu öğrencisi Cemal Mayda ikinci, Dilara Gündüz üçüncü ve şiir dalında da Gazipaşa Ortaokulu öğrencisi Ömer Gürbüz birinci, Atatürk Ortaokulu öğrencisi Nazlıcan Şeker ikinci ve Gazipaşa Ortaokulu öğrencisi Görkem Özgenç üçüncü oldu.

Yine etkinlik kapsamında yılın trafik görevlisi seçilen Jandarma Kıdemli Başçavuş Mehmet Güneş, Trafik Başpolis Memuru Cemal Gemicioğlu, Trafik Polis Memuru Fatih Karacan ile yılın örnek sürücü Suphi Karacan'a da belge ve plaket takdimi gerçekleştirildi.

Tören okul geçit görevlilerine belgelerinin verilmesiyle son buldu. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gümüşhane'de Trafik Haftası Etkinlikleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement