Haşere Mücadelesinde İzin Alma Zorunluluğu Getirildi - Son Dakika
Yerel

Haşere Mücadelesinde İzin Alma Zorunluluğu Getirildi

Haşere Mücadelesinde İzin Alma Zorunluluğu Getirildi

Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü Şube Müdürü Dr. Ebru Kurt, biyosidal ürün kullanarak, zararlılar ile mücadele etmek isteyen gerçek ve tüzel kişilerin izin alma zorunluluğu bulunduğunu belirtti.

26.03.2014 09:44

Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü Şube Müdürü Dr. Ebru Kurt, biyosidal ürün kullanarak, zararlılar ile mücadele etmek isteyen gerçek ve tüzel kişilerin izin alma zorunluluğu bulunduğunu belirtti.

Konu ile ilgili yönetmelik 27 Ocak 2005 tarih ve 25709 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaçlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" iken; "Biyosidal Ürünlerin Kullanım Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" olarak değiştirildiği ve 21 Mayıs 2011 tarih ve 27940 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Kurt, Halk sağlığını ve huzurunu bozan zararlılara karşı biyosidal ürün kullanarak, mücadele etmek isteyen gerçek ve tüzel kişilere ait işyerlerinin, çalışma usul ve esasları ile Resmi kurum ve kuruluşların uygulama usul ve esaslarını belirlemek suretiyle, halk sağlığının korunması amacıyla hazırlandığını belirtti.

Kurt, "Biyosidal ürün kullanarak, zararlılar ile mücadele etmek isteyen gerçek ve tüzel kişilerin, izin alma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu kapsamda belediyeler ve diğer resmi kurumların da izin alması gerekmektedir. Hazırlama ve uygulama işlerinde fiilen çalışacak olanlar işe başlamadan önce sağlık raporu alırlar. Sağlık kontrolleri yapılarak bu işi yapmaya uygun oldukları raporlanmalıdır. Astım gibi kronik solunum yolu rahatsızlıkları, Alerjik rahatsızlıkları, Cilt hastalıkları, Nörolojik rahtsızlıkların bulunup bulunmadığının belirtilmesi ile Kanda cholinesteras enzim seviyesinin ölçülmesi zorunludur. Uygulayıcıların bu işte çalışmaları süresince 12 ayda bir genel sağlık kontrolünden geçirilerek nörolojik muayenelerinin yapılması ve kanlarında cholinesteras enzim seviyelerinin ölçülmesi gerekir. Yapılan muayene ve ölçümler sonucunda sağlığının bozuk olduğu tespit edilenler ile bozulma eğilimi gösterenler, gerekli tedavileri yapılıp, sağlıklarına kavuşuncaya kadar ürün hazırlama ve uygulama işlerinde çalıştırılamazlar" dedi

Kurt, Halk sağlığını ve huzurunu bozan zararlılara karşı kullanılacak ürünlerin Bakanlıktan imal ve ithal izninin alınmış olması zorunlu olduğunu belirtti. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Haşere Mücadelesinde İzin Alma Zorunluluğu Getirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement