Huzurevi Köyleri ve Kırsal Alanda Yaşlılık Projesi" - Son Dakika
Yerel

Huzurevi Köyleri ve Kırsal Alanda Yaşlılık Projesi"

Huzurevi Köyleri ve Kırsal Alanda Yaşlılık Projesi"

Sivas’ın Zara ilçesine bağlı 20 köyde "Huzurevi Köyleri ve Kırsal Alanda Yaşlılık Projesi" kapsamında sağlık taraması yapıldı.

25.08.2014 10:18

Sivas'ın Zara ilçesine bağlı 20 köyde "Huzurevi Köyleri ve Kırsal Alanda Yaşlılık Projesi" kapsamında sağlık taraması yapıldı.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Zuhal Güler, Cumhuriyet Üniversitesi'nden Doç. Dr. Nuran Güler ve Hacettepe Üniversitesi'nden Dr. Doğancan Özsel TÜBİTAK destekli proje ile Zara ilçesine bağlı 20 köyde yaşayan 65 yaş ve üzeri 600 kişi sağlık taraması yapılarak, sosyal hayatları incelendi.

Özsel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de giderek artan yaşlı nüfusu ile birlikte bu konudaki bilimsel araştırmalarında artığını söyledi.

Özellikle kent merkezlerindeki yaşlıların durumu ve onlara götürülen hizmetler konusunda pek çok araştırmanın yapıldığına dikkat çeken Özsel, "Ancak çoğu kez gözden kaçan bir unsur, kırsal kesimde de yaşlı nüfusun hızla artmaya başlaması. Çocukluğunu köylerde geçirdikten sonra çalışmak için kentlere gidenlerin emekliliklerini geçirmek üzere geri dönmesiyle birlikte özellikle yaz dönemlerinde kırsalda yaşayan 65 yaş ve üzeri bireylerin sayısı son dönemde ciddi şekilde arttığı gözlemlenmiştir. Bu olguyu farklı yönleriyle incelemek üzere, bu yıl TÜBİTAK desteği ile "Huzurevi Köyleri ve Kırsal Alanda Yaşlılık" başlıklı bir proje başlattık. Abant İzzet Baysal, Cumhuriyet ve Hacettepe üniversitelerinden üç akademisyenin araştırmacı olarak başlattığımız bir proje" diye konuştu.

Zara ilçesi örneğinde hem kırsaldaki yaşlıların detaylı bir sağlık taramasını yapmak, hem sosyal profillerini çıkarmak, hem de ihtiyaçlarını belirleyerek sosyal politika önerileri geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Özsel, şöyle konuştu:

"Alan çalışmasında toplanan verilerin analizi aşamasına geçilirken sonuç raporu Nisan 2015'te hem TÜBİTAK'a gönderilmesi hemde Sivas'taki paydaşlarla paylaşılması ve sonuç raporunun Zara'da düzenlenecek bir toplantıda açıklanması amaçlıyoruz. Zara örneği önemli oranda temsil edici bir nitelikte olduğundan, araştırmadan çıkacak sonuçlar doğrultusunda tüm Türkiye'de kırsal yaşlılığa ilişkin bir genel tablo belirlenebilecek ve bu tablodan hareketle de siyasal öneriler geliştirilecektir." - Sivas

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Huzurevi Köyleri ve Kırsal Alanda Yaşlılık Projesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement