İzmir Tarih" Projesi - Son Dakika
Yerel

İzmir Tarih" Projesi

İzmir Tarih" Projesi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kadifekale Agora Kemeraltı bölgesini 120 yıl önceki haline getirmek istediklerini belirterek, kent dönüşümü kapsamında bölge için 350 400 milyon lira harcadıklarını söyledi.

15.06.2014 10:35

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kadifekale-Agora- Kemeraltı bölgesini 120 yıl önceki haline getirmek istediklerini belirterek, kent dönüşümü kapsamında bölge için 350-400 milyon lira harcadıklarını söyledi.

Kocaoğlu, kentlilerin tarihle ilişkisini güçlendirmek amacıyla başlatılan 'İzmir Tarih' projesi kapsamında, Tarihi Asansör'de üniversite rektörleri ve temsilcileriyle bir araya geldi.

Projeye ilişkin yapılan sunumun ardından konuşan Kocaoğlu, Kadifekale-Agora-Kemeraltı bölgesine gençliği çekmek amacıyla üniversitelerle işbirliği yapmak istediklerini belirterek, projenin üniversiteler ve üniversite gençliğinin katkılarıyla güçleneceğini kaydetti.

Kadifekale-Agora-Kemeraltı bölgesinin yaklaşık 3 bin yıllık insanlık tarihinin üzerine inşa edilen bir alan olduğunu hatırlatan Kocaoğlu, "Kazdıkça, buradaki yaşamın çeşitli katmanlarına ulaşıyorsunuz. Dolayısıyla bu bölgenin turistler, seyyahlar ve bilim adamlarını kente çekecek ve yaşanmış bir tarihin içinde onu soluyarak yaşatacak bir alan olduğunu düşünüyoruz. Kentte diğer ihtiyaçları karşılarken, bu tarihi mekanı da bir çöküntü bölgesi olmaktan kurtararak kente kazandırmayı hedefliyoruz. Binaları paranız varsa restore edebilirsiniz ama önemli olan burayı işletmek, fonksiyon yüklemek, insanlara sunmak ve bir yaşam merkezi haline getirmektir" dedi.

Kadifekale-Agora- Kemeraltı bölgesi, 120 yıl önceki haline getirmek istediklerini belirten Kocaoğlu, projenin belli bir kısmını tamamladıklarını, kent dönüşümü kapsamında bölge için 350-400 milyon lira harcadıklarını söyledi.

Projenin tasarım stratejisi raporuna gençliğin alana çekilmesi hedefini koyduklarını bildiren Aziz Kocaoğlu, şunları kaydetti:

"Amacımız, buraya gençliğin gelmesi, üniversitelerin ilgili bölümlerinin burada yerleşmesi ve uygulama çalışmaları yapması. Burada zaten hiçbir alışveriş merkezinde bulamayacağınız toplam 16 bin işyeri var. İnsanlar bölgede 24 saat yaşamaya başlayınca, üniversite öğrencilerine de ek gelir sağlayacak bir potansiyel de yaratılabilir. Üniversitelerimiz ve kentlimizle birlikte bunu yapmak ve sürdürülebilir hale getirme gayretindeyiz. Bizim belirlediğimiz yol haritasına üniversite cephesinden gelecek katkıları da değerlendirerek Eylül ayından itibaren çalışmalarımıza hız vereceğiz."

Üniversite temsilcilerinin görüşleri

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, söz konusu tarihi bölgenin, üniversitelere yabancı ülkelerden yüksek lisans ve doktora yapmak ya da uzun süreli akademik konaklamalar için gelen misafirler için çok cazip olduğunu belirtti.

Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik de İzmirTarih adlı projenin geniş çevrelere bilinmesi, gençlerin bölgeye sahip çıkmasının sağlanması ile hayata geçebileceğini belirtti.

Projenin kapsamı

İzmirTarih Projesi, 270 hektarlık Kadifekale-Agora-Kemeraltı tarihi aksının yeniden ayağa kaldırılması ve tarihi dokuyu bozmadan rehabilite ederek çekim merkezi haline getirmeyi amaçlıyor. Söz konusu bölgeyle ilgili farkındalık yaratılarak, sivil mimari örnekleri ve çevrelerinin iyileştirilmesi, yaklaşık 16 bin yapının bulunduğu alanda restorasyon yapılması, ulaşım bağlantılarının güçlendirilmesi hedefleniyor. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İzmir Tarih' Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement