Kırkpınar Başpehlivanı Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan Mezarı Başında Anıldı - Son Dakika
Yerel

Kırkpınar Başpehlivanı Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan Mezarı Başında Anıldı

Kırkpınar Başpehlivanı Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan Mezarı Başında Anıldı

Fransa’da, Fransızların rakip tanımadıkları 4 güreşçilerini 30 bin Fransız karşısında 15’er dakikada yenerek ününü dünyaya duyuran ve 8 yıl Kırkpınar Başpehlivanlığı yapan Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan, ölümünün 34. yılında mezarı başında anıldı.

11.02.2015 10:20

Fransa'da, Fransızların rakip tanımadıkları 4 güreşçilerini 30 bin Fransız karşısında 15'er dakikada yenerek ününü dünyaya duyuran ve 8 yıl Kırkpınar Başpehlivanlığı yapan Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan, ölümünün 34. yılında mezarı başında anıldı.

Anma programı Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Spor Şube Müdürü Abdülkerim Kasap, Tesisler Şube Müdürü Yaşar Bilgin, Süleymanpaşa Kültür İşler Müdürü Suat Durmaz, Hüseyin Pehlivan'ın torunu Sinan Alkaya, Güreş İl temsilcisi Fatih Kobal, antrenörler ve sporcuların katılımıyla Hüseyin Pehlivan'ın mezarı başında yapıldı. Anma töreninde Hüseyin Pehlivan için Kuran-ı Kerim okunarak ve dua edildi.

HÜSEYİN PEHLİVAN KİMDİR?

Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan olarak tanınan Hüseyin Alkaya, 1908 yılında Kırcaali'nin Alkaya köyünde doğdu. 14 yaşında güreşe başlayan Hüseyin Pehlivan, ailesi ile birlikte 1927'de Türkiye'ye göç ederek Tekirdağ'a yerleşti. Doğduğu köyün adını soyadı olarak kullandı. 1935 yılında İstanbul Halkevi'nin düzenlediği güreşlerde tüm rakiplerini yenen Hüseyin Pehlivan, aynı yıllarda Fransa'da Fransızların rakip tanımadıkları 4 güreşçilerini 30 bin Fransız karşısında 15'er dakikada yenerek ününü dünyaya duyurdu. 1935 ile 1942 yılları arasında 8 yıl Kırkpınar başpehlivanı oldu. 10 Şubat 1982 yılında vefat eden Hüseyin Pehlivan adına Tekirdağ merkezde heykel yaptırılmış, bir ilkokula da ismi verilmiştir. 2012 yılında yapımcılığını Mehmet Canbulat'ın üstlendiği Kaybeden Gazoz İçer adlı belgeselde hayatı anlatılmıştır. 2013 yılında doğduğu köyde kendisi için anıt yapılmıştır. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kırkpınar Başpehlivanı Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan Mezarı Başında Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement