Kuşadası'nda Yaz Kanunları - Son Dakika
Yerel

Kuşadası'nda Yaz Kanunları

Kuşadası\'nda Yaz Kanunları

Kuşadası Ticaret Odası'nın isteği doğrultusunda, Kuşadası Kaymakamı Mustafa Ayhan'ın çağrısıyla Ticaret Odası Meclis Salonunda ilçe turizmi ve sorunlarının tartışıldığı bir toplantı düzenlendi.

28.06.2013 16:10

Kuşadası Ticaret Odası'nın isteği doğrultusunda, Kuşadası Kaymakamı Mustafa Ayhan'ın çağrısıyla Ticaret Odası Meclis Salonunda ilçe turizmi ve sorunlarının tartışıldığı bir toplantı düzenlendi. Toplantıda turizmciler ile çarşı esnafının yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

Kuşadası Kaymakamı Mustafa Ayhan'ın başkanlık ettiği toplantıya; Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Kuşadası Ticaret Odası Meclis Başkanı Mahmut Öztaş, Kuşadası Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Halit Şakar, Kuşadası Şoförler Odası Başkanı Hüsnü Öten, TÜRSAB Kuşadası BYK Başkanı Fahrettin Çiçek, Kuşadası Otelciler Derneği temsilcisi Turhan Kesim, Aydın Rehberler Odası Başkanı Levent Gürçavdı, Kuşadası Kuyumcular Derneği Başkanı Özgür Evran, Ege Ports Genel Müdürü Aziz Güngör ile turizmciler katıldı.

Üç saat süren toplantıda, özellikle çarşılarda turistleri rahatsız eden hanutçu ve seyyar satıcılara karşı sert önlem alınması, çarşılarda yaşanan ekonomik krizi aşmak için yeni yöntemler geliştirilmesi, işgaliye adaletsizliğinin giderilmesi gibi konularda bir dizi karar alındı. Toplantıda geçmişte kurulan turizm koordinasyon kurulunun yeniden kurulması ve çarşılardaki denetimlerin sıkılaştırılması da görüş birliği ile kararlaştırıldı.

SOSYAL PATLAMA UYARISI

Toplantının açılışında konuşan Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, sonuç odaklı bir toplantı için bir araya geldiklerini belirterek, "Kuşadası çarşılarındaki kriz böyle devam ederse, sosyal patlama bile olabilir. Müşterilere asılma, seyyar satıcılar, işgaliye adaletsizliği gibi önemli konularda kararlar almalı ve derhal uygulamalıyız" dedi.

Ege Ports Genel Müdürü Aziz Güngör ise çarşılarda esnaf sayısının sürekli arttığını, ancak gelen turist kalitesinin geçen yıllara göre azaldığını belirterek, gemi yolcuları ile yaptıkları anketlerden derledikleri 'yabancı gözüyle Kuşadası' başlıklı bir bilgilendirme yaptı. Yabancıların hanutçu, stopman, yes please'ci denen kişiler tarafından çekiştirildiğini, Kuşadası çarşılarında huzurlu alışveriş imkanı kalmadığını belirten anketlerin çok önemli veriler olduğunu anlatan Aziz Güngör, bunun önlenmesi konusunda Ticaret Odası'na katıldıklarını ve Kuşadası polisi ile belediye zabıtasının bunu önlemesi gerektiğini söyledi.

Bunun üzerine konuşan Kuşadası Kaymakamı Mustafa Ayhan, merkezde 64 bin 500 nüfusu olan Kuşadası'nda 7 bin 500 işletme olduğunu vurgulayarak, "Pasta küçülmüş. Polisiye tedbirleri alırız, ancak önce işin ahlaki yönünü düzeltmemiz lazım. Esnaf müşterilerin kolundan bacağından çekiştirmeyi bırakmalıdır. Öncelikle esnafa bir uyarı mektubu göndereceğiz. Ardından hanutçulara gerekli müdahaleleri yapacağız" dedi.

Kuşadası'nda esnaf sayısının azalması gerektiğini vurgulayan Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, oda olarak hazırladıkları raporları toplantıya katılanlara dağıttı. Özellikle Kuşadası Ticari Envanteri'nin büyük önem taşıdığına ve uygulanması gerektiğine işaret eden Serdar Akdoğan, çarşılarda hanutçuluğa karşı mutlak surette önlem alınması gerektiğini söyledi.

Turizmde uygulanan komisyon oranlarının yıllar içerisinde çok arttığına dikkati çeken Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün ise, Kuşadası'nda ticaretin nitelik değiştirdiğini, ancak turisti rahatsız etme eylemlerinin değişmediğini söyledi. Yüzde 50 komisyon oranlarının Kuşadası'na hatta ülkeye verdiği zararın konuşulması gerektiğini anlatan Altungün, geçmişte kurulan ve başarılı çalışmalara imza atan turizm koordinasyon kurulunun yeniden kurulmasını önerdi. Ticari envanterin de hayata geçirilmesi ve taklit mallarla mücadele edilmesi gerektiğini kaydeden Altungün, bunun için gereken hukuki zeminin oluşturulması için çalışma başlatılması gerekliliğine vurgu yaptı.

Toplantı sonunda alınan kararlar sıralanarak, hanutçuluğun önlenmesi için esnafa yazı gönderilmesi, ayrıca turizm koordinasyon kurulu oluşturulması ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlardan görevlilerin bu ekipte yer alması, Kuşadası limanına turistler için bir şikayet ve öneri masası kurulması, seyyar satıcıların sınırlandırılması, ticari envanterin hayata geçirilerek esnaf sayısının sınırlandırılması için hukuksal çalışma yapılması, işgaliye adaletsizliğinin düzeltilmesi için çalışma başlatılması yönünde görüş birliğiyle karar alındı. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kuşadası'nda Yaz Kanunları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement