Lavanta ile Daha Az Su Tüketimi - Son Dakika
Yerel

Lavanta ile Daha Az Su Tüketimi

Lavanta ile Daha Az Su Tüketimi

Burdur Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından oluşturulan 'Yaşamak İçin Burdur Gölü'nü ve Toprağı Lavantayla Yaşat Projesi kapsamında Lisinia gönüllüleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü...

24.04.2013 16:46

Burdur Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından oluşturulan 'Yaşamak İçin Burdur Gölü'nü ve Toprağı Lavantayla Yaşat Projesi kapsamında Lisinia gönüllüleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen bir programla lavanta dikimi yapıldı.

Lavanta dikimine İl Sağlık Müdür Dr. Sırrı Şenbayram, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Sağdıç, Lisinia Kurucusu Veteriner Hekim Öztürk Sarıca ve Lisinia gönüllüleri katıldı.

Burdur Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından oluşturulan 'Yaşamak İçin Burdur Gölü'nü ve Toprağı Lavantayla Yaşat Projesi' hakkında bilgi veren Lisinia Kurucusu Veteriner Hekim Öztürk Sarıca, "Projenin amacı kısaca daha az su tüketerek gölün ömrünün uzatılmasına destek vermek, lavanta üretiminin alternatif ve daha kazançlı bir üretim modeli olabileceğini göstermektir.Burdur Gölü kapalı havzasında yer alan Isparta'nın Kuyucak,, Çukurören ve Saracık köylerinde lavanta yetiştiriciliği yapılmaktadır. Lavanta yetiştiriciliğinin havzanın başka alanlarında da (Lisinia Doğa Alanı) yapılabileceğini göstermektir. Lavantanın Burdur Gölü havzasında sadece yağmur sularıyla yetişen ve ekonomik katkı anlamında gülden sonra 2'nci sırada yer alan, diğer üretim modellerine alternatif üretim modeli olduğunu göstermektir. Ekolojik üretimlere katkı sağlamaktır. Lavanta kokusu özelliği itibariyle pek çok zararlıyı bitkisel üretim sahasından uzak tutar. Dolayısıyla bazı bitki zararlıları için üretim alanında ekolojik de olsa ilaç kullanmadan üretimi gerçekleşmektedir. Lavanta çok yıllık ve saçak kökleriyle yayılmacı bir bitkidir bu yüzden çevresindeki yağmur sularını iyi kullanır. Bu yönüyle lavantanın zararlı otlarla mücadelede bitkisel ve doğal bir yöntem olabileceğini göstermektir. Lavanta çiçekleri organik bal üretiminde çok değerlidir. Lavanta kimyasal içerikleri itibariyle şifalı bir bitkidir ve yağı değerlidir.Lavanda üretiminin büyük bir kısmı Avrupa'nın bazı ülkeleri tarafından yapılmaktadır ve yağ üretiminde tekelleşme söz konusudur.Yüksek miktarda ucuz ve kaliteli lavanta yağı üreterek

tekelleşmenin önüne geçmek ve aynı zamanda da milli gelire katkıda bulunmaktadır" diye konuştu.

Lavantanın faydalarını sıralayan Sarıca, "Yatıştırıcı ve uyarıcıdır. İdrar ve gaz söktürür. Karın şişliği ve migren ağrılarında faydalıdır. Romatizma şikayetlerini azaltır. Mikrop öldürücüdür. Kokusu vücuda kuvvet ve ferahlık verir. Ateşli hastalara iyi gelir. Özellikle Karaciğere çok faydalı olan Lavanta, karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bu özelliği ile karaciğer yetmezliği, hepatit B ve C, sarılık gibi hastalıklarda faydası görülür. Lavanta çiçeği yağı kapalı göze kompres yapılırsa gözleri kuvvetlendirir ve rahatlık verir" diye konuştu.

Yaşamak İçin Burdur Gölü'nü ve Toprağı Lavantayla Yaşat Projesi ile çok verimsiz topraklarda bile lavanta tarımının yapılabileceğini göstermek istediklerini dile getiren Sarıca, şunları söyledi:

"Lisinia Doğa olarak, halen sürmekte olan dokuz alt projeden biri olan büyük baş hayvancılık (500 baş) projesinin düşünce aşamasında, farklı üretim biçimlerinin bölgede olası etkilerini yeniden ele aldık. Hayvancılık yerine yapılacak başka bir üretim biçimi; hem ekonomik anlamda kazanç sağlamalı hem göller bölgesindeki su tüketimini azaltmalı hem de gül üretiminden sonra alternatif bir üretim modeli daha olmalıydı. Yapılan üretimlerin bölgeye ve göllere olan muhtemel etkilerini düşünerek ve daha önce gerçekleştirdiğimiz gül projesinden esinlenerek, hem az su tüketmesi hem de işlevli bir bitki olması nedeniyle Lavanta üretimi yapmaya karar verdik.

Daha önce tarım ürünlerinde farklı çeşitlerin olduğu bölgede zaman içinde, düşük krediler nedeniyle geçim kaynağı olarak etkin bir biçimde hayvancılık yaygınlaştı. Bunun sonucunda, tarımsal alanlardaki ürünlerin çeşitliliği azaldı. Hayvancılığın yaygınlaşmasıyla birlikte mısır, yonca, arpa, yulaf üretimi arttı. Genel olarak göller yöresinde, özel olarak Burdur Gölü'nde küresel ısınmaya bağlı buharlaşma artmıştır. Ayrıca, hayvan yemi olarak kullanılan bitkiler (yonca-mısır) çok fazla su tüketmektedir. Bölgede var olan buharlaşmanın yanı sıra, su kaynaklarının fazlaca kullanılması da göz önüne alındığında, halihazırda bozulmuş olan doğal dengenin geri dönüşsüz bir biçimde bozularak devam etmesi kaçınılmazdır. Yaşamak İçin Burdur Gölünü ve Toprağı Lavantayla Yaşat Projesi'nin amacı sözü edilen doğal yıkımın durdurulmasına katkıda bulunmaktır."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Sağdıç ise 'Yaşamak İçin Burdur Gölü'nü ve Toprağı Lavantayla Yaşat Projesi'ne destek verdiklerini ve üreticilere tavsiye edeceklerini dile getirdi.

Lavantanın faydalarından bahseden İl Sağlık Müdürü Dr. Sırrı Şenbayram, anti kanser bir proje olan Lisinia'ya her zaman destek vereceklerini vurguladı. Program, gönüllülerin lavanta fidanı dikimi ile sona erdi. - BURDUR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Lavanta ile Daha Az Su Tüketimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement