MHP Grubu Meclis Salonunu Terk Etti - Son Dakika
Yerel

MHP Grubu Meclis Salonunu Terk Etti

MHP Grubu Meclis Salonunu Terk Etti

İl Genel Meclisi tarafından 2014 yılında eğitim için ayrılan paranın 3 milyon TL’sinin kamulaştırmasız el atma dava sonucu kesinleşen davalarla ilgili icra takiplerine verilmesine MHP Grubu karşı çıkarak oylama sırasında salonu terk etti.

07.02.2014 17:50

İl Genel Meclisi tarafından 2014 yılında eğitim için ayrılan paranın 3 milyon TL'sinin kamulaştırmasız el atma dava sonucu kesinleşen davalarla ilgili icra takiplerine verilmesine MHP Grubu karşı çıkarak oylama sırasında salonu terk etti.

İl Genel Meclisi şubat ayı beşinci bileşimi Meclis Başkanı Mustafa Karakurt başkanlığında yapıldı. Meclise gelen gündem maddeleri tek tek okunarak oy birliği ile kabul edildi. Meclisin salı günkü bileşiminde Plan ve Bütçe Komisyonu ile Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu'na havale edilen Milli Eğitim Müdürlüğünün kamulaştırmasız el atma dava sonucu icra takibine başlanılmış tutarlar için eğitim hizmetleri için ayrılan 3 milyon TL'nin ödenmesi raporunu Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu Üyesi Faruk Ayran okudu.

Raporu okuyan İl Genel Meclisi Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu Üyesi Faruk Ayran, "Milli Eğitim Müdürlüğü'nün kamulaştırmasız el atma dava sonucu kesinleşen davalarla ilgili icra takibine başlanılmış olup, dava tutarlarının ödenmemesinden dolayı meydana gelen faiz miktarları sürekli artması sebebiyle 2014 yılı İl Özel İdaresi İmar İnşaat Daire Başkanlığı bütçesinde 17 ilçe eğitim hizmetleri için ayrılan 3 milyon 847 bin 492 TL'nin 3 milyon TL'sinin davayı kazanan kişilerin mağdur olmaması için kamulaştırma giderlerinde kullanılmasına, kalan 847 bin 492 TL'nin ise okul öncesi ve ilköğretim okullarında taahhüde girilen onarım işlerinde kullanılmasına komisyonumuzca uygun görülmüştür" dedi.

BU RAPOR GEÇERSİZDİR

Bu raporun kendileri dışında hazırlandığını iddia eden MHP Grup Başkanvekili Muhammet Bektaş, "Ben de Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu'ndayım. Bu raporu imzalamadım. Meclisimizin son günlerini yaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili toplantı yapıldı. Yaptığımız değerlendirmede herhangi bir sonuca varmadık. Eğitim komisyonundaki arkadaşlarla birlikte şu anda ilçelerle birlikte Samsun'da mevcut olan okulların yüzde 80'ini gezdik. Burada 3 aylık bütçede Milli Eğitim'e ayrılan ücret okulların onarımı ile ilgili ayrılmıştı. Çünkü burada eğitim komisyonu güzel bir çalışma yaptı. Okulların ihtiyaçlarını tespit etti ve ona istinaden de meclisimiz komisyon raporlarını göz önüne alarak bu miktarı eğitime ayırmıştır. Ben dün Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Yıldırım ile Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu Başkanı Muzaffer Emuce'ye bu komisyon raporunu sorduğumda bana 'ertelenebileceğini' söylediler. Burada birilerinin keyfi olsun diye ben bu evraka imza atmam. Biz burada çok güzel uyum içersinde çalıştık. Samsun'un menfaatleri doğrultusunda MHP grubu olarak Samsun'un menfaati olan raporların hepsinde kabul oyu verdik. Herhangi bir sonuca varmadığımız bu rapor bana imzalamam için getiriliyor. Okulların birçok ihtiyaçları var. Bildiğim kadarıyla Milli Eğitim'in 20 milyon lira borcu var. Bu 20 milyonun 3 milyonunu istiyor. Şimdiye kadar neredeydiler. Niye bu zamana kadar para istemediler. 2014 yılı bütçesi yapılırken isteseydiler de o 3 milyon oraya verilseydi. Komisyonun bu raporuna MHP grubu olarak ret oyu verileceğinin bilinmesini istiyorum" diye konuştu.

RAPOR BENİM İÇİN UYGUNDUR

Raporun kendisi için uygun olduğunun altını çizen İl Genel Meclisi Mustafa Karakurt, "Eğitim için ayrılan para okulların onarımı için ayrılmıştı. Şu anda şubat ayındayız ve bugüne kadar bildiğime göre hiçbir okulla ilgili en ufak maliyet tespiti veya keşif işlemi yapılmadı. Dolayısıyla bu paraların onarımda kullanılmayacağı kanaati bende var. Arazi kamulaştırmada ihtiyaç duyulan meblağın bir bölümü için uygun teklifi ile bu rapor düzenlenmiştir. MHP Grup Başkanvekili Muhammet Bektaş 'imzadan imtina ediyorum' diyerek imzalamış. Ben de eğitim için ayrılan paranın başka bir yerlerde kullanılmasını istemem. Onarım için ayrılan paranın onarımda kullanılmasını isterim. Ancak yılbaşından beridir ilgilileri uyardığım halde hiçbir şey yapılamamıştır. Bu tarihten sonra yapılması hiç mümkün değildir. Bizim dolayısıyla 3 milyon TL parayı 1 ay daha bekletmemiz mümkündür. Ancak faizi artacak. Dolayısıyla komisyonlarımız daha erken ödenmesi açısından çalışıp bu raporu önümüze getirdiler" şeklinde konuştu.

MİLLİ EĞİTİM İŞ PARAYA GELİNCE BOYNUNU BÜKÜYOR

Daha sonra Milli Eğitim'e tenkitte bulunan Karakurt, "Davalar açılmış. Milli Eğitim Bakanlığı veya müdürlüğü bu davalarda taraf olarak ve arazilerinin okul yeri olarak kullanılması için iddialarda ve isteklerde bulunmuş. Sonuçta mahkeme de ona uygun karar vermiş. Yani 'buranın okul yeri olması lazım' diyen Milli Eğitim iş paraya gelince boynunu büküyor. Bu bizim kullanacağımız para, ihtiyacın bir bölümünü karşılayacak. Bundan sonra da devam eden davalar da var. Milli Eğitim kurumu önceden tedbirli olmalı. Çünkü bu davaların sonucu belli, para gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Bu tür raporların ilk defa olmadığını belirten AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Numanoğlu, "Acil konularda karar vermemiz gereken konularda sürekli yaptık. Bu konu büyütülecek bir konu değil. Yapılması gereken yapıldı" açıklamasında bulundu.

DEVLETİMİZİN MENFAATLERİ VE ÇIKARLARI BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR

Okulların fiziki durumlarını devamlı incelediklerini belirten Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu Başkanı Muzaffer Emuce, "Dün itibariyle Vali Hüseyin Aksoy'un imzasıyla, eğitimdeki bazı arazilerin kamulaştırılması ile davalar sonuçlandı. Bu davalardan dolayı da belli bir meblağının çıktığını bize bildirdi. Bizde 2 komisyon olarak bir araya geldik. İlgili daire başkanımız ve Milli Eğitim'den yetkili kişiler geldiler ve görüşlerini belirttiler. Milli Eğitim Şube Müdürlüğümüz ile görüştüğümüzde bu konuyla ilgili bizden gelen meblağ yaklaşık olarak 3 milyon 740 bin TL ile ilgili biz Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız yazışmalar sonucunda bu paranın bakanlık tarafından değil, İl Özel İdaresi tarafından ödenmesi gerektiğini belirttiler. Bunun sonucu olarak da bu meblağın yaklaşık aylık olarak bize her ay 40 bin TL'ye yakın faiz ödenmeye başlandığını bize ifade ettiler. Bütçe görüşmeleri yapılırken bu davalar neticelenmemişti. Bütçe görüşmeleri netleştikten sonra davalar sonuçlanmış. Biz de burada devletimizi temsil ediyoruz. Devletimizin menfaatleri ve çıkarları bizim için önemlidir" şeklinde konuştu.

MHP GRUBU SALONU TERK ETTİ

Emuce'nin konuşmasından sonra sinirlenen MHP Grup Başkanvekili Muhammet Bektaş, komisyonların kimleri mutabakata aldığını, bu raporun geçersiz olduğunu iddia ederek MHP Grubu olarak toplantıyı terk ettiler.

İSTESEK DE İSTEMESEKTE BU PARAYI BURAYA AKTARMAK ZORUNDA KALDIK

Bu kararın konunun aciliyeti görülerek alınmış bir karar olduğunu ifade eden Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Yıldırım, "Bu konu bize birkaç gün önceden geldi. Bu konu için toplanma imkanımız olmadı. Bu rapor bir sonraki aya kaldığında 40 bin TL'lik bir faiz söz konusuydu. Okulların ihtiyaçların olduğunu bir eğitimci olarak çok iyi biliyorum. 30 - 40 yılını tebeşir tozu yutmuş birisi olarak hangi okulun neye ihtiyacı olduğunu iyi biliyorum. Ama durum kangren olmuş bir yara varken, o yaranın tedavi edilmesi gerektiği için bu şekilde istesek de istemesek de bu parayı buraya aktarmak zorunda kaldık. Konu acil olduğu için de aceleye getirilmiştir" dedi.

BELEDİYELER İSTEDİKLERİ YERLERİ OKUL ALANI İLAN ETTİLER

Bu tür durumların kendileri dışında geliştiğini belirten İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Fuat Akaltun şunları söyledi: "Bu durum İl Milli Eğitim ve Valiliğin iradesi dışında gelişen bir durumdur. 2005 yılından sonra DOP'tan temin edilen arsalar problemsiz. Ama ondan önce belediyeler kendi istekleri doğrultusunda şahısların yerlerini okul alanı olarak ilan etmişler. Örneğin Atakum Belediyesi'nin karşısında 32 dönümlük yer var ve binin üzerinde hissedarı var. Biz bunu istemedik, kendileri imar planında okul alanı olarak göstermişler. Avrupa uyum yasaları çerçevesinde hükümet şahısların mağdur olmaması için yargı yolunu açtı. Bize en son Yargıtay'dan çıkan karar ulaşıyor. Bunlar para safhası geldikten sonra bize ulaşıyor." - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel MHP Grubu Meclis Salonunu Terk Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement