Sobacılık Mesleği Bitme Yolunda - Son Dakika
Yerel

Sobacılık Mesleği Bitme Yolunda

Sobacılık Mesleği Bitme Yolunda

Erzurum'da birkaç yıl öncesine kadar hemen hemen her evde olan sobalar doğal gazın gelmesiyle birlikte bir köşeye kaldırıldı.

27.09.2012 14:52

Erzurum'da birkaç yıl öncesine kadar hemen hemen her evde olan sobalar doğal gazın gelmesiyle birlikte bir köşeye kaldırıldı. Erzurumlu vatandaşlar sobayla ısınmanın çok zahmetli olduğunu belirterek doğalgazla ısınmayı tercih ettiklerini söyledi. Soba satışı yapan esnaf ise doğalgazın gelmesiyle birlikte mesleklerinin yavaş yavaş yok olduğunu dile getirdi.

Soba Ustası Ömer Azatlı, "Bu benim baba mesleğim. Yaklaşık 40 senedir bu işi yapıyorum. Kendi sobamızı kendimiz üretiyoruz.

Doğal gaz bizi çok etkiledi. Ama şunu da söylemeliyim doğal gaz gayet güzel temiz konforlu ısınmanın yolu ama doğal gaz bizim gibi küçük esnafı bitirme noktasına getirdi. Bu yüzden eski işler yok. Bundan 10 yıl öncesine kadar soba satışları gayet iyiydi. Ama Erzurum halkı doğalgazın gelmesiyle birlikte sobayı da bir köşeye attı. Şimdi köylere de doğalgaz gitse köylüde soba kullanmayacak. Bizim çoğu müşterimiz köylüler. Erzurum merkezde yaşayıp da soba kullanan çok az kişi kaldı. Soba kullanan insanlarında alım gücü çok düşük olduğu için yeni soba almıyorlar. Bunun yerine eski sobalarını getirip ucuz miktarlara tamir ettiriyorlar. Anlayacağınız üzere soba satışlarımız çok düştü. Bu meslekte artık çırak bile yetişmiyor. Yeni neslin gençleri bu mesleği beğenip yapmıyor. Birkaç seneye soba ustası da kalmaz. Önceden binlerce soba satarken şimdi yılda en fazla 500 soba satabiliyoruz. Sobacılık yavaş yavaş bitme noktasına geliyor."dedi. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sobacılık Mesleği Bitme Yolunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement