Tubitak Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak İyte'de Konuştu - Son Dakika
Yerel

Tubitak Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak İyte'de Konuştu

Tubitak Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak İyte\'de Konuştu

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, İYTE’de yaptığı konuşmada, TÜBİTAK tarafından öğretim üyelerine yönelik geliştirilen destek programlarını anlattı.

31.05.2014 09:58

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, İYTE'de yaptığı konuşmada, TÜBİTAK tarafından öğretim üyelerine yönelik geliştirilen destek programlarını anlattı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Yücel Altunbaşak, 30 Mayıs 2014 tarihinde, İYTE Kütüphane Gösteri Merkezi'nde "Ulusal Hedefler Doğrultusunda TÜBİTAK" başlıklı konuşma yaptı. Türkiye'nin 1. ligde yer alan ülkelerden olması için orta büyüklükte entegre projelere ihtiyaç duyduğunu anlatan Prof. Dr. Altunbaşak, "Öğretim üyelerinin kafasında ekmek kaygısı olmamalı. Bu yüzden proje yapanlara, ödül verme sistemini getirdik" diye konuştu. Türkiye'deki akademisyenlerin önemli bir kısmının TÜBİTAK'a hiç uğramadığına vurgu yapan Prof. Dr. Altunbaşak "Eğer bir proje yapıyorsanız, TÜBİTAK tarafından direkt öğretim üyesinin cebine giren proje başına 100 bin liraya kadar ödül var. Herhangi bir kota ya da proje sınırı yok. 10 proje yaparsanız, alın size 1 milyon lira para veriyoruz" dedi.

1001, 1512, 1005 gibi farklı alanlarda ödül ve destek programları hakkında detaylı bilgiler aktaran Prof. Dr. Altunbaşak, proje performans ödüllerinin puanlama sistemiyle verildiğini anlattı. Prof. Dr. Altunbaşak, makale yazma, şirket kurma, patent alma, Türkiye'de üretilmeyen bir ürünü üretme vb. her türlü özgün proje geliştiren öğretim üyelerinin destekleneceğini ifade etti.

Prof. Dr. Altunbaşak, üniversitelerin sanayi ve kamu ile işbirliği yapmasını beklediklerini ifade ettiği konuşmasında, farklı disiplinlerde uzmanlaşan öğretim üyelerinin ortaklaşa çalışmalar yapmasının ülkeye kazandıracaklarının altını çizdi. Türkiye'nin akademik kültürün geliştiğini ancak istenilen düzeye ulaşmasının biraz daha zaman alacağını belirten Prof. Dr. Altunbaşak, artık üniversitelerde araştırma yapan ve bunu ürüne dönüştürmek için çalışan araştırmacıların daha fazla önem kazanacaklarını vurguladı. Öğretim üyesi ve girişimci araştırmacıların yanı sıra lisans eğitimi alan ve almayı planlayan öğrenciler için de teşvik programları geliştirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Altunbaşak "temel bilimlere olan ilgiyi arttırmak amacıyla; matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümünü tercih eden ve ilk 5 bine giren öğrencilere 2 bin TL burs veriyoruz. Ayrıca tıp eğitimi alan ama temel bilimlerde çift ana dal yapan öğrencilere de 750 TL burs veriyoruz" dedi.

Öğretim üyelerinin proje üretmek ve akademisyenlik dışında herhangi bir iş ile enerjilerini kaybetmemeleri gerektiğine inandığını söyleyen Prof. Dr. Altunbaşak, bu amaçla Teknoloji Transfer Ofislerinin (TTO) kurulduğunu söyledi. TTO'ların çalışma sistemleri ve hedefleri hakkında bilgi verdiği konuşmasında "her sene sadece 10 üniversitenin TTO açmasına izin veriyoruz. İYTE de bu kıran kırana geçen rekabette başarıya ulaşan ender üniversitelerimizden. İYTE'den beklentimiz yüksek" dedi. Soru-cevap bölümünün ardından İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak'a plaket takdim etti. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tubitak Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak İyte'de Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement